Prima pagină » National » Pesta porcină africană face ravagii în România. Au fost depistate zeci de focare
Pesta porcină africană face ravagii în România. Au fost depistate zeci de focare

Pesta porcină africană face ravagii în România. Au fost depistate zeci de focare

12 oct. 2020, 11:48,
în National

Pesta porcină africană face ravagii în România. Potrivit celor mai recente informații, pesta a evoluat în 40 de județe, cu 541 de focare. Zece dintre acestea sunt în exploataţii comerciale şi 5 focare în exploataţii comerciale de tip A, anunţă ANSVSA.

Virusul pestei porcine africane a afectat in 36 de județe atât porcii domestici cât şi mistreţii, în 2 judeţe sunt afectaţi de virusul PPA numai mistreţii, iar în 2 judeţe sunt afectaţi numai porcii domestici.

Pesta porcină africană, o altă boală care face ravagii în țara noastră

Patruzeci si unu de noi focale au fost inregistrate de la inceputul lunii octombrie. Alte 26 de focare au fost stinse.

Odată cu prima semnalare a prezentei virusului de pestă porcină  pe data de 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 3.925 cazuri la mistreţi în 38 de judeţe.

Potrivit prevederilor europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor.

Cat de contagioasă este pesta porcină africană

Pesta porcină africană este extrem de contagioasă. Aceasta poate fi răspândită prin contact direct cu porci infectaţi, fluide biologice provenite de la porcii contaminaţi şi prin contact indirect prin intermediul echipamentelor agricole, camioanelor sau oamenilor care au venit în contact cu animalele bolnave.

Anaizele anchetelor epidemiologie efectuate în focarele active, transmiterea bolii a fost făcută prin nerespectarea măsurilor de biosecuritate şi a restricţiilor de mişcare ale animalelor, administrarea în hrana suinelor a resturilor alimentare.

Cele mai multe focare se află în județul Giurgiu – 235 de focare (dintre care 5 focare exploatații comerciale și 3 focare în exploatații de tip A) și 292 de cazuri la mistreți și județul Teleorman – 215 de focare în gospodăriile populației și 532 de cazuri la mistreți.

Până la această data au fost despăgubiți 11.848 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 316.159.280 de lei.

În Iași au apărut 4 noi focare de pestă porcină, într-o singură săptămână, la animalele domestice

Medicii veterinari din Iași au identificat 4 noi focare de pestă porcină la animalele domestice și au dispus măsurile necesare pentru stoparea răspândirii virusului. Pesta porcină africană (PPA) a fost depistată și la porcii mistreți, fiind incinerați 64 de porci mistreți găsiți morți în ultima săptămână, iar alți 8 au fost vânați și apoi uciși pentru a nu transmite virusul. La nivelul țării, în ultima săptămână, au fost identificate 27 de noi focare de pestă porcină, iar la nivelul județului Iași sunt active în total 25 de focare de PPA

În ultima săptămână au fost identificate în județul Iași alte 4 noi focare de pestă porcină, ultimele 3 izbucnind în localitățile Izvoarele, Luceni și Răchiteni. În comuna Izvoarele au fost depistați cu PPA 12 porci din gospodării, iar medicii veterinari îi vor incinera și îngropa pentru a închide acest focar.

De la începutul anului până în prezent au fost uciși 282 de porci din focarele de pestă porcină, din Iași. În comunele Țigănași și Trifești sunt cele mai multe focare active în gospodăriile localnicilor, fiind descoperite 3 focare active în Țigănași și alte 6 în Trifești. Medicii sanitar veterinari au incinerat 64 de porci mistreți uciși de PPA.

Printre măsurile dispuse de specialiștii din Iași în combaterea răspândirii pestei porcine sunt efectuarea inspecțiilor sau a patrulărilor zilnice de către gestionarii fondurilor cinegetice pentru depistarea de porci mistreți morți sau bolnavi. Medicii veterinari din județ vor fi anunțați despre cazurile de mistreți găsiți morți, iar recoltarea probelor de la mistreții împușcați sau găsiți morți se va face de către medicul veterinar oficial sau de personalul tehnic instruit al gestionărilor fondurilor cinegetice, în condiții de biosecuritate severe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *