Prima pagină » Razboi în Ucraina » Peste 138.000 de site-uri blocate în Rusia. De ce anume le acuză procuratura lui Vladimir Putin

Peste 138.000 de site-uri blocate în Rusia. De ce anume le acuză procuratura lui Vladimir Putin

08 aug. 2022, 13:17, 1 ,
în Razboi în Ucraina

Procuratura Generală din Rusia a decis blocarea sau ștergerea a peste 138.000 de site-uri declarate indezirabile în Rusia. Aceasta decizie a fost luată pentru că s-a considerat că răspândesc informații privind războiul din Ucraina.

Printre acestea se află și Facebook și Instagram.

lacate web

Procurorul General rus s-a lăudat cu performanța instituției pe care o coordonează

Peste 138.000 de site-uri blocate în Rusia de către procuratura lui Putin

Procuratura Generală de la Moscova a decis ca peste 138.000 de site-uri să fie blocate pentru utilizatorii din Rusia. Acestea au fost declarate ca fiind indezirabile şi acuzate de susţinerea extremismului şi a terorismului.Printre aceste site-uri, pe care ruşii nu le mai pot folosi, se numără şi Facebook şi Instagram.

Într-un interviu acordat unuia dintre ziarele de propagandă ale Kremlinului, Kommersant, Procurorul General rus s-a lăudat cu performanța instituției pe care o coordonează. Printre principalele reușite enumerate se numără și blocarea unui număr record de site-uri, în mai puțin de 6 luni. Motivul principal pentru care rușii nu mai pot vedea conținutul site-urilor declarate „susținătoare ale terorismului” este răspândirea de informații despre războiul început pe 24 februarie, numit în continuare de către propagandiștii ruși „Operațiune Militară Specială”

„După începerea Operațiunii Militare Speciale, am decis intensificarea contracarării răspândirii îndemnurilor la extremism, terorism, revolte în masă și răspândirea informațiilor false pe rețelele sociale. Am avut peste 340 de cereri din partea procurorilor, cărora le-am dat curs, pentru blocarea informației false privind Operațiunea Militară Specială. Au fost blocate sau șterse în jur de 138.000 de site-uri”, a declarat Procurorul General din Rusia, Krasnov Igor Victorovici.

Precizăm că de la începutul războiului din Ucraina, Rusia duce un adevărat război informațional, atât pe plan extern, cât și pe plan intern. Utilizatorii ruşi au rămas fără acces la cele mai cunoscute rețele sociale. Spre exemplu, rețeaua Facebook a fost blocată încă din primele săptămâni de război, iar Meta a fost declarată indezirabilă, printr-o decizie a Roskomnadzor pe 4 martie.

logo Facebook

De la începutul războiului din Ucraina, Rusia duce un adevărat război informațional, atât pe plan extern, cât și pe plan intern

Datele privind interesul online legat de războiul din Ucraina sunt alarmante

Într-un alt context, precizăm faptul că interesul online oferit războiului dintre Rusia și Ucraina a început de câteva luni bune să scadă semnificativ. Războiul care se desfășoară în Ucraina între forțele guvernului de la Kiev și trupele Federației Ruse și unitățile de separatiști pro-ruși din estul țării, a depășit în luna iunie pragul psihologic de 100 de zile, fără a mai înregistra, însă, interesul online pe care l-a atras în primele trei luni de la izbucnirea conflictului.

Conform datelor deținute de NewsWhip, care au fost furnizate exclusiv publicației Axios, numărul de interacțiuni din cadrul rețelelor sociale, inclusiv like-uri, comentarii și distribuiri, la articolele care au fost publicate în SUA despre Ucraina, în perioada dintre prima săptămână de război și cea mai recentă săptămână a înregistrat o scădere de 22 de ori, respectiv de la 109 milioane la 4,8 milioane.

Această tendință se reflectă în mod special în volumul acoperirii media online a conflictului, care a scăzut constant de la 520.000 articole în prima săptămână, până la 70.000 de materiale în ultimele zile.

Spre exemplu, pentru o perioadă de 6 săptămâni, în lunile aprilie și mai, a existat de aproximativ șase ori mai mult interes pentru articolele despre procesul dintre actorii Johnny Depp și Amber Heard decât despre Ucraina, conform datelor furnizate de NewsWhip.

Așadar, acum, noile statistici arată că peste 138.000 de site-uri au fost blocate în Rusia, din cauză că Putin le-a acuzat de „terorism” și „extremism”.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`