Prima pagină » Local » Peste 1,5 milioane de lei pentru un liceu din comuna Țibănești! Pe ce cheltuie primarii banii prin proiectele PNDL

Peste 1,5 milioane de lei pentru un liceu din comuna Țibănești! Pe ce cheltuie primarii banii prin proiectele PNDL

17 mai 2022, 02:00,
Andreea Andrei, în Local

Au fost alocați peste 1,5 milioane de lei pentru un liceu din comuna Țibănești. Primarul va continua depunerea de proiecte pentru reabilitarea a două grădinițe. Fiecare primărie folosește fondurile pentru proiectele urgente. În Popricani, aproape toată lumea are canalizare și s-au mai alocat 886 de mii de lei pentru acest proiect

Au fost alocate fonduri prin PNDL către șase comune din județul Iași. Cele mai multe fonduri sunt în valoare de peste 1,5 milioane de lei pentru un liceu din comuna Țibănești. Comuna Răducăneni a primit fonduri pentru două proiecte, iar în Popricani se apropie de sfârșit proiectul de racordare la apă și canalizare.

Peste 1,5 milioane de lei pentru un liceu din comuna Țibănești

Cea mai mare sumă alocată vineri, 13 mai 2022, prin proiectul PNDL (Programul Național de Dezvoltare Locală) a fost de 1.516.031,90 de lei pentru comuna Țibănești.

Primarul Neculai Munteanu a început deja noi proiecte pentru reabilitarea a două grădinițe.

„Noi nu am luat nimic la cunoștință despre aceste fonduri. Avem depus pe proiectul «Anghel Saligny» pentru asfaltări. Pe PNDL sunt proiecte vechi, din 2016-2017, liceul s-a finalizat și a fost dat spre folosință, și o școală generală de asemenea. Suma de 1,5 milioane de lei e pentru ultima factură din lucrarea de renovare și extindere a liceului «P. P. Carp». Acum s-a licitat pentru renovarea și reabilitarea a două grădinițe, la care în primăvara asta se lucrează la proiectare, apoi se intră la reabilitare. Au fost scoase la licitație mai multe tranșe nu s-au adjudecat, eu acum când am venit în mandat le-am mai alocat o sumă de bani de la buget, pe lângă PNDL și le-am mai scos o dată la licitație. Acum se lucrează la proiectare, curând le dau în plasament și vor începe lucrările”, a declarat primarul comunei Țibănești, Neculai Munteanu.

Conform spuselor primarului, acesta abia așteaptă să se aloce fondurile din Proiectul „Anghel Saligny” prin care va asfalta mare parte din drumurile comunale.

Comuna Popricani va finaliza în curând lucrările de racordare la apă

Primarul comunei Popricani, Ion Tănasă, susține că primește periodic fonduri prin PNDL pentru decontarea lucrărilor de racordare la apă și canalizare din cele cinci sate incluse în proiect. Compania Daro Construct trimite regulat situație de șantier pentru părțile finalizate pentru a se face plata.

„Noi avem în derulare, pentru cinci sate din comună, pe PNDL 2, un proiect de înființare rețea de distribuție apă și canal. Ca întindere, perioadă de execuție și cuantum monetar proiectul este destul de mare. Din această cauză Daro Construct, ei au câștigat licitația, periodic, pe baza situațiilor de lucrări, care ajung pe masa primarului, după ce sunt verificate și semnate de dirigintele de lucrare de șantier, solicita banii pentru părțile de lucrări finalizate. Sunt satele Cârlig, Cuza-Vodă, Țipilești, Cotu Morii și Rediu Mitropoliei. Pentru apă și canalizare sunt fondurile. În 2023, pe 31 ianuarie avem termen de finalizare, deși din discuțiile cu ei m-au asigurat că este foarte probabil să fie finalizate lucrările în toamna anului 2022, deci înainte de termenul inițial”, declară Ion Tănasă, primarul comunei Popricani.

La Răducăneni, s-au primit fonduri pentru două proiecte, cea mai mică sumă fiind de 773,50 de lei pentru construcția unei școli. Iar 896.035,73 au fost alocați pentru lucrări în legătură cu apa și canalizarea din comună.

„Sunt niște plăți pentru situații de lucrări. Suma de 800 și ceva de mii de lei e pentru apă și canalizare, avem proiecte în lucru. Suma de 700 și ceva de lei este pentru construcția unei școli noi în satul Trestiana. Firma lucrează, proiectele sunt de doi ani. La școală s-a turnat structura pentru moment. Iar la apă canal mai avem vreo 15 km și s-au consumat 40 de km, mai avem de lucru. Proiectul cu școala trebuie să fie gata până la 1 septembrie, când începe anul școlar”, declară primarul comunei Țibănești, Viorel Ilie.

Cea mai mare sumă de bani a fost de 1,5 milioane de lei pentru un liceu din comuna Țibănești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *