Prima pagină » Local » Peste 120 de percheziții, la o grupare specializată în operațiuni cu dispozitive de vapat și dulciuri, susceptibile de a avea efecte psihoactive, la Iași și alte 23 de județe – FOTO, VIDEO, UPDATE

Peste 120 de percheziții, la o grupare specializată în operațiuni cu dispozitive de vapat și dulciuri, susceptibile de a avea efecte psihoactive, la Iași și alte 23 de județe – FOTO, VIDEO, UPDATE

19 sept. 2023, 12:47, 13 ,
în Local

La data de 19 septembrie a.c., polițiștii din Iași, împreună cu procurorii ieșeni efectuează 121 de percheziții domiciliare, în județele Iași, Alba, Hunedoara, Sibiu, Neamț, Bacău, Brașov, Constanța, Cluj, Maramureș, Dolj, Brăila, Galați, Vrancea, Argeș, Buzău, Botoșani, Suceava, Timiș, Arad, Mureș, Harghita, Vaslui și în municipiul București, într-o cauză vizând săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii.

Astfel, începând cu finele anului 2022, mai multe persoane, care ar fi fost angajate sau ar fi controlat două societăți comerciale, din județul Iași, ar fi constituit un grup infracţional organizat, având ca scop importul, exportul, producerea, fabricarea şi alte operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

UPDATE: Continuă perchezițiile la Iași. Fabrica se află în comuna Miroslava, județul Iași.

Peste 120 de percheziții, la o grupare specializată în operațiuni cu dispozitive de vapat și dulciuri, susceptibile de a avea efecte psihoactive, la Iași și alte 23 de județe

Acestea ar fi produs și comercializat dispozitive electronice de vapat şi produse de tip „edibles” (jeleuri, prăjituri, drajeuri) cunoscând că au în compoziție substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, descoperindu-se, în cursul investigațiilor, substanțele HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P și, în unele cazuri, inclusiv THC.

În perioada octombrie 2022 – septembrie 2023, membrii grupului infracțional ar fi produs, în vederea comercializării, peste 100.000 de dispozitive de tip „VAPE”, care ar fi conținut substanțe care produc efecte psihoactive (HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P) de natură a pune în pericol viața persoanelor care le consumă.

Investigațiile efectuate au relevat o creştere exponenţială în rândul tinerilor (preponderent în zona şcolilor şi liceelor) a consumului de produse de tip „Vape”, care au în compoziţie derivaţi din plante de canabis şi, prin urmare, un efect psihoactiv.

O parte dintre aceste produse au în componenţă un produs chimic, derivat al THC-ului (obţinut în mod sintetic), cu denumirea generică HHC (hexahydrocannabinol), substanță ce are capacitatea de a produce efecte psihoactive (stări de euforie, halucinaţii şi chiar probleme medicale temporare), asemănătoare consumului de canabis şi comparabile celor induse de consumul noilor substanţe psihoactive.

Din cercetările efectuate a mai reieșit că dispozitivele de tip „vape” care au în componenţă HHC ar fi comercializate preponderent pe piaţa online (site-uri de specialitate şi site-uri notorii care au ca obiect de activitate comerţul general cu diferite produse), dar şi în cadrul unor magazine situate în centre comerciale.

Cu privire la potenţialul psihoactiv al substanţei HHC, EU Early Warning System (EWS) a emis primele avertizări în luna octombrie 2022, substanţa în sine fiind în prezent intens monitorizată de către European Monitoring Center for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA).

Având în vedere acest aspect, comercializarea produselor ce conţin HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P intră sub incidenţa Legii nr. 194 din 2011, republicată, privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare.

În urma investigațiilor, au fost identificate 28 de societăți care ar fi comercializat astfel de produse, la nivel național, profitând de faptul că dispozitivele de tip „vape” se pot comercializa la liber, iar jeleurile pot fi vândute oricărei persoane.

