Prima pagină » Local » Persoanele nevăzătoare din Iași se pregătesc de proteste. Noua lege a pensiilor le-a redus venitul de la 1.800, la 700 de lei. „Este inacceptabil”
Persoanele nevăzătoare din Iași se pregătesc de proteste. Noua lege a pensiilor le-a redus venitul de la 1.800, la 700 de lei. „Este inacceptabil”

Persoanele nevăzătoare din Iași se pregătesc de proteste. Noua lege a pensiilor le-a redus venitul de la 1.800, la 700 de lei. „Este inacceptabil”

24 aug. 2024, 02:00, 1 ,
Gabriela Rusu în Local

Persoanele nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere se pregătesc de proteste la București, după ce noua lege a pensiilor le-a redus venitul și cu peste 1.000 de lei. În județul Iași, 1.500 de persoane au fost afectate de noua lege, iar 100 se pregătesc pentru protestul din Capitală, care va avea loc la jumătatea lunii septembrie 2024.

Ieșenii nevăzători se pregătesc de proteste din cauza pensiilor

Noua reformă a pensiilor scade cu până la 80% pensiile persoanelor nevăzătoare. La Iași, sunt peste 1.500 de persoane care au fost afectate și s-au trezit cu pensii scăzute de la 1.800 lei, la 700 lei sau de la 1.300 de lei, la 500 de lei. Președinta Asociației nevăzătorilor din Iași transmite că situația este una îngrijorătoare, mulți dintre cei afectați fiind determinați să meargă la București pentru proteste.

„Va fi protest și îl vom organiza la București. Cel puțin, primul protest așa este programat, pentru a merge la București, cel mai probabil, în săptămâna 17-19 septembrie. De legea pensiilor, în județul Iași, sunt afectate peste 1.500 de persoane, iar la protest, având în vedere că se merge și la București, vor merge de la Iași 100 de persoane, aproximativ. Oamenii sunt nemulțumiți. Pe noi ne-au contactat încă de când au sosit primele decizii, sunt îngrijorați pentru ce se va întâmpla mai departe. Conform vechii legi, se considera stadiu complet de cotizare dacă aveau 11 ani și 8 luni lucrați. În momentul în care au ieșit la pensie, au ieșit cu această lege și oamenii au știut că vor încasa un venit. După legea nouă, nu li se mai consideră stadiul complet de cotizare, iar legea nouă spune că se calculează pensia în funcție de contributivitate. Astfel, sunt oameni care au ieșit cu 1.800 de lei pe vechea lege, iar acum ajung să aibă 700 de lei. Este inacceptabil.”, a declarat Oana Mocanu, președintele Asociației Nevăzătorilor din Iași.

Pe cealaltă parte însă, directorul Casei de Pensii Iași transmite că scăderea este doar pe hârtie, iar în bani, sumele rămân aceleași.

„Nu scade nimic, rămâne cuantumul în plată. Pensia recalculată este mai mică în anumite situații, dar, practic, în septembrie, vor primi aceeași pensie ca în luna august. Adică nu vor pierde bani. Contează numărul de puncte pe care îl are persoana. Acel număr de puncte se înmulțește cu 81 și dacă rezultă 700, aceea este pensia recalculată, că așa se face recalcularea la toate dosarele, dar asta nu înseamnă că scade ceea ce a încasat până acum”, a declarat Maria Andronache, director Casa de Pensii Iași.

Noua reformă a pensiilor scade cu până la 80% pensiile persoanelor nevăzătoare. Chiar dacă cuantumul primit scade doar pe hârtie, pensiile vor rămâne înghețate la actualul nivel, deoarece nu vor mai fi majorate cu inflația, chiar și câțiva ani la rând. Noua lege prevede, pe lângă punctele de contributivitate și de stabilitate, acordarea unei jumătăți de punct suplimentar pentru fiecare an muncit în condiții de deficiență vizuală gravă, respectiv un sfert de punct în cazul celor cu deficiență vizuală accentuată.

Persoanele nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere se pregătesc de proteste la București, după ce noua lege a pensiilor le-a redus venitul și cu peste 1.000 de lei. În județul Iași, 1.500 de persoane au fost afectate de noua lege, iar 100 se pregătesc pentru protestul din capitală, care va avea loc la jumătatea lunii septembrie 2024.

 

 

 

Comentarii
  • Au ajuns astia de la putere sa fure si banii nevazatorilor pentru propria bunastare si pentru acolitii lor…Omoara si batranii in spitale ca sa nu le mai plateasca pensia…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *