Prima pagină » Local » Peste 100.000 de ieșeni au fost în izolare și carantină de la debutul pandemiei de Covid-19 la Iași
Peste 100.000 de ieșeni au fost în izolare și carantină de la debutul pandemiei de Covid-19 la Iași

Peste 100.000 de ieșeni au fost în izolare și carantină de la debutul pandemiei de Covid-19 la Iași

10 mart. 2022, 02:00,
Andreea Pădurescu, în Local

De la debutul pandemiei de Covid-19 la Iași peste 100 de mii de persoane au stat în izolare și carantină după ce au fost confirmați pozitiv sau au intrat în contact cu o persoană pozitivă. După ce pe data de 8 martie 2022 starea de alertă a fost ridicată pe teritoriul României, în Iași au rămas câteva sute de persoane în izolare și carantină

Miercuri, 9 martie 2022, la o zi după ce starea de alertă a fost ridicată, la Iași, Direcția de Sănătate Publică Iași a raporat sute de ieșeni care încă se aflau în izolare și carantină, chiar dacă premierul Nicolae Ionel Ciucă a precizat în ședința de guvern de ieri, de la Palatul Victoria, fatul că persoanele confirmate pozitiv nu mai sunt obligate să stea în carantină și pot merge la muncă. De la debutul pandemiei, la Iași, peste 100 de mii de persoane au fost în izolare și carantină din cauza infecției SARS-CoV-2.

”Conform datelor pe care le avem centralizate la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, miercuri, 9 martie 2022, după ridicarea stării de alertă, un număr de 651 persoane se aflau în izolare, iar 341 de persoane sunt carantinate la domiciliu. De la debutul pandemiei și până în prezent, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a emis în total 104.868 decizii pentru persoanele aflate în izolare şi 80.584 decizii pentru persoanele aflate în carantină”, au declarat reprezentații DSP Iași.

Peste 100.000 de ieșeni s-au aflat în carantină după ce au fost confirmați pozitiv de la debutul pandemiei și până în prezent

Rata infectării este mai mică pe zi ce trece la Iași. Scăderea numărului noilor cazuri de infectare s-a observat încă de la jumătatea lunii februarie 2022. Odată cu acestă scădere și numărul pacienților care necesită îngrijirile în spital s-a diminuat. Dintre cazurile confirmate pozitiv și internate, în ultimele 24 de ore s-au efectuat 29 externări. Miercuri, 9 martie 2022, DSP Iași a raportat 171 de cazuri noi de infectare Covid-19. În total, de la debutul pandemiei și până în prezent, la Iași, au fost depistate pozitiv 106.664 de persoane. Din luna decembrie 2020, de la debutul capmaniei de vaccinare împotriva Covid-19, aproximativ 30 la sută din populația Iașului este imunizată împotriva Covid-19. Trebuie precizat că până în prezent, la Iași, au fost administrate aproximativ 700 de mii de doze de vaccin.

Starea de alertă a fost ridicată

Începând cu data de 9 martie 2022, masca de protecție nu mai este obligatorie în absolut niciun spațiu închis sau deschis. Cetățenii vor putea să intre în mall-uri fără a prezenta certificatul verde. Mai mult decât atât, o altă prevedere este funcționarea la capacitate maximă a tututor cafenelelor, cluburilor sau sălilor de cinema. Deși s-au ridicat toate restricțiile impuse pentru a preveni răspândirea infectării cu Covid-19, este în continuare recomandat să se respecte o serie de măsuri. Formularul PLF rămâne în vigoare pentru cei care intră în România, până când va veni ordonanţa de abrogare a actului. Astfel, persoanele care intră în țară, fără certificat verde sau testare, nu mai intră în carantină, însă completarea PFL este, încă, obligatorie.

Dacă până în prezent peste 100 de mii de ieșeni au fost în carantină și izolare din cauza Covid-19, aceștia nu vor mai fi de acum obligați să stea în carantină sau izolare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *