Prima pagină » Local » Personalul administrativ intervine 24 din 24 în cazul unei defecțiuni la secțiile de terapie intensivă. Cadrele medicale sunt instruite pentru a ajuta în situații în care aparatura medicală cedează

Personalul administrativ intervine 24 din 24 în cazul unei defecțiuni la secțiile de terapie intensivă. Cadrele medicale sunt instruite pentru a ajuta în situații în care aparatura medicală cedează

15 apr. 2021, 02:00,
Alexandra Abonicesei, în Local

Aparatura medicală din secțiile de terapie intensivă unde sunt îngrijiți de peste un an pacienții infectați cu coronavirus ar putea ceda în orice moment. Personalul medical și cel administrativ sunt pregătite să intervină în situația în care o defecțiune la echipamente ar pune în pericol viața pacienților

Trei femei în vârstă de 84, 74 și 63 de ani au fost găsite decedate în interiorul Unitații de Terapie Intensivă Mobilă de la Spitalul „Victor Babeș” din București. În data de 12 aprilie 2021, se pare că ventilatoarele montate în această unitate mobilă au suferit o disfuncționalitate, iar alimentarea cu oxigen a fost întreruptă. În regiunea Moldovei, singura unitate de terapie intensivă mobilă unde sunt internați pacienții infectați cu coronavirus este la Iași.

Cu trei zile înaintea producerii tragediei de la Spitalul „Victor Babeș”, pe 9 aprilie, au fost internați primii pacienți în unitatea mobilă aflată în curtea Spitalului de Boli Infecțioase din Iași. Ieri, 14 aprilie 2021, erau deja internați 10 pacienți pe cele 12 paturi disponibile. Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, spune că de verificarea, mentenanța și intervenția în cazul unei eventuale defecțiuni a aparaturii medicale se ocupă departamentul administrativ cu program 24 din 24 de ore și un inginer de aparatură medicală foarte bine calificat.

Dr. Florin Roșu: „Din nefericire, evenimentul se poate întâmpla inclusiv la secțiile fixe de terapie intensivă”

Probleme la aparatura medicală care ajută la salvarea vieților bolnavilor COVID-19 din secțiile de terapie intensivă pot apărea în orice moment.

„Din nefericire, evenimentul se poate întâmpla inclusiv la secțiile fixe de terapie intensivă. Discutăm despre aparatura medicală care îngrijește pacienți de terapie intensivă, dar care de un an și trei luni funcționează non-stop, nu a avut un moment de răgaz, în care să fie în stand-by. Oricând poate să apară o defecțiune care nu poate fi prevăzută, important este să acționăm cât mai repede, astfel încât pacientul să nu aibă de suferit. Se face un instructaj cu personalul medical în cazul în care există o situație de acest gen, cum trebuie să acționăm și încercăm să prevenim.

Această aparatură este în funcțiune de atât timp și începe sigur să dea semne de oboseală. Ne dorim să nu se mai întâmple nicăieri aceste evenimente cum au fost și cele la Spitalul „Victor Babeș”. Sunt situații care nu pot fi prevenite. Nu am conectat unitatea mobilă la sistemul de distribuire a oxigenului, stația de oxigen care deservește spitalul”, a precizat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Stocuri de oxigen de rezervă pentru fiecare compartiment de terapie intensivă a unității medicale

Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași unde sunt internați pacienți, care este la fel ca cea de la Spitalul „Victor Babeș”, nu a fost conectată la stația de oxigen a spitalului, ci la două stocatoare separate. Fiecare secție de terapie intensivă are și o rezervă, butelii de oxigen, care poate fi utilizată în cazul unei defecțiuni la sursa principală.

„Avem o stație de oxigen care deservește Spitalul de Boli Infecțioase și la Spitalul de Pneumoftiziologie. Fiecare secție de terapie intensivă din cele două spitale mai are încă o stație de back-up, care este la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași pe bază de butelii. Dacă se întâmplă ceva cu stația principală, tot timpul trebuie să existe back-up-uri. La fel am făcut și la unitatea mobilă, nu am conectat-o la instalația mare care deservește spitalul, în schimb pacienții sunt ventilați cu oxigen din două stocatoare.

Mai mult decât atât, mai avem o stație pe bază de butelii care este back-up în cazul în care se întâmplă ceva cu stocatoarele utilizate. A trecut un an și trei luni de când aparatura funcționează non-stop, exact cum se întâmplă când un calculator funcționează în continuu de doi ani de zile. În primul rând este o tragedie atât pentru pacienți și aparținători, cât și pentru cadrele medicale, pentru că după ce îl îngrijești și îl ajuți să iasă din situația în care este în momentul respectiv, apare și o situație de acest fel”, încheie managerul unității medicale ieșene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *