Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » A fi înalt crește șansele de a face COVID-19, conform unui nou studiu
A fi înalt crește șansele de a face COVID-19, conform unui nou studiu

A fi înalt crește șansele de a face COVID-19, conform unui nou studiu

05 aug. 2020, 15:19,
BZI.ro, în Sanatate

Persoanele inalte, risc mai mare de Covid-19. Un sondaj efectuat pe 2.000 de persoane din Marea Britanie și SUA a indicat faptul că persoanele cu o înălțime de peste 1,83 metri au de două ori mai multe șanse de a fi diagnosticate cu coronavirus. La rândul său, aceasta aduce un plus de greutate argumentului că virusul poate fi transmis atât prin aer, cât și prin picături.

Cercetătorii din spatele sondajului au lansat deja o declarație în care sugerează că purificarea aerului ar trebui considerată ca o măsură pentru a preveni răspândirea bolii.

Potrivit autorilor studiului, persoanele mai înalte nu s-ar confrunta cu un risc crescut de a fi infectate dacă virusul ar fi transmis exclusiv prin picături de salivă, deoarece acestea nu zăbovesc în aer, ci cad pe podea destul de repede după ce au fost expulzate din gura unei persoane sau din nas. Între timp, particulele aerosolizate pot fi purtate de curenți de aer și tind să se acumuleze în spații slab ventilate, noteaza iflscience.com.

Comentând datele încă nepublicate, profesorul Evan Kontopantelis de la Universitatea din Manchester a declarat: „Rezultatele acestui sondaj în ceea ce privește asocierile dintre înălțimea și diagnosticul sugerează că transmiterea de picături nu este singurul mecanism de transmisie și transmisia aerosolului este posibilă.”

Persoanele inalte, risc mai mare de Covid-19

Noțiunea de transmisie prin aer a fost un element important de conținut încă din primele zile ale pandemiei, mulți cercetători au criticat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru că au insistat că COVID-19 nu poate fi transmis decât prin picături de salivă. În fața presiunii din ce în ce mai mari din partea comunității științifice, OMS a actualizat în cele din urmă raportul său științific oficial privind coronavirusul, luna trecută, pentru a recunoaște că „transmisia aerosolilor de scurtă durată nu poate fi exclusă”.

Acest lucru a apărut după ce un grup de 239 de experți în sănătate din întreaga lume au semnat o declarație prin care a solicitat OMS să pună capăt insistenței că virusul este transmis exclusiv prin picături care sunt evacuate atunci când o persoană infectată tuseste sau strănuta.

Dovezi din numeroase studii indică faptul că acesta nu poate fi cazul și că virusul se poate agăța și în aer sub formă de particule aerosolizate, care sunt picături mai mici de cinci microni. S-a sugerat chiar că actul de spălare a unei toalete poate provoca suficientă turbulență de aer pentru a forma nori de aerosoli și a facilita răspândirea virusului.

Ultimul sondaj nu a fost conceput pentru a examina posibilitatea transmiterii aeriene, ci a vizat în schimb investigarea modului în care atributele personale și condițiile de viață afectează șansele unei persoane de a prinde virusul. În afară de dezvăluirea izbitoare despre înălțime, rezultatele au arătat că persoanele care locuiesc în spații de cazare comune sau care folosesc o bucătărie comunaă sunt mult mai probabil să se infecteze.

Având în vedere că aceste tipuri de regimuri de viață sunt cele mai frecvente în rândul familiilor și persoanelor cu venituri mai mici, cercetătorii spun că rezultatele lor oferă dovezi suplimentare pentru legătura dintre COVID-19 și statutul socio-economic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *