Prima pagină » Local » Peste 10 mașini de lux au fost ridicate, aseară, de procurorii DIICOT. Printre ele, un Ferrari și mai multe Porsche-uri – EXCLUSIV
Peste 10 mașini de lux au fost ridicate, aseară, de procurorii DIICOT. Printre ele, un Ferrari și mai multe Porsche-uri - EXCLUSIV

Peste 10 mașini de lux au fost ridicate, aseară, de procurorii DIICOT. Printre ele, un Ferrari și mai multe Porsche-uri – EXCLUSIV

29 iul. 2020, 10:45,
Elena Nicoleta BUJOR în Local

Peste zece autoturisme de lux au fost ridicate, marți seară, de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. Printre ele se află un Ferrari și mai multe Porsche-uri. Proprietarii sunt dezvoltatorii imobiliari vizați în ancheta deschisă marți, 28 iulie 2020.

Procurorii DIICOT au destructurat o reţea de evazionişti

Zi neagră pentru unii dintre cei mai cunoscuți dezvoltatori imobiliari. Ieri-dimineață au fost efectuate 40 de percheziții la Iași, la mai multe reședințe și sedii ale unor firme.

Prejudiciul adus statului este uriaș, de peste 12 milioane de euro. 17 persoane au fost duse la audieri, iar aseară primii suspecți au ajuns în arest. Ovidiu Crețu, administratorul unor firme cu cifre de afaceri uluitoare, a ajuns primul în arest

Procurorii DIICOT au destructurat o reţea de evazionişti în care erau implicaţi dezvoltatori imobiliari din Iași

Zi neagră pentru o parte dintre dezvoltatorii imobiliari din Iași. Ieri-dimineață, procurorii DIICOT au descins în 40 de locații, toate pe raza municipiului Iași. Povestea a început în urmă cu mai mulți ani.

„Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Iași au efectuat un număr de 40 de percheziții domiciliare, pe raza județului Iași, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în savârșirea infracțiunilor de folosire cu rea-credință a creditului societății, delapidare, evaziune fiscală și spălare de bani”, au arătat procurorii DIICOT.

În urmă cu 8 ani a fost constituit un grup infracțional organizat

În urmă cu 8 ani ar fi fost puse bazele afacerii necurate.

„În cauză s-a stabilit faptul că, începând cu luna octombrie 2012, o persoană cercetată, în calitate de unic asociat și administrator al mai multor societăți comerciale, controlând alte societăți ca administrator de fapt, acționând, de asemenea, și în calitate de persoană fizică autorizată cu cod de TVA, a inițiat o grupare infracțională organizată, împreună cu fosta sa soție, cu angajații săi și cu sprijinul unui inspector din cadrul ANAF Iași, cu scopul de a obține sume mari de bani prin sustragerea și neplata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat”, au mai transmis procurorii.

Jongleriile au fost făcute în documente și nu numai

Cei implicați în anchetă au găsit tot felul de metode prin care au reușit să prejudicieze statul.

„Astfel, imobilele construite în numele societății erau transferate (la o valoare inferioară celei de pe piața imobiliară) pe numele administratorului respectivei companii în calitate de persoană fizică cu cod de TVA, acesta din urmă revânzând imobilele la valoarea reală de piață, încasând profitul din tranzacțiile în cauză și obținând sume importante de bani din rambursările ilegale de TVA, ca urmare a achiziției imobilelor (apartamente) cu TVA în cota de 19 la sută (24 la sută) și revânzare cu TVA în cota de 5 la sută”, au completat anchetatorii.

Grupul infracțional organizat era structurat pe două paliere

Anchetatorii au stabilit că grupul organizat era structurat pe două paliere. Un prim palier era cel al liderilor grupului format din persoanele care au inițiat și constituit gruparea și care se ocupau cu achiziția de terenuri pentru construcția noilor spații locative, de obținerea autorizațiilor de construcție și a celorlalte avize, cu organizarea și controlul șantierelor, a investirii sumelor de bani obținute ilicit, a încasării profitului ilicit din vânzarile apartamentelor, a medierii tranzacțiilor imobiliare și a încasărilor ilegale de TVA din rambursările solicitate ilegal.

„În fapt, grupul infracțional organizat era structurat pe două paliere, astfel:

– un prim palier era cel al liderilor grupului format din persoanele care au inițiat și constituit gruparea și care se ocupau cu achiziţia de terenuri pentru construcția noilor spaţii locative, de obţinerea autorizaţiilor de construcţie şi a celorlalte avize, cu organizarea şi controlul şantierelor, a investirii sumelor de bani obţinute ilicit, a încasării profitului ilicit din vânzările apartamentelor, a medierii tranzacţiilor imobiliare şi a încasărilor ilegale de TVA din rambursările solicitate ilegal,

– un al doilea palier era cel al membrilor grupării infracţionale organizate care au aderat și au sprijinit gruparea și care deţineau funcţii de asociat, administrator, manager, contabil în cadrul societăţilor controlate de către liderul grupării, membri care se ocupau cu perfectarea actelor aferente tranzacţiilor simulate şi a prejudicierii societăţii prin neîncasarea profitului, a înregistrărilor diminuate a TVA-ului aferent tranzacţiilor simulate şi ulterior prin îndatorarea societăţii către liderul grupării care credita societatea cu banii astfel obţinuţi. Banii erau ulterior reintroduși în circuitul civil prin creditări ale societăților și achiziții de noi terenuri, imobile, autoturisme de lux.

Prejudiciul estimat în cauză se ridică la aproximativ 12.000.000 euro.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Iași au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 17 persoane.Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul SCCO Suceava, Vaslui, Botoşani și Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Iaşi, al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Iaşi și al jandarmilor din cadrul IJJ Iași și al Brigăzii Mobile de Jandarmi Bacău.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.”, se arată în comunicatul transmis de procurorii DIICOT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *