Prima pagină » Razboi în Ucraina » Peste 100 de țări, inclusiv aliații cheie ai SUA, au interzis munițiile cu dispersie. Pot reprezenta un risc pe termen lung
Peste 100 de țări, inclusiv aliații cheie ai SUA, au interzis munițiile cu dispersie. Pot reprezenta un risc pe termen lung

Peste 100 de țări, inclusiv aliații cheie ai SUA, au interzis munițiile cu dispersie. Pot reprezenta un risc pe termen lung

13 iul. 2023, 23:41,
în Razboi în Ucraina

Munițiile cu dispersie furnizate de americani au fost livrate Ucrainei, a declarat joi un oficial militar. În timp ce oficialii americani și ucraineni au spus că munițiile cu dispersie ar putea schimba jocul pe câmpul de luptă, ajutând să spargă apărarea Rusiei în contraofensiva ucraineană, armele sunt, de asemenea, controversate.

„Există muniții cu dispersie în Ucraina în acest moment”, a declarat locotenentul general Douglas Sims, directorul Statului Major Comun pentru operațiuni, în timpul unei conferințe de presă.

Peste 100 de țări, inclusiv aliații cheie ai SUA, au interzis munițiile cu dispersie

Peste 100 de țări, inclusiv aliații cheie ai SUA, au interzis munițiile cu dispersie din cauza potențialei lor amenințări la adresa civililor. Minițiile funcționează împrăștiind „bombe” mai mici pe o zonă largă. Dacă vreuna dintre bombe nu reușește să explodeze, acestea pot reprezenta un risc pe termen lung pentru oricine le întâlnește, similar minelor antiterestre.

Sims a spus că Ucraina nu are „nici un interes să folosească munițiile cu dispersie în apropierea populației civile, spre deosebire de ruși”.

„Rușii au folosit aceste arme împotriva civililor din comunitățile civile, ceea ce este o diferență semnificativă față de ceea ce intenționează să facă ucrainenii”, a spus Sims.

„Ucrainenii intenționează să folosească muniții cu dispersie în mediul tactic, împotriva rușilor, nu împotriva civililor”.

Joe Biden: „ucrainenii rămân fără muniția” necesară

Joe Biden a declarat vineri, pentru CNN, că a luat „decizia dificilă” de a furniza Ucrainei muniții cu dispersie deoarece „ucrainenii rămân fără muniția” necesară pentru a-și susține contraofensiva împotriva Rusiei.

„Runda de muniție pe care am furnizat-o și pe care i-am făcut pe alți aliați și parteneri să o furnizeze Ucrainei, aceste stocuri se epuizează”, a declarat Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională, citat de CNN.

„Nu am fost pregătiți să lăsăm Ucraina fără apărare, punct. Deci, pentru noi, când a fost vorba de alegere, alegerea noastră a fost, în ciuda dificultăților, în ciuda provocărilor, în ciuda riscurilor de vătămare a civililor asociate cu munițiile cu dispersie, riscul de vătămare a civililor de a lăsa Ucraina fără muniția de care avea nevoie era, din punctul nostru de vedere, mai mare”, a adăugat Sullivan, citat de G4Media.

SUA consideră că furnizarea de muniții cu dispersie este „temporară”

Sullivan a adăugat că SUA consideră că furnizarea de muniții cu dispersie este „temporară” până când vor putea fi produse mai multe cartușe de muniție.

„ Considerăm că este ceva temporar, deoarece, cu multe luni în urmă, am început procesul intensiv de creștere a producției de muniții unitare. Odată ce se va atinge un nivel la care producția de cartușe de muniție va putea satisface nevoile Ucrainei, atunci nu va mai fi nevoie să continuăm să oferim muniții cu dispersie”, a spus el. Presat din nou de jurnaliști cu privire la un calendar, el a spus: „Sunt luni, dar întrebarea este: câte?”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *