Prima pagină » National » Persoanele care locuiesc la bloc pot obține 15.000 de euro pentru proiecte comunitare! Ce au de făcut locatarii pentru a primi banii
Persoanele care locuiesc la bloc pot obține 15.000 de euro pentru proiecte comunitare! Ce au de făcut locatarii pentru a primi banii

Persoanele care locuiesc la bloc pot obține 15.000 de euro pentru proiecte comunitare! Ce au de făcut locatarii pentru a primi banii

11 oct. 2024, 09:20,
Mirela Gabriela Todosi în National

Persoanele care locuiesc la bloc pot obține 15.000 de euro pentru proiecte comunitare! Este vorba despre Asociația „Între Vecini” care caută grupuri de vecini de bloc din România care vor să dezvolte o comunitate și vor să se implice în activități diverse pentru dezvoltarea zonei în care stau. Iată ce au de făcut locatarii pentru a primi banii.

Persoanele care locuiesc la bloc pot obține 15.000 de euro pentru proiecte comunitare!

Locatarii de la bloc pot câștiga 15.000 de euro dacă se implică în proiecte comunitare, în activități de grădinărit sau alte activități între vecini. