Prima pagină » Informații utile » Persoanele fără venit primesc ajutor de înmormântare? Află cum se poate obține și cine beneficiază de acest venit

Persoanele fără venit primesc ajutor de înmormântare? Află cum se poate obține și cine beneficiază de acest venit

14 ian. 2025, 11:10,
Redacția BZI în Informații utile

Persoanele fără venit primesc ajutor de înmormântare, fiind un sprijin esențial oferit de stat pentru a acoperi costurile în momente dificile. Acest tip de ajutor vine în sprijinul familiilor care se confruntă cu lipsuri financiare, oferindu-le posibilitatea de a asigura un serviciu funerar decent pentru cei dragi.

În contextul dificultăților financiare cu care se confruntă multe familii, asigurarea unui ajutor de înmormântare pentru persoanele fără venit reprezintă o măsură socială crucială. Această formă de sprijin este oferită de autorități pentru a acoperi o parte sau totalitatea cheltuielilor necesare unui astfel de eveniment inevitabil. Aceste persoane primesc ajutor de înmormântare pentru a se asigura că, indiferent de situația economică, demnitatea umană este respectată și în astfel de momente de încercare.

Persoanele fără venit primesc ajutor de înmormântare

Potrivit dispozițiilor art. 127 alin. (2) din Legea nr. 263/2010, acordarea ajutorului de deces nu este condiționată de realizarea unui anumit stagiu de cotizare. În egală măsură, art. 126 alin. (1) din aceeași reglementare, prevede că asiguratul sau pensionarul beneficiază de ajutor de deces în cazul decesului unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului.

Însă, în acest caz, ajutorul de deces cuvenit pentru un membru de familie reprezintă jumătate din cuantumul prevăzut de lege pentru decesul unui asigurat sau pensionar, reprezentând, în anul 2025, o sumă în cuantum de 4.177 de lei. Dovada că membrul de familie nu era asigurat sau pensionar se face prin declarație pe propria răspundere a celui care solicită ajutorul de deces.

Așadar, potrivit Legii nr. 263/2010, respectov Normei din 2011 de aplicare a prevederilor acestei legi, posibilitatea de a solicita ajutor de deces se extinde și la ipoteza decesului unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, care, la data decesului, nu era înregistrat ca beneficiar al asigurărilor sociale sau pensionar în cadrul Sistemului Public de Pensii. Cu alte cuvinte, o persoană asigurată sau un pensionar poate solicita ajutor de deces și în cazul unui membru al familiei care nu realiza venituri la data decesului acestuia.

Ce este acest ajutor de deces

Potrivit art. 107 din Norma din 2011 de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, în sistemul public de pensii se acordă ajutor de deces în cazul decesului asiguratului, pensionarului sau al unui membru de familie care nu era asigurat ori pensionar la data decesului.

Ajutorul de deces este suma de bani care se acordă unei singure persoane, care poate fi soțul/soția persoanei decedate, copilul, părintele sau alți membri apropiați a persoanei decedate care dovedesc că au achitat cheltuielile legate de înmormântare. Află și cine eliberează adeverința privind stagiul de cotizare.

Ca atare, aceste ajutoare reprezintă sume de bani acordate de către stat, persoanelor eligibile, care îndeplinesc anumite criterii stabilite de lege, în scopul acoperiri cheltuielilor legate de înmormântare.

Dovada că au fost suportate cheltuielile ocazionate de deces de către solicitantul ajutorului de înmormântare se face cu înscrisuri doveditoare în acest sens, inclusiv cu declarație pe propria răspundere a acestuia.

În conformitate cu art. 127 din Legea nr. 263/2010, ajutorul de deces este plătit din bugetul asigurărilor de stat și sociale, fiind acordate după depunerea unei cereri. Astfel, este important de menționat că doar o singură persoană poate să beneficieze de ajutorul de înmormântare și numai dacă dovedește cu documente că a suportat cheltuielile ocazionate de deces. Prin urmare, e important să știi că persoanele fără venit primesc ajutor de înmormântare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`