Prima pagină » Actualitate » Peste 11.000 de profesori au luat bani din meditaţii! La Fisc s-au declarat 169 de milioane de lei în 2023
Peste 11.000 de profesori au luat bani din meditaţii! La Fisc s-au declarat 169 de milioane de lei în 2023

Peste 11.000 de profesori au luat bani din meditaţii! La Fisc s-au declarat 169 de milioane de lei în 2023

01 oct. 2024, 12:47,
în Actualitate

Peste 11.000 de profesori au luat bani din meditaţii anul trecut. Sau cel puțin atâția au declarat că au făcut meditații, restul luând bani la „negru“.

Peste 11.000 de profesori au luat bani din meditaţii

Profesorii au obţinut venituri din meditaţii în anul 2023, a căror valoare netă cumulată se ridică la 169 de milioane de lei.

Cele mai mari venituri nete declarate de profesori din meditaţii au fost realizate în Bucureşti – peste 40 de milioane de lei, în Sibiu – peste 15 milioane de lei şi în judeţul Cluj – peste 14 milioane de lei.

Astfel, se observă că s-a dublat venitul total din meditaţii, declarat de profesori la Fisc, în 2023 faţă de nivelul din 2021.

Venitul net cumulat, realizat din meditaţii în 2023 şi declarat de profesori la Fisc, se ridică la 169 de milioane de lei şi e cel puţin dublu faţă de cel declarat de profesori la Fisc în anul 2021, arată analiza Economica.net pe baza datelor pe care le-am obţinut în exclusivitate de la ANAF.

Cele mai mari venituri din meditaţii au fost declarate de profesorii din Bucureşti, Sibiu, Cluj, Timiş, Prahova, în această succesiune, reiese din informaţiile comunicate la solicitarea Economica.net de către ANAF.

Profesorii nu mai au voie sa facă meditații cu propriii elevi

Ministerul Educației a impus reguli stricte în școli. Astfel, profesorii nu vor mai putea oferi meditații contracost elevilor din clasele în care predau. Noul regulament, care interzice aceste activități și le consideră abateri disciplinare.

Ministerul Educației a introdus o nouă reglementare care interzice profesorilor să ofere meditații contracost elevilor din clasele la care predau. Măsura e prevăzută în Ordinul Ministerului Educației nr. 5.726 din 6 august 2024 și Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) 2024.

Conform acestora, personalul didactic de predare nu mai are voie să desfășoare activități de pregătire suplimentară contra cost cu elevii din clasele la care sunt angajați în anul școlar respectiv. Aceste activități vor fi considerate abateri disciplinare.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că atât părinții, cât și ea însăși, trebuie să fie siguri de necesitatea meditațiilor suplimentare pentru copii. Ea s-a declarat adepta evitării unor astfel decizii bazate pe frică sau presiuni sociale.

„Cred că și noi, părinții, și mă includ în această categorie, trebuie să fim foarte siguri atunci când apelăm la pregătire suplimentară pentru copiii noștri că ea este într-adevăr necesară, pentru că eu cred că uneori intervine și frica sau faptul că te simți altfel decât alții din jurul tău care apelează la acest tip de pregătire suplimentară.

Am vorbit însă și cu părinți care îmi spun că, având în vedere faptul că la școală există o bună colaborare cu cadrul didactic și există o performanță dovedită a copilului, nu au simțit nevoia de meditatii. Este și o presiune socială”, a spus Ligia Deca.

Legea și Codul de etică al personalului didactic interzic profesorilor din învățământul preuniversitar să ofere pregătire suplimentară contra cost elevilor din clasele la care predau. Această restricție este acum specificată în mod clar în Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP).

Altfel, peste 11.000 de profesori au luat bani din meditaţii în 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`