În această săptămână, o întâlnire de mare anvergură continuă seria colaborărilor dintre Inspectoratul Școlar Județean și Universitatea Alexandru „Ioan Cuza” din Iași. Peste 150 de profesori de geografie din zona preuniversitară ieșeană s-au întâlnit cu geografi din mediul academic, profesori și cercetători, în spațiul onorant și primitor al Facultății de Geografie și Geologie. Tema dezbaterilor de mare interes, GEOGRAFIA, ȘTIINȚĂ FUNDAMENTALĂ A SOCIETĂȚII – Interferențe geografice în învățământul ieșean, a reunit, pe aceleași coordonate, dascăli interesați de formarea, prin studiul geografiei, a unor tineri autonomi din punct de vedere moral și intelectual, conectați direct la realitățile diverse ale lumii actuale. Întâlnirea a fost coordonată de prof. dr. Mihaela Lesenciuc, inspector școlar pentru geografie și prof. univ. dr. Corneliu Iațu, prorector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
Facultatea de Geografie din Iași, cu o experiență didactică și științifică de aproape 120 ani, continuă să fie o parte importantă a comunității științifice și educaționale naționale și internaționale, deschisă la cele mai noi tendințe din cercetare și din procesul de formare a tinerei generații.
Programul poate fi consultat AICI!
Cercul Geografia – Știință Fundamentală a Societății
În egală măsură, comunitatea profesorilor de geografie din preuniversitarul ieșean este una extrem de valoroasă, apreciată la nivel local și național, pentru experiență și performanță. In rândul profesorilor de geografie, majoritatea cu gradul didactic I, sunt numeroși autori de manuale școlare, de carte școlară sau de specialitate, peste 25 cu lucrări de doctorat în domeniul geografiei. Dascălii ieșeni sunt prezenți în toate comisiile naționale și în grupurile de lucru la nivel de disciplină de studiu, o resursă evidentă pe plan național. La Iași, are loc, de peste un deceniu, pregătirea performantă a lotului național pentru participarea la competițiile internaționale și tot Iașul, în 2018, a fost ales pentru a organiza singura competiție geografică internațională din România, cea de-a IV-a ediție a Balcaniadei de Geografie, eveniment de maximă anvergură competițională geografică pentru zona balcanică, în semn de recunoaștere a școlii ieșene de geografie.
Rezultatele elevilor ieșeni la geografie sunt remarcabile, atât în zona de performantă, cu participări anuale, premiate la nivel național și internațional cât și în cea de pregătire pentru examene naționale, situându-se constat pe primul loc, în clasamentul național, la Bacalaureat.
Întâlnirea geografilor a debutat cu vizitarea Muzeului Didactico – Ştiinţific de Mineralogie şi Petrografie „Grigore Cobălcescu”, din cadrul departamentului de Geologie, care constituie și o resursă de interes pentru elevi de toate vârstele.
Discuțiile, au abordat teme variate precum geografia școlară actuală în România și în lume, utilizarea noilor tehnologii digitale în predarea geografiei, implicarea comunității geografice în activitățile din Săptămâna Verde sau educația privind schimbările climatice și mediul în școli sustenabile și au fost moderate de profesorii Florin Iancu, de la Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași, responsabil cerc metodic și prof. Dorin Fiscutean, de la Colegiul Național Iași și profesor asociat al Facultății de Geografie și Geologie. De asemenea, s-au pus bazele derulării unui stagiu de formare a profesorilor în utilizarea GIS (Sistem Informațional Geografic) la orele de geografie, cu scopul creșterii implicării elevilor în studierea acestei discipline de bază atât în formarea culturii generale, a înțelegerii evoluției fenomenelor naturale și sociale din viața cotidiană, cât și în formarea unor abilități practice necesare adaptării în societatea dinamică și globalizată pe care o traversăm.
La activitate au participat Prof. univ. dr. Adrian Grozavu, Decanul Facultății de Geografie și Geologie, Conf. univ. dr. Dan Lesenciuc, coordonator al școlilor de vară destinate elevilor olimpici sau elevilor de liceu (școli de vară ROSE, organizate de UAIC), Lect. univ. dr. Mihai Bulai, Prodecan al Facultății de Geografie și Geologie, Conf. univ. dr. Stoleriu Cristian Constantin și Drd. Chiriac Mona, asistent asociat al Facultății de Geografie.