De asemenea, s-a stabilit faptul că minorii ar fi avut acces la aceste substanțe care le pun în pericol viața, iar persoanele care le-ar fi vândut astfel de produse, deși ar fi cunoscut efectele pe care le au substanțele din compoziția lor, le-ar fi comercializează fără nicio restricție, inclusiv minorilor.

42 de persoane urmează să fie aduse pentru audieri.

Acțiunea se desfășoară cu sprijinul poliției, brigăzilor de combatere a criminalității organizate din București, Ploiești, Pitești, Timișoara, Cluj, Suceava, Bacău, Galați, Craiova, serviciilor de combatere a criminalității organizate din Arad, Sibiu, Hunedoara, Botoșani, Harghita, Satu Mare, Baia Mare, Brăila, Vrancea, Neamț, Buzău, Inspectoratului de Poliție Județean Iași și al Jandarmeriei Române.

Comentarii
  • Nimic, niciun nume?

  • Prea fericitul Mobra !

    Mâncai-ar tata de investitori ! Cum vin ei pe aici și fac afaceri, nu contează, bani să iasă! Ti-ar dracu de scârbe ordinare! Faceți fabrici de droguri aici la noi, otravă să ne omorâți copii. 100 de ani de pușcărie să vă dea !!!

  • SRI Iași a informat Parchetul curții Iași încă din 2022 despre situatie. PCAI nu a luat nicio măsură procedurala, ignorând informarea SRI, așa cum a mai făcut de multe alte ori în trecut.
    Luna asta a venit ordin de la MJ și PG, să se iasă la interval cu niste traficanți prinși. Au scos din fișet dosarele cu traficanții mărunți, de bomboane, prăjituri și fumuri. Păstrează însă sub cheie dosarele cu marii traficanți. De care nu va auzi niciodată, nici presa și nici justiția.
    Daca ai suficienti bani, din Iași poți cumpăra și o kila de cox, la o singura tranzacție. Iar pe dealerii aia nu ii deranjează nimeni. Că de la ei mănâncă multi, iar câțiva magistrați și polițiști aduna bani pentru pensie. Tot de la ăștia.

  • Skilote Marius

    Intr-adevar, mare nenorocire cu drogurile astea. Otrava. Felicitari politistilor!

  • Agitatie, forfota si neliniste mare pe la terasele cu cafea din centrul orasului.

  • Agitatia ar trebui sa fie la Parchet si DIICOT, acolo unde SRI a trimis informarile inca din 2022. Iar aia nu au facut nimic.

  • Hehe. Ăștia nu au mai plătit taxa de protecție. Aviz amatorilor…

  • Substanțele periculoase nu ar putea ajunge și în burgheri, shaorme?

  • Vrem legalizare la canabis

  • Miroslava fabrică de droguri

    Iașul e fruncea! Ni s-a dus vestea în toată țara cu această afacere pe tărâmul lui Niță la Miroslava. Chiar nu se știa nimic? hai mă

  • Uheeey, ingraților. În loc să apreciați spiritul întreprinzător și ingeniozitatea tinerilor investitori, care va să zică jeunne entreprenneurs, voi îi dați pe trompetă la… Parchet ?!?! Eihaaa. Că, mărturisesc, mie nu mi-ar fi dat prin cap așa ceva. Afaceri autentice în România, fundamentate pe muncă, pe studiu, pe onestitate, pe vreun talent oarecare ? Mă pufnește râsul. Drogangeală, moncher. Iar când nu e cu drogandeală e cu curcubee. România arată ca un cur de porc Mangalița, tragi pe nas o antreprenoriadă din aia, și să vezi cum se face Cosânzeana 🙂

  • Gotlieb Ianos

    Zeelandia?

  • Corupția ucide

    Nu este ilegal ce comercializează ei , vor câștiga in instanță și daune. In loc sa se folosească planta care e pe pământ de milioane de ani consumatorii folosesc prostia asta sintetica. Dai vina doar pe un drog când doar acel era în organism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 noiembrie 2024
27 noiembrie 2024