Prima pagină » Local » Peste 100.000 de ieșeni s-au testat pentru Covid-19 în perioada celui mai agresiv val al pandemiei! Kit-urile rapide au fost la mare căutare
Peste 100.000 de ieșeni s-au testat pentru Covid-19 în perioada celui mai agresiv val al pandemiei! Kit-urile rapide au fost la mare căutare

Peste 100.000 de ieșeni s-au testat pentru Covid-19 în perioada celui mai agresiv val al pandemiei! Kit-urile rapide au fost la mare căutare

15 dec. 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu, în Local

În cel mai agresiv val al pandemiei de Covid-19, în Iași au fost efectuate peste 100.000 de teste PCR și rapide. Ieșenii s-au testat în cele două luni de vârf ale pandemiei, octombrie și noiembrie 2021, de teama infectării cu Covid-19. Cele mai multe teste efectuate au fost cele PCR, din laboratoarele ieșene

Peste 100.000 de ieșeni s-au testat PCR și rapid în cele două luni de vârf ale valului 4. Luna octombrie 2021 a fost marcată ca fiind cea mai grea din punctul de vedere al numărului foarte mare de infectări înregistrate și, în special, al numărului foarte mare de cazuri grave. Tot în acea perioadă au fost înregistrate multe testări pentru depistarea infecției cu Covid-19. Astfel, aproximativ 70.000 de ieșeni s-au testat PCR și rapid.

Dintre acestea, cele mai multe teste efectuate au fost cele rapide. În luna noiembrie 2021, numărul testelor PCR și rapide efectuate la nivelul județului Iași a ajuns la aproximativ 41.000.

„În octombrie 2021 au fost efectuate 29.981 de teste PCR și 37.790 de teste rapide. O lună mai târziu, în noiembrie 2021, numărul testărilor a scăzut, odată cu scăderea numărului de cazuri. Atunci au fost efectuate 15.543 de teste PCR și 25.107 teste rapide. Din numărul total de teste PCR și rapide, din cele două luni, adică 108.421, cele mai multe au fost efectuate în laboratoare. Dar, în raportare, intră și cele efectuate în farmacii, testele din școli și centrele rezidențiale”, au declarat reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași.

Mulți ieșeni aleg testarea în locul vaccinării

Reporterii Cotidianului BZI au prezentat situația testărilor de la sfârșitul lunii septembrie, când tot mai mulți ieșeni care refuzau să se vaccineze au găsit o altă soluție pentru a circula liberi, fără prezentarea certificatului verde. Amintim că certificatul verde este o fișă electronică care se eliberează gratuit în cazul în care o persoană face dovada vaccinării, deține o adeverință de testare cu rezultat negativ sau dovedește că a suferit de infecția cu virusul SARS-CoV-2 și s-a vindecat.

Pentru a efectua un test, indiferent de tipul acestuia, este nevoie de o programare online sau telefonică și de buletin, pașaport sau certificat de naștere. Prețul unui test variază în funcție de tipul acestuia și de laboratorul în care este prelucrat. În Iași, prețurile încep de la 50 de lei pentru testele „antigen rapid” și ajung la aproximativ 200 de lei pentru cele de tipul „Test Real Time PCR”. Când vine vorba despre centrele de testare, în Iași a fost amenajat unul în parcarea centrului comercial Carrefour Felicia, unul în parcarea Iulius Mall, altul – în fața Hotelului „Moldova”, iar altul – în Piața Unirii.

Ieșenii preferă testele rapide de tip antigen: rezultatele acestora sunt eliberate în maximum o oră

Zilnic, unui singur centru de recoltare îi trec pragul aproximativ 70 de ieșeni. Aceștia sunt interesați mai ales de testele rapide de tip antigen. Acestea sunt alese de 65 – 70 la sută dintre persoanele verificate. Testul se bazează pe recoltarea de exudat faringian și nazal. Cei mai mulți recurg la această variantă pentru a nu avea nevoie de certificatele verzi. Cu toate că testele nu oferă o valabilitate atât de îndelungată, ele permit călătoria, participarea la festivaluri ori la examene.

Pentru testele antigen rapid, recoltarea durează 5 minute, iar rezultatul va fi eliberat într-un timp relativ scurt, între 20 de minute și 2 ore. Timpul variază în funcție de numărul de pacienți care solicită testarea. Valabilitatea testului antigen este de doar 48 de ore, pe când testul RT-PCR (Real Time PCR) are o valabilitate de 72 de ore. Odată ce valabilitatea testului a expirat, trebuie repetat, pentru a putea avea din nou beneficiile certificatului verde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *