Prima pagină » Actualitate » Persoanele din Constanța care nu poartă mască nu sunt amendate. Un polițist refuză să aplice sancțiuni. A fost demarată o anchetă internă

Persoanele din Constanța care nu poartă mască nu sunt amendate. Un polițist refuză să aplice sancțiuni. A fost demarată o anchetă internă

11 ian. 2022, 15:06,
în Actualitate

Un polițist din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța refuză să amendeze persoanele care nu poartă mască de protecție. Acest lucru s-a întâmplat după ce obligativitatea purtării măștii pe stradă a fost instituită din nou, în data de 8 ianuarie 2022. După mesajul postat pe Facebook-ul agentului, IPJ Constanța a demarat o anchetă internă.

Măsurile luate de guvern au fost criticate și de Sindicatul Europol, care a susținut că prevederile respective sunt „lipsite de claritate și de logică”. Mai mult decât atât, acesta i-a sfătuit pe polițiști să refuze să controleze conformitatea măștilor de protecție. Reprezentanții Europol consideră că meseria de polișist a fost cea mai versatilă dintre toate, dar acum a venit momentul să se pună piciorul în prag.

Polițistul constănțean refuză să amendeze persoanele care nu poartă mască

Pe pagina de Facebook, agentul a declarat că, indiferent de părerea superiorilor, refuză să verifice autenticitatea măștii purtate pe motiv că nu are pregătire medicală de specialitate.

„Eu unul indiferent de orice dispoziție dată de șefii ierarhici nu voi controla și nu voi sancționa nici un cetățean român privind autenticitatea măștii purtate. NU am pregătire de specialitate, nu există bază legală în fișa postului meu, NU am pregătire medicală de specialitate”, a spus polițistul, care este agent șef principal de Poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța pe Facebook.

După publicarea postării, superiorii săi au decis demararea unei anchete interne.

„La data de 10 ianuarie a.c., la nivelul instituției noastre au fost demarate verificări prin Biroul Control Intern”. Demersurile reprezentanților IPJ au fost făcute în urma unor sesizări”, a declarat IPJ Constanța.

Care este părerea Sindicatului Europol

Ministrul de Interne a spus în urmă cu câteva zile că persoanele care poartă mască textilă riscă să fie amendate cu până la 2.500 de lei. Specialiștii recomandă purtarea măștilor medicinale și FFP2. Pentru ca măștile să funcționeze optim, producătorul acestei măști ne dă o serie de sfaturi. Întrebat cum vor fi verificate măștile și ce indicații vor primi agenții, Lucian Bode a precizat că „nu este nevoie de indicații, ci de lege”.

„Câtă vreme hotărârea CNSU și Hotărârea de Guvern sunt clare, iar ordinul de ministru vine în completarea celor două, polițișii și jandarmii, cei care verifică respectarea acestor măsuri, trebuie să aibă fundament legea, nu indicațiile ministrului”, a declarat Lucian Bode.

Sindicatul Europol a criticat „prevederile lipsite de claritate și de logică” și i-a sfătuit pe polițiști să refuze să controleze conformitatea măștilor de protecție. Reprezentanții Europol sunt de părere că profesia de polițist a fost cea mai versatilă dintre toate, și dacă nu se pune piciorul în prag, s-ar putea ajunge și mai departe.

„Pe toată durata pandemiei, profesia de polițist a fost cea mai versatilă. De la intenția ministrului Vela de a împărți Lumina sfântă de către polițiști, identificarea și transportarea celor care sunt surprinși în afara locuinței unde trebuiau să fie carantinați și până la noile sarcini de a verifica măștile de protecție, ne așteptăm ca, în curând, guvernanții să îi pună pe polițiști să efectueze teste PCR, să consulte persoane care prezintă simptome sau, de ce nu, să efectueze operații pe creier acolo unde nu există chirurgi. Viitorul ne aparține!”, au transmis reprezentanții Europol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *