Prima pagină » Local » Peste 17 milioane de lei a plătit Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Iași (AJPIS) pentru asistații sociali în 2020. Care sunt comunele cu cei mai mulți beneficiari
Peste 17 milioane de lei a plătit Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Iași (AJPIS) pentru asistații sociali în 2020. Care sunt comunele cu cei mai mulți beneficiari

Peste 17 milioane de lei a plătit Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Iași (AJPIS) pentru asistații sociali în 2020. Care sunt comunele cu cei mai mulți beneficiari

23 ian. 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu în Local

În anul 2020, peste 6 mii de persoane din județul Iași au primit ajutor social. În comunele Țuțora și Andrieșeni nu au fost înregistrați beneficiari

Potrivit statisticilor, numărul celor care au primit ajutor social a crescut în ultimul an în județul Iași. În anul 2020 au fost 6.089 de persoane, iar în 2019 au fost înregistrați 5.914. Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Iași (AJPIS) a plătit anul trecut beneficiarilor de ajutor social suma de peste 17 milioane lei, adică 3,5 milioane euro. La sfârșitul anului 2020, în municipiul Iași, erau înregistrate 304 persoane care primeau ajutor social. AJPIS Iași a plătit pentru aceștia aproximativ 700 de mii de lei în decursul întregului an, aproape 150.000 de euro.

Comunele Țuțora și Andrieșeni, din județul Iași, au fost singurele din județ care nu au avut niciun beneficiar. În ultimii 3 ani, în județul Iași au fost peste 18 mii de beneficiari direcți de ajutor social. În anul 2018 a fost înregistrat cel mai mare număr de ieșeni care au luat ajutor social, aproximativ 7.000, cei mai mulți din ultimii 3 ani.

„Persoanele care primesc ajutor social trebuie să facă muncă în folosul comunității, excepție fac femeile care au în întreținere copii sub 7 ani. Există o formulă de calcul pentru a stabili câte ore de muncă are de executat beneficiarul. De exemplu, dacă o familie cu două persoane are de luat 255 de lei, această sumă se înmulțește cu 170 de ore și se împarte la salariul minim pe economie, astfel rezultă numărul de ore lunare de muncă în folosul comunității. Suma pe care o primește un beneficiar de ajutor social este de 142 de lei pe lună, iar dacă familia depășește 5 persoane, la cea de-a șasea persoană se adaugă 37 de lei”, au declarat specialiștii în domeniu.

Lungani este cea mai săracă comună din județul Iași

În topul celor mai sărace comune din județul Iași se află: Lungani, cu 392 de persoane care primesc ajutor social, Mironeasa, cu 251 de beneficiari și comuna Țibănești, care are un număr de 240 de asistați sociali. Pentru comuna Lungani a fost alocată suma de aproximativ 1 milion de lei, pe parcursul anului 2020. Comuna ieșeană se află în vestul județului și este cunoscută pentru nivelul ridicat de sărăcie. Gradul de ocupare a forței de muncă în comună este zero.

„Din cele patru sate din care este formată comuna, două au o populație majoritară de etnie romă. Cei mai mulți dintre ei sunt bătrâni și nu mai pot munci, iar cei mai tineri preferă să primească ajutor social pentru a putea beneficia de asigurare medicală. Majoritatea familiilor din comună sunt monoparentale și cu mulți copii, iar aceștia nu merg la școală. Comuna Lungani a devenit mai săracă decât în 2019, deoarece mai mulți locuitori din comună s-au întors din străinătate. Mulți dintre localnici au fost plecați la muncă în afară, dar din cauza pandemiei au fost nevoiți să se întoarcă acasă și astfel a crescut și numărul celor care primesc ajutor social”, au spus specialiștii în domeniu.

Localitățile care au avut în 2020 un număr de peste 100 de beneficiari sunt: Brăești, Ciurea, Dagâța, Dolhești, Hârlău, Lungani, Iași, Mironeasa, Moțca, Podu Iloaiei, Popești, Răducăneni, Stolniceni – Prăjescu, Sirețel, Tansa, Todirești și Țibănești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`