Prima pagină » National » Persoanele în vârstă şi cu pensii minime vor primi vouchere pentru masă caldă. Care este valoarea acestora

Persoanele în vârstă şi cu pensii minime vor primi vouchere pentru masă caldă. Care este valoarea acestora

15 oct. 2020, 14:31,
în National

Persoanele în vârstă de peste 75 de ani şi cu pensii minime vor primi în fiecare lună vouchere pentru masă caldă. Valoarea voucherelor este de 180 de lei pe lună. Marcel Bolos, Ministrul Fondurilor Europene, a anunţat că în decembrie banii vor fi acordaţi şi retroactiv pe trei luni.

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos, a dat miercuri o veste foarte bună pentru zeci de mii de romani, care vor beneficia din partea Guvernului de vouchere în valoare de 180 de lei. În decembrie, banii vor fi acordaţi şi retroactiv pe trei luni.

Pensionarii vor primi vouchere pentru masă caldă

Persoanele în vârstă de peste 75 de ani şi care au pensii minime sociale vor primi în fiecare lună vouchere în valoare de 180 de lei pentru masă caldă.

Ele vor fi distribuite începând din prima săptămână a lunii decembrie, a anunţat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos.

El a precizat că pensionarii vor primi atunci şi voucherele aferente lunilor septembrie, octombrie şi noiembrie.

”Valoarea unui astfel de tichet este de 180 de lei pe lună. Aceste tichete se vor repartiza în prima săptămână din luna decembrie a acestui an şi se vor da retroactiv, cu dată la care a fost aprobată măsură, respectiv pe lunile septembrie, octombrie, noiembrie şi decembrie.

Vor avea cei 720 de lei încărcaţi pe vouchere sau carduri în prima săptămână a lunii decembrie 2020.”, a explicat Bolos, arătând că banii pentru aceaste vouchere provin din fonduri europene nerambursabile.

În context, trebuie precizat că numărul total al beneficiarilor indemnizaţiei sociale pentru pensionari a fost de 946.320 de persoane în luna septembrie, conform datelor centralizate de Casă Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Pensionarii proveniţi din fostul sistem de pensii al agricultorilor

Din totalul beneficiarilor de indemnizaţie socială înregistraţi în septembrie, 797.585 erau pensionari din sistemul public, iar 148.735 erau pensionari proveniţi din fostul sistem de pensii al agricultorilor.

În cazul pensionarilor din sistemul public, valoarea medie a indemnizaţiei suportate de la bugetul de stat a fost de 298 de lei. Cele mai mari valori au fost înregistrate în judeţele Cluj – 349 lei, Bistriţa-Năsăud – 342 lei şi Hunedoara – 336 lei.

Cei mai mulţi beneficiari ai acestei indemnizaţii erau în Bucureşti – 35.091 şi în judeţele Suceava – 32.154 pensionari, Iaşi – 28.518 şi Dolj – 27.801.

În ceea ce priveşte pensionarii agricultori, indemnizaţia socială medie suportată de la bugetul de stat a fost de 159 de lei, valoarea ce mai mare fiind înregistrată în Bucureşti (între 198 lei şi 244 lei) şi în judeţele Ilfov – 258 de lei şi Gorj – 234 lei.

Numărul cel mai mare de beneficiari se înregistra în judeţele Iaşi – 10.077 persoane, Dolj – 9.746 persoane şi Botoşani – 9.346 persoane.

Ce se întâmplă cu pensiile mici în urma majorării. Surprize neplăcute pentru foarte mulţi pensionari

Surpriză neplăcută pentru pensionarii cu venituri mici. Este foarte uşor de aflat ce se întâmplă cu pensiile mici în urma majorării lor. Din nefericire, un calcul simplu scoate la iveală faptul că aceştia sunt dezavantajaţi de această „mărire”.

Majorarea pensiilor începând cu luna septembrie aduce surprize neplăcute pentru pensionarii cu venituri mici. Astfel, aceştia vor fi dezavantajaţi de această creştere, fapt ce reiese dintr-un calcul foarte simplu.

Odată cu luna septembrie, guvernul a decis majorarea pensiilor cu 14%. Numai că acest fapt face că pensiile mici să crească cel mai puţin. Pe de altă parte, pensiile mai mari se vor aprecia şi mai mult, astfel că se va mări şi mai tare diferenţa dintre ele.

Un calcul simplu ne arată cum sunt dezavantajaţi pensionarii cu venituri mici. Astfel, după majorarea pensiilor cu 14%, de la o pensie de 1.000 de lei se ajunge la una de 1.140 de lei. În schimb, dacă luăm în calcul o pensie de 5.000 de lei, după majorare se va ajunge la 5.700 de lei.

Iar potrivit datelor Casei Naţionale de Pensii, în luna septembrie s-a dublat numărul persoanelor care încasează pensii mai mari de 5.000 de lei. Detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 decembrie 2024
30 decembrie 2024