Prima pagină » National » Peste 16.000 de cadre medicale au fost vaccinate cu prima doză a vaccinului Pfizer BioNTech, în ultimele 24 de ore

Peste 16.000 de cadre medicale au fost vaccinate cu prima doză a vaccinului Pfizer BioNTech, în ultimele 24 de ore

08 ian. 2021, 18:20,
Bianca Rebegea, în National

Conform datelor prezentate Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 de către Institutul Național de Sănătate Publică, prin intermediul aplicației Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care se ocupă de evidența vaccinărilor, astăzi, 8 ianuarie, ora 17:00, situația este următoarea:

1. În ultimele 24 de ore, 16.306 persoane au fost vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (prima administrare).

2. În total, începând cu data de 27 decembrie 2020, 92.706 persoane au fost vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (prima administrare).

3. În ceea ce privește reacțiile adverse, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare 47 reacții comune și minore, dintre care:

– 10 reacții de tip local;
– 37 reacții generale;

4. Începând cu prima zi de vaccinare în România, 27 decembrie, la nivelul centrelor de vaccinare au fost înregistrate, în total, 314 reacții comune și minore, dintre care:

– 129 reacții locale cu durere la locul injectării;
– 182 reacții generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, anxietate, alergii de tip urticarie);

Totodată, este precizat faptul că alte trei reacții adverse se află în curs de investigare.

Fiindcă programul centrelor de vaccinare se încheie la ora 20.00, numărul vaccinărilor realizate în intervalul orar 17.00 – 20.00 va fi reflectat în raportarea din ziua următoare.

Pentru mai multe informații, accesați website-ul: https://vaccinare-covid.gov.ro/

Vaccinul este eficient și împotriva noilor mutații ale coronavirusului

Vineri, 8 ianuarie, Pfizer Inc. și BioNTech SE au anunțat rezultatele unui studiu in vitro efectuat la Universitatea din Texas Medical Branch (UTMB). Potrivit acestuia, se arată că vaccinul este eficient atât pentru tulpina din Marea Britanie dar şi pentru Africa de SUA.

După ce s-a observat o îngrijorare a ineficienței vaccinului și în cazul mutațiilor nou-apărute, mai mulți cercetători au început să realizeze o serie de studii.

Conform acestora, s-a observat că vaccinul își face efectul și în cazul mutațiilor. Au fost raportate variante cu răspândire rapidă a SARS-CoV-2, inițial în Regatul Unit și Africa de Sud. Aceste variante au mutații multiple în vârful lor sau glicoproteinele S, care sunt ținte cheie ale anticorpilor neutralizatori de viruși. Deși acești doi viruși cu răspândire rapidă sunt diferiți, aceștia împărtășesc mutația N501Y, care este localizată în locul de legare a receptorului proteinei spike și are ca rezultat legarea proteinei spike a virusului mai strâns de receptorul său. S-a demonstrat că infectează șoarecii mai eficient.

Pentru a determina dacă serurile persoanelor care au primit vaccinul Pfizer-BioNTech COV

Potrivit studiilor s-a constatat faptul că vaccinul îşi face efectul şi pentru cele două noi tulpini de COVID-19 apărute în lume. ID-19 ar putea neutraliza SARS-CoV-2 cu mutația N501Y, a fost generat un virus cu această substituție în laboratorul UTMB. Serurile a 20 de participanți din studiul de fază 3 raportat anterior au neutralizat virusul cu mutația,dar au neutralizat virusul fără mutație.

Noua mutație a virusului a apărut și în România!

Cătălin Apostolescu, medic primar al secției clinice VII „Terapie Intensivă Adulți” și purtător de cuvânt al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, a confirmat prezența noului Coronavirus în România.

„Confirmarea e de o oră – o oră și ceva. E vorba de o tânără de 27 de ani din județiul Giurgiu, care s-a prezentat la spitalul nostru în data de 3, cu simptome minime. A fost testată și lăsată să plece acasă. Din datele pe care le avem, nu a călătorit în afara țării. Urmează ca DSP să facă o anchetă epidemiologică amănunțită”, a declarat Cătălin Apostolescu, medic primar al secției clinice VII „Terapie Intensivă Adulți” și purtător de cuvânt al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *