Începutul anului şcolar 2020-2021 nu a fost întocmai cum trebuie pentru peşte 150 de elevi din satul Humosu. Copiii au început orele într-un fost salon de nunți, conform declaraţiei făcute de directorul școlii coordonatoare din Sireţel, Mihai Cojocaru.
Directorul școlii coordonatoare din Sirețel, Mihai Cojocaru, a precizat că aceleaşi condiţii au fost şi în anul 2019. Finalizarea lucrărilor s-au prelungit din cauza pandemiei cu noul coronavirus. Astfel, copiii sunt obligaţi să înveţe într-un spaţiu închiriat.
„La școala din satul Humosu a început anul școlar 2020-2021 în aceleași condiții ca anul trecut! Constructorul din cauza pandemiei nu a mai avut muncitori, s-a prelungit finalizarea lucrărilor. Copiii învață în aceleași condiții ca și anul trecut, într-un spațiu închiriat. În trei schimburi, în scenariul verde.”, a declarat Mihai Cojocaru, directorul şcolii din Sireţel.
Ce s-a întâmplat cu clădirea școlii timp de un an
Directorul școlii coordonatoare din Sirețel, Mihai Cojocaru susţine că s-a votat foarte târziu bugetul, pe la începutul lui septembrie. Apoi a venit frigul și nu s-a putut umbla la reabilitarea clădirii. În primăvară a venit pandemia și s-au sistat lucrările. Acum sperăm ca în acest an școlar să se finalizeze lucrările.
Într-o localitate ieșeană, 150 de copii învață într-un salon de nunți.
Blestem pentru copiii din comuna ieșeană Strunga!
Copiii din comuna ieșeană Strunga au ajuns să facă grădinița în prăznicarul unde localnicii fac pomenirea morților. După ce vechea grădiniță, dar și școala din localitatea Crivești au fost închise și demolate pentru a face loc altei clădiri noi, autoritățile din Primăria Strunga au decis ca lecțiile să se facă în alte locații. În vreme ce elevii au fost dispersați în alte școli la distanțe de peste 5 km, copiii de grădiniță au fost îngrămădiți în prăznicarul unde localnicii fac pomenirea morților.
Au fost mutați în prăznicar după ce vechea grădiniță a fost demolată pentru a face loc unei clădiri noi
O situație de-a dreptul șocantă se întâlnește în comuna Strunga din județul Iași. Școala și grădinița din localitatea Crivești au fost închise și demolate pentru a face loc unei noi clădiri, iar din acest motiv, autoritățile din Primăria Strunga au fost nevoite să mute copiii în alte locații. Așa s-a ajuns ca, în urmă cu aproape 4 ani, elevii din Școala Gimnazială Strunga să fie mutați în alte unități de învățământ aflate la peste 5 km distanță, iar copiii de la Grădinița cu program normal Crivești au fost mutați în prăznicarul din localitate.
Ieșenii sunt revoltați de această situație, având în vedere faptul că lucrările la Școala Gimnazială Crivești din comuna Strunga au fost începute de acum aproape 4 ani, fără ca aceasta să fie finalizată.
„Elevii de la școala din Crivești au fost mutați acum patru ani, iar cei de la grădiniță în urmă cu doi ani. Primărița Mariana Lazăr a spus că face școală și grădiniță nouă, dar de atunci e numai șantier, iar pe lângă asta și proiectul este greșit. Pe elevi i-a trimis să învețe la 5-6 km distanță, îi obligă să vină la capătul satului să îi ia cu microbuzul pentru că mașina nu intră în sat.
Cei de la grădiniță au fost băgați de doi ani în prăznicar, acolo unde oamenii din sat făceau praznicele și pomenirea morților. Este ceva ieșit din comun, nu cred că se mai găsește în toată lumea asta o situație la fel în care copiii de grădiniță să facă orele într-o clădire pentru morți”, a spus revoltat un ieșean care locuiște în Crivești, comuna Strunga din județul Iași.