Prima pagină » Actualitate » Peste 100 de şcoli din ţară, închise înainte de deschidere! În comuna ieșeană Bivolari, cursurile vor fi aduse de poștaș!

Peste 100 de şcoli din ţară, închise înainte de deschidere! În comuna ieșeană Bivolari, cursurile vor fi aduse de poștaș!

11 sept. 2020, 11:16,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Peste 100 de şcoli din ţară, închise înainte de deschidere. În aceste școli cursurile se vor face doar on-line încă din prima zi de la începerea anului școlar.

Aceste şcoli încep cursurile în scenariul roşu, astfel că elevii vor învăţa on-line, acolo unde este internet şi funcţionează. Un caz aparte se înregistrează în comuna ieșeană Bivolari. Acolo nu există internet la toate școlile din comună, iar cel care le va duce copiilor cursurilor este poştaşul.

Pentru o parte dintre elevii din Bivolari, ieri ar fi trebuit să ajungă tabletele pentru elevi, însă acest lcuru n us-a întâmplat, tabletele fiind așteptate să ajungă și să fie distribuite elevilor astăzi.

Peste 100 de şcoli din ţară, închise înainte de deschidere: Cursuri on-line

Cursurile on-line presupun predarea de la distanţă, însă acest lucru presupune o conexiune foarte bună la internet. Pentru că acest lucru nu este posibil, la cei care nu au semnal se va duce poştaşul, o dată pe săptămână, cu un plic plin de cursuri.

Un caz aparte este şi la Galaţi, în Suhurlui, acolo unde elevii se vor putea uita la televizor la ore. Materia pentru prima săptămână de şcoală a fost comprimată şi înregistrată şi va fi difuzată la televizor.

„Materia care lui ar fi trebuit să îi fie prezentată în cursul săptămânii 14-21 va fi comprimată într-o oră, o oră şi ceva, prezentată de către un profesor la televizor”, a declarat Onuţ Atansiu, inspector şcolar general, la ISJ Galaţi.

Care sunt scenariile după care funcţionează şcolile

Conform procedurii stabilite de autorități, școlile îşi fac planul de deschidere în funcţie de situaţia anunţată de DSP, dar şi de infrastructura pe care o au la dispoziţie.

Fiecare şcoală îşi alege un scenariu, apoi propunerea este trimisă către Inspectoratele Şcolare şi Comitetele pentru Situaţii de Urgenţă. Dacă propunerea este acceptată de comitete, se întoarce la inspectorat, iar decizia finală se ia pe 10 septembrie.

Cele trei scenarii sunt: roşu, galben şi verde, în funcţie de situaţia epidemiologică. Cele trei mari scenarii sunt stabilite în funcţie de numărul de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la mia de locuitori.

Scenariul verde

Este varianta cea mai optimistă, cea în care mai puţin de o persoană la mia de locuitori este depistată cu COVID-19, în ultimele 14 zile.

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a explicat că, în cazul scenariului verde, în care este prevăzut ca toţi copiii să meargă la şcoală, acest lucru este obligatoriu, nu opţional.

Scenariul galben

Scenariul galben, cel privind un risc mediu, presupune între 1 şi 3 persoane detectate pozitiv cu coronavirus la mia de locuitori, în ultimele 14 zile.

În acest caz, prioritate să meargă la şcoală vor avea preşcolarii, elevii din clasele 0-IV, dar şi elevii din anii terminali.

Restul claselor vor face ore on-line, însă elevii vor merge şi la şcoală, prin rotaţie.

Scenariul roşu

Scenariul roşu, considerat de avarie, înseamnă că într-o localitate sunt mai mult de trei persoane depistate pozitiv la mia de locuitori în ultimele 14 zile. În acest caz, şcoala se închide de tot, iar orele se vor face on-line.

Scenariile se vor actualiza permanent, în funcţie de situaţia epidemiologică locală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 ianuarie 2025
04 ianuarie 2025