Prima pagină » Actualitate » Peste 100 de români din Fâşia Gaza au primit permisiunea și vor trece în Egipt
Peste 100 de români din Fâşia Gaza au primit permisiunea și vor trece în Egipt

Peste 100 de români din Fâşia Gaza au primit permisiunea și vor trece în Egipt

07 nov. 2023, 08:17,
B, , h, , în Actualitate

Veste bună pentru cetățenii români din Fâșia Gaza. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a menționat faptul că nu mai puțin de 103 cetăţeni români din Fâşia Gaza şi membrii de familie ai acestora au primit, în cursul nopţii de luni spre marţi, permisiunea de a tranzita vama de la Rafah şi de a intra pe teritoriul Republicii Arabe Egipt.

„Atenție! 103 români sunt înscriși pe listele aprobate de către autoritățile israeliene și cele egiptene pentru evacuare, au permisiunea de a tranzita punctul de trecere a frontierei. De la această permisiune mai este o etapă în momentul în care îi vom prelua și îi vom evacua propriu-zis. Practic aceasta este o procedură premergătoare evacuării în Egipt.

Evacuarea în Egipt se va realiza pe parcursul zilei de astăzi cu respectarea tuturor procedurilor specifice. Pentru preluarea persoanelor evacuate echipele consulare mobile, despre care vă tot spuneam în ultimele zile, din cadrul unității de reacție rapidă a celulei de criză vor acorda sprijinul necesar în punctul de trecere a frontierei Rafah pentru evacuare rapidă, bune condiții respectiv asistență consulară specifică”, a declarat Radu Filip, purtătorul de cuvânt al MAE.

Zeci de români vor pleca din Fâșia Gaza. MAE a făcut anunțul

Românii au fost informaţi de către reprezentanţii Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah referitor la procedură, iar evacuarea lor în Egipt se va realiza pe parcursul zilei de marţi, 7 noiembrie 2023, cu respectarea tuturor pașilor specifici impuși, precizează sursa citată.

În ceea ce privește preluarea persoanelor evacuate, echipele consulare mobile din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a Celulei de Criză MAE vor acorda sprijinul necesar în punctul de trecere a frontierei Rafah, pentru evacuarea rapidă a cetăţenilor români, respectiv asistenţa consulară specifică.

Mai apoi, conaționalii și familiile acestora vor fi preluaţi de către reprezentanţii Ambasadei României în Republica Arabă Egipt şi cele două echipe mobile, care îi vor însoţi până la Cairo, de unde vor ajunge în România cu o cursă aeriană specială.

De asemenea, potrivit MAE, Celula de Criză Interinstituţională, prin intermediul misiunilor diplomatice de la Cairo şi Tel Aviv, continuă convorbirile cu autorităţile egiptene şi israeliene în vederea finalizării operaţiunilor de evacuare pentru ceilalţi cetăţeni români şi membrii de familie ai acestora care au solicitat sprijin şi încă se află în Fâşia Gaza.

Important de menționat este faptul că pentru moment nu se cunoaște exact când vor ajunge românii în țară.

„Aș vrea să vă dau un pronostic dar răspunsul la această întrebare depinde foarte mult de condițiile din teren și ce se va întâmpla, procesare. Trebuie să ne păstrăm calmul, durează, de multe ori modul în care planificăm anumite lucruri nu coincide sută la sută cu realitatea din teren, trebuie să avem răbdare și sunt convins că vor fi evacuate în bune condiții”, a răspuns Radu Filip.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *