Persoane cu dizabilități de auz au cele mai multe oferte pentru un loc de muncă de la firmele din mediul privat. Asociația Teritorială a Surzilor Iași a reușit să includă pe piață muncii peste o mie de membri, care pentru a beneficia de serviciile oferite cotizează anual cu o sumă de bani. Cel mai des, persoanele cu dizabilități de auz au nevoie de serviciile interpreților de limbaj mimico-gestual, pe care asociația le asigură în orice situație
Asociația Teritorială a Surzilor Iași a reușit să asigure un loc de muncă, în special în sistemul privat, aproape tuturor persoanelor cu dizabilități de auz care fac parte din asociație. Din cei peste o mie de membri, doar două persoane au statutul de șomeri, după ce anterior au lucrat în industria HoReCa, afectată grav în această perioadă de situația generată de pandemia COVID-19.
„În prezent au statul de șomeri doar două persoane cu dizabilități de auz, membri ai asociației. Ei au lucrat într-un hotel din Iași, fiind astfel cei mai afectați de situația pandemiei COVID-19. Totuși, la momentul actual așteptăm ofertele unui angajator pe care sperăm să le ocupe cei doi cât mai curând. Peste 90 la sută dintre membri asociației sunt angajați, majoritatea lucrează în sistemul privat. Deși salariile sunt mult mai mici decât în cazul celor oferite de stat, ei sunt dornici să lucreze”, a precizat Romeo Bărboșelu, inspector executiv la Asociația Teritorială a Surzilor Iași.
Efectele negative ale pandemiei COVID-19 în rândul persoanelor cu deficiențe de auz
Prezența unui interpret mimico-gestual este esențială pentru un surd în relaționarea cu toate instituțiile și în mai toate aspectele vieții cotidiene. În acest an, persoanele cu deficiențe de auz din județul Iași s-au confruntat cu mai multe probleme. Pe lângă problemele întâmpinate în relaționarea cu diverse firme și furnizori de servicii, au rămas și fără loc de muncă.
„Au rămas în anul 2020 fără loc de muncă 18 persoane cu dizabilități de auz, care fac parte din asociație. Din fericire, am reușit să îi reangajăm la scurt timp în această perioadă, ceea ce ne bucură. Foarte mulți membri ai asociației au avut nevoie de serviciile unui interpret mimico-gestual pentru contractele pe care le-au schimbat cu mai multe firme, în această perioadă”, a declarat Romeo Bărboșelu, inspector executiv la Asociația Teritorială a Surzilor Iași.
Membrii Asociației Teritoriale a Surzilor Iași cotizează anual pentru a dispune de servicii
Asociația Teritorială a Surzilor Iași este o persoană juridică de drept privat, autonomă, non-guvernamentală, singura din țară care nu este o filială a unei organizații naționale. Pentru a fi membri ai acestei asociații, persoanele trebuie să cotizeze anual cu o sumă de bani, stabilită de conducere. În acest an, suma pe care o plătesc membrii este de 150 de lei. Membrii Asociației Teritoriale a Surzilor Iași pot participa la diverse acțiuni: sociale, culturale, educative, recreative, sport și utilitare publică. De asemenea, li se asigură serviciile unui interpret în limbaj mimico-gestual și consiliere.
Numărul persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire din Iași depășește cifrele oficiale
Cifra oficială a numărului de persoane cu deficiențe de auz și vorbire în Iași este de aproximativ 850, dar realitatea este alta. La Asociația Teritorială a Surzilor Iași sunt înscriși 1.006 membrii care au deficiențe de auz pe raza județului. De membri acestei Asociații se ocupă un număr de șase angajați, iar pentru a face față solicitărilor colaborează și cu interpreți mimico-gestuali, liber profesioniști.
„Asociația Teritorială a Surzilor Iași le asigură membrilor toate serviciile. În primul rând, le asigură interpretul mimico-gestual de care au cea mai mare nevoie”, a încheiat Romeo Bărboșelu, inspector executiv la Asociația Teritorială a Surzilor Iași.