Prima pagină » Local » Peste 180 de milioane de lei vor fi atrași în județul Iași, prin PNRR, pentru modernizarea sistemului medical public
Peste 180 de milioane de lei vor fi atrași în județul Iași, prin PNRR, pentru modernizarea sistemului medical public

Peste 180 de milioane de lei vor fi atrași în județul Iași, prin PNRR, pentru modernizarea sistemului medical public

23 oct. 2024, 02:00, 1 ,
Codruța ȘOROAGĂ în Local

Ministerul Sănătății anunță atragerea de peste 180 de milioane de lei, prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Banii vor fi folosiți pentru modernizarea ambulatoriilor a 3 unități medicale, modernizarea a 2 centre de planificare familială, precum și pentru modernizarea a 116 cabinete de familie din județul Iași.

Peste 180 de milioane de lei, obținuți prin PNRR, vor fi investiți în sistemul medical din Iași

Cei peste 180 de milioane de lei vor fi investiți pentru modernizarea și dotarea ambulatoriilor de la Institutul Regional de Oncologie Iași, Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași și de Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” Iași. Cele trei unități medicale vor beneficia de fonduri în valoare de  48.445.935 de lei. De asemenea, se vor moderniza 116 cabinete de familie din județul Iași.

„Prin Planul Național de Redresare și Reziliență, peste 180 de milioane de lei vor fi atrași în județul Iași pentru modernizarea sistemului medical public. Modernizarea, extinderea și dotarea ambulatoriilor integrate de la: Institutul de Psihiatrie «Socola» Iași, Institutul Regional de Oncologie Iași și Spitalul Clinic «Dr. C. I. Parhon» Iași. Înființarea a 9 centre comunitare integrate și modernizarea a 2 centre de planificare familială. Dotarea secției de Terapie Intensivă pentru nou-născuți din cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie «Cuza Vodă» Iași. Reducerea riscului de infecții nosocomiale în 9 unități spitalicești din județ. Modernizarea unui număr de 116 cabinete de medicină de familie”, au transmis reprezentanții Ministerului Sănătății.

Investițiile în reamenajarea Ambulatoriului Integrat de la IRO Iași erau necesare

La începutul lunii iunie 2024, au demarat și lucrările de reamenajare a Ambulatoriului Integrat de la IRO Iași, care au determinat și schimbări temporare în circuitele funcționale din institut. La finalizarea acestor lucrări cu finanțare prin PNRR, în cadrul proiectului „Servicii de calitate în regim ambulatoriu pentru pacienții oncologici”, în valoare totală de 11.818.637,42 lei, va fi suplimentat numărul de locuri pentru spitalizare de zi cu încă 23. Lucrările de modernizare a Ambulatoriului Integrat sunt programate să dureze până la finalul acestui an.

„Încercăm ca în zona de ambulatoriu, care urmează să fie modernizată, să avem un sistem de adresare pentru pacienți. Construim săli de așteptare și vrem un sistem de adresare care să se audă doar în sala de așteptare, pentru ca pacientul să nu stea la ușă. Vom aronda două sau trei cabinete la o sală de așteptare, în așa fel încât pacientul să fie chemat și să poată sta jos, să aștepte și să audă când este chemat la cabinet”, a declarat, la vremea respectivă, ec. Mirela Grosu, manager al Institutului Regional de Oncologie Iași.

Reporterii BZI au scris mai multe articole despre aglomerația din ambulatoriul IRO Iași.

Dr. Vasile Cepoi a explicat că aglomerația din cadrul IRO Iași este cauzată, în mare parte, de pacienții care se prezintă la unitatea medicală fără a avea programare în prealabil.

„Problema cu care ne confruntăm noi este supraaglomerarea. Dacă veniți dimineața, la ora 07:00, aici e ca pe vremuri, la coadă la alimentară. De ce? Pentru că o mare parte dintre pacienți vin neprogramați, 40% dintre pacienți sunt programați, iar 60% sunt neprogramați. Pentru asta, noi am luat deja o serie de măsuri. Prima măsură, pe care am propus-o acum un an, a constat într-un sistem informatic, în care medicii din toată regiunea să poată programa pacienții pentru a putea ajunge la IRO Iași. Pentru că altfel se întâmplă ca pacientul să vină neprogramat, nu știe unde să se adreseze, ajunge la un cabinet de unde este trimis la un altul, iar mai apoi era programat să vină altă dată. Deoarece nu am găsit disponibilitate din partea colegilor medici din regiune, am făcut un cabinet de cazuri noi. Asta, în ideea în care ne propunem să dezvoltăm un management integral al cazului”, a explicat dr. Vasile Cepoi.

Acum, peste 180 de milioane de lei, obținuți prin PNRR, vor fi investiți în sistemul medical din Iași, modernizat fiind și Ambulatoriul IRO Iași.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`