Prima pagină » Local » Peste 12 mii de refugiați au trecut prin Aeroportul Iași în ultimele 21 de zile. Orarul zborurilor a fost suplimentat
Peste 12 mii de refugiați au trecut prin Aeroportul Iași în ultimele 21 de zile. Orarul zborurilor a fost suplimentat

Peste 12 mii de refugiați au trecut prin Aeroportul Iași în ultimele 21 de zile. Orarul zborurilor a fost suplimentat

17 mart. 2022, 02:00,
Vlad Rotaru, în Local

Peste 12 mii de refugiați ucraineni au trecut prin Aeroportul Iași de la începutul conflictului militar din țara vecină. Exodul refugiaților ucraineni a făcut ca numărul călătorilor să crească substanțial și traficul de pasageri de la aerogară

Trafic tot mai mare de pasageri înregistrat pe Aeroportul Internațional Iași. În ultimele săptămâni, numărul de pasageri care au tranzitat terminalele regiei aeroportuare a fost mult mai mare față de o perioadă normală. Din cauza exodului refugiaților ucraineni traficul de pasageri de la aerogara ieșeană a crescut substanțial. Situația pare că se va menține pentru o bună perioadă de timp.

Peste 12 mii de refugiați au trecut prin Aeroportul Iași

Conform celor de la aerogară, în luna februarie 2022, în terminalele regiei au fost înregistrați 2.064 de pasageri proveniți din zona de conflict. Ulterior, în primele două săptămâni din luna martie 2022, s-a ajuns la 10.269 de pasageri, refugiați din țara vecină. Pe luna februarie 2022 s-a înregistrat un trafic total de 45 de mii de pasageri procesați în terminalele regiei aeroportuare. Numărul de pasageri va crește constant în perioada următoare, asta și datorită numărului mai mare de curse trecute pe orarul de la Aeroportul Iași.

În cursul anului 2021, prin Aeroportul Internațional Iași au trecut 639.532 de pasageri. Înainte de conflictul militar din Ucraina, șefii regiei aeroportuare estimau o creștere până la 800 de mii de pasageri procesați anual.

Curse din Republica Moldova operate de la Iași

Conducerea regiei aeroportuare a explicat și cum s-a ajuns la o asemenea situație. O parte dintre cursele de la Aeroportul Iași au fost direcționate de la Chișinău spre alte zone din Europa.

”Prin repoziționarea rutelor de la Chișinău, numărul de pasageri pe Aeroportul Iași a crescut considerabil încă din primele zile de operare. În doar 5 zile de trafic, în februarie, au călătorit din Iași, numai pe aceste rute, 2.064 de pasageri, iar de la începutul lunii martie ne-au trecut pragul 10.269 de persoane ce ar fi trebuit să aibă zboruri din Republica Moldova spre diverse destinații din Europa. În ciuda contextului generat de conflictul din Ucraina, acest flux suplimentar de călători ne ajută să recuperăm din traficul înregistrat în prima parte a anului, anumite curse fiind, totodată, suspendate din cauza pandemiei”, a precizat Romeo Vatră, directorul general al Aeroportului Iași.

Cei de la aerogară au menționat recent și faptul că unii dintre ucraineni și-au lăsat mașinile de izbeliște în parcare, după ce au ales să plece spre alte destinații europene, pe termen nelimitat.

Destinații noi de la Aeroportul Iași

În plus, în ultima perioadă au apărut și alte curse noi în orarul zborurilor de la Aeroportul Iași.

”Cifrele raportate pentru această perioadă se datorează, în principal, destinațiilor noi de care mulți pasageri au dorit să profite: Varșovia, Basel, Berlin, Hamburg, Memmingen, Verona, destinații pe care ne-am dori să le regăsim permanent pe Aeroportul Iași. Zilnic, avem câte 32-40 de zboruri, cifrele la finalul lunii martie vor fi cu siguranță printre cele mai ridicate din ultimii ani. Eu sunt încrezător în perspectivele de deschidere de noi rute pe Aeroportul Iași. Purtăm deja discuții cu companiile aeriene în acest sens”, a mai spus Romeo Vatră, director general al R.A.

Aeroportul Iași. În orarul curselor de la Aeroportul Iași vor fi introduse și alte destinații din vara acestui an. Este de așteptat ca numărul de refugiați ucraineni care ajung la Aeroportul Iași să crească în perioada următoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *