Prima pagină » Local » Peste 2.000 de persoane infectate cu COVID-19, tratate la Spitalul de Boli Infecțioase Iași
Peste 2.000 de persoane infectate cu COVID-19, tratate la Spitalul de Boli Infecțioase Iași

Peste 2.000 de persoane infectate cu COVID-19, tratate la Spitalul de Boli Infecțioase Iași

26 aug. 2020, 13:16,
în Local

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva“ din Iași, prof. dr. Carmen Dorobăț, a declarat că în ultimele cinci luni peste 2.000 de pacienți confirmați au trecut prin triajul unității medicale pe care o conduce.

„Am îngrijit în ultimele cinci luni 2.074 de pacienți confirmați, la care se adaugă 300 de persoane inetrnate în spitalele support, dar trecuți prin triajul b Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva“ din Iași“, spune prof. dr. Carmen Dorobăț.

Peste 2.000 de persoane infectate cu COVID-19, tratate la Sptalul de Boli Infecțioase Iași

Dintre cele peste 2.000 dee persoane care au trecut prin triajul spitalului ieșean, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași atrage atenția că de la debutul pandemiei și până acum, au fost 100 de pacienți cu vârste sub 18 ani.

„Până în prezent, au fost 100 de pacienți cu vârste sub 18 ani și peste 100 de familii cu 2-4 membri bolnavi. Din păcate, au fost și 100 de decese provocate de COVID-19“, precizează prof. dr. Carmen Doroboăț.

Cinci focare de COVID-19 în Iași

Acum, în județul Iași sunt active cinci focare de COVID-19, iar prof. dr. Carmen Dorobăț susține că este vorba despre pacienți care au și alte probleme de sănătate asociate.

„În prezent, există cinci zone de focar instituțional, cu aproximativ 60-70 pacienți care au și alte probleme de sănătate asociate.

Numărul de locuri libere variază acum în jur de 10-20 de la o gardă la alta. În ceea ce privește terapia Intensivă, suntem ajutați de Spitalul de Neurochirurgie „Nicolae Oblu“ din Iași. Mai dificilă acum este activitatea de organizare,  nu cea medical, unde avem experiență“.

Aglomerație în spitalele suport COVID-19

Aglomerația permanentă din spitalele suport COVID-19 din Iași poate avea efecte negative grave asupra stării pacienților internați. Așa cum spune prof. dr. Carmen Dorobăț, din cauza fluxului mare de pacienți, nu există timpul suficient pentru dezinfectarea saloanelor, motiv pentru care bolnavii ar putea avea de suferit.

„Ne-am dori să lucrăm mai relaxați ca nivel de paturi libere, dar în special în ceea ce privește dezinfectarea. Locul în care a stat un pacient este dezinfectat. Până acum am avut această posibilitate, dar nu am mai dezinfectat pavilioanele într-un ritm eficient. Vorbesc despre un ritm care nu permite acumularea pe suprafețe de germeni bacterieni. O infecție la aparatul superior, cumulată cu infecția cu COVID-19, nu ar duce la un prognostic favorabil”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Iașul, pe locul 2 pe țară ca număr de îmbolnăviri, în ultimele zile

Ieri, Iașul a mai urcat un loc în clasamentul făcut la nivel național ca număr de îmbolnăviri cu COVID-19. După București, cu 140 de cazuri noi, Iașul a înregistrat 71. În ziua de duminică, Iașul era pe locul 2 după Prahova și București. Managerii unităților medicale suport COVID-19 spun că nu numai numărul de pacienți este în creștere, ci și numărul de cazuri grave.

„Ne este greu să manageriem locurile libere sau mai ales a celor care necesită administrare de oxigen, mă refer la pacienții dependenți de oxigen. Avem din ce în ce mai mulți pacienți care au nevoie de suport de oxigen”, mai spune prof. dr. Carmen Dorobăț.

Toate paturile de la secția de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași sunt ocupate. Nouă pacienți diagnosticați cu COVID-19 și care suferă și de alte comorbidități se zbat între viață și moarte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *