Prima pagină » Economic Local » Peste 1.000 de cadre didactice au protestat în fața Guvernului! USLIP Iași luptă în continuare pentru mărirea salariilor!

Peste 1.000 de cadre didactice au protestat în fața Guvernului! USLIP Iași luptă în continuare pentru mărirea salariilor!

04 feb. 2023, 02:00, 4 ,
Andreea Timofte în Economic Local

Pe data de 1 februarie 2023 a avut loc pichetarea sediului Guvernului României, acțiune de protest la care au participat circa 1.500 de persoane, multe dintre acestea venind de la distanțe apreciabile. Protestul a scos încă o dată în evidență faptul că există nemulțumiri majore în rândul salariaților din învățământ. Reprezentanții Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (USLIP) Iași au reamintit reprezentanților Executivului motivele protestului, revendicări care au fost aduse la cunoștința prim-ministrului la data de 19.12.2022, în cadrul întâlnirii de la Guvern

O delegație a reprezentanților celor 3 federații organizatoare ale acestui protest, respectiv USLIP Iași, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”, a purtat discuții cu reprezentanți ai Executivului desemnați de premierul Nicolae Ionel Ciucă, anume Ligia Deca, ministrul Educației, Mihnea Claudiu Drumea, consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului, Sorin Ion, secretar de stat pentru învățământ preuniversitar în Ministerul Educației, precum și Mădălin-Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

„De la Iași a protestat o echipă formată din 40 de persoane”, a declarat Laviniu Lăcustă, liderul USLIP Iași.

Protest amplu la Guvern

Aproximativ 1.500 de persoane au mers să protesteze în fața Guvernului pe data de 1 februarie 2023. Nemulțumirile legate de proasta salarizare din sistemul de învățământ au stat la baza acțiunii.

Precizăm revendicările părții sindicale: aplicarea integrală a prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017, pentru personalul nedidactic (domnul consilier Drumea a afirmat că s-au făcut analize pe marginea acestei probleme și că se încearcă găsirea unei soluții); elaborarea unei noi grile de salarizare pentru salariații din învățământ, care să țină cont de importanța muncii prestate (având în vedere faptul că aplicarea grilei propuse de Ministerul Educației, împreună cu partenerii sociali, implică suplimentarea consistentă a bugetului Ministerului Educației, reprezentanții celor 3 federații sindicale au solicitat o întâlnire cu liderii partidelor politice din coaliția guvernamentală); găsirea unei soluții pentru majorarea indemnizațiilor pentru personalul didactic, nedidactic și didactic auxiliar, precum și pentru directorii instituțiilor de învățământ care nu au mai obținut nicio majorare în ultimii 3 ani; majorarea indemnizațiilor celor care ocupă funcții de conducere, atât pentru personalul didactic auxiliar, cât și pentru directorii unităților de învățământ, având în vedere că acestea nu au mai fost majorate în ultimii patru ani; aplicarea regulamentului pentru condiții de muncă pentru toate categoriile de salariați din învățământ; elaborarea normativelor pentru personalul nedidactic și didactic auxiliar.

Alt protest, aceeași problemă

Amintim că în decembrie 2022 a avut loc un protest similar, la Iași, împotriva nerespectării drepturilor salariale. Protestul a fost anunțat de către președintele USLIP Iași, Laviniu Lăcustă. Acesta declara că degeaba există hotărâri din moment ce nu sunt respectate. De aceea este nevoie de proteste în întreaga țară.

Personalului nedidactic nu îi este acordat sporul pentru condiții de muncă, de care salariații din alte sectoare bugetare, cu funcții similare, beneficiază. Acest beneficiu este prevăzut de Legea 153/2017, care reglementează salarizarea în sectorul bugetar, precum și de H.G nr. 569/2017, care aprobă Regulamentul privind stabilirea locurilor de muncă, precum și condițiile de abordare a acestuia în sectorul bugetar.

În perioada imediat următoare vor începe discuțiile la Ministerul Educației. Partea sindicală a atras atenția că, dacă nu se va primi, în cel mai scurt timp, un răspuns favorabil, protestele la Guvern vor continua cu o amploare și mai mare.

Comentarii
  • Pe profesori nu-i duceti la Bucuresti sa protesteze cand e vorba de drepturile lor, dar auxiliarii si restul trebuie sa mearga in capitala sa-si ceara drepturile. Un rahat de sindicat

  • din pacate, tot salarii de rahat vor avea. cine mai lucreaza pe salarii de 2k si ceva? nici palmasii.

  • bufonul de la ateneu!

    sunte ti penibili!!!

  • Hala marire din partea guvernului pentru cadrele didactice doar 3.5%. Asta arata cat de mult stiu LIDERII celor 4 sindicate mari din roamnia ca negocieze cu guvernul. Vai mama lor de Lideri sindicali. Cred ca ar trebui schimbati toti pe motivul ca s-au c-am inradacinat si nu este bine pentru cei pe care ii reprezinta!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 decembrie 2024
21 decembrie 2024