Peste 12 mii de ieșeni s-au vaccinat antigripal până la data de 11 octombrie 2024. Din totalul de persoane imunizate, doar 545 au plătit vaccinul gripal integral, restul de persoane vaccinate au beneficiat de vaccin compensat.
Peste 12 mii de ieșeni s-au vaccinat antigripal până la 11 octombrie 2024
Până în data de 11 octombrie 2024, 12.314 ieșeni s-au vaccinat antigripal. Din totalul de persoane imunizate, 11.769 au beneficiat de vaccin compensat 100 la sută sau 50 la sută, iar 545 de persoane au plătit prețul întreg al vaccinului antigripal.
„Conform ultimelor date centralizate, din luna septembrie și până astăzi, 11 octombrie 2024, s-au vaccinat 12.314 persoane din județul Iași, din care 11.769 au beneficiat de vaccin antigripal compensat 100% sau 50%, pe baza rețetelor eliberate de medicul de familie sau medicul specialist, cu care s-au prezentat la farmaciile aflate în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, iar restul de 545 au beneficiat de vaccin prin achiziție proprie, de la aceste farmacii”, au transmis reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi.
Menționăm că de vaccinare antigripală compensată 100 la sută beneficiază copiii cu vârstă de până la 18 ani, persoanele peste 65 de ani și persoanele cu boli cronice, care au peste 45 de ani, precum și gravidele. Persoanele cu vârstă cuprinsă între 45 și 65 de ani pot achiziționa vaccinul la un preț compensat de 50 la sută. Vaccinul antigripal se află încă din luna septembrie, iar pentru a beneficia de imunizare, ieșenii trebuie să se prezinte la medicul de familie pentru prescripție. Persoanele care nu beneficiază de vaccin compensat îl pot cumpăra din farmacii, prețul variind între 65 și 70 de lei.
Vaccinarea antigripală, cea mai eficientă metodă de a ne proteja de gripă
Vaccinul antigripal este cea mai eficientă metodă de profilaxie împotriva infecției cu virusul gripal. După efectuare, acesta activează sistemul imun și induce producția de anticorpi specifici care oferă protecție sezonieră împotriva bolii. Vaccinul previne îmbolnăvirea, diminuează severitatea și scurtează durata bolii, reduce semnificativ spitalizările și decesele cauzate de gripă și pneumonii, reduce numărul solicitărilor la serviciile de ambulanță, al consultațiilor și al vizitelor la domiciliu, al concediilor medicale acordate pentru gripă și infecții respiratorii acute, precum și utilizarea antibioticelor în afecțiunile compatibile cu gripa. Gripa este o boală infecțioasă respiratorie sezonieră care se manifestă variat. Vaccinarea antigripală este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei.
Aceasta este o infecție respiratorie contagioasă, cauzată de virusul gripal. Modalitatea de transmitere este pe cale aeriană, prin picăturile de salivă eliminate odată cu aerul. Există trei tipuri de virusuri gripale: tipul A, care este și cel mai agresiv, fiind implicat în epidemii și pandemii, tipul B, responsabil de infecțiile locale, și tipul C, care este cel mai puțin agresiv.
Gripa poate avea forme diverse, boala poate varia de la forme ușoare până la foarte grave, care pot avea o evoluție fulminantă și pot duce chiar la deces. Cele mai cunoscute simptome în cazul gripei sunt febra de peste 38 de grade Celsius, frisoanele, durerile musculare, articulare sau oculare, tusea iritativă, durerile de cap, somnolența și starea generală de rău. Deși sunt asemănătoare, gripa este mult mai severă decât o simplă răceală care este produsă de alte virusuri respiratorii și nu de cel gripal. În cazul formelor ușoare, simptomele dispar după circa 7 zile de la debut. Însă, în cele nefericite, duce la pneumonie gripală care evoluează rapid și se poate ajunge la deces, provocând insuficiență respiratorie acută. Toate aceste probleme pot fi evitate prin imunizare, iar ieșenii pot achiziționa vaccinul antigripal din farmacii. Până în prezent, deja peste 12 mii de ieșeni s-au vaccinat antigripal.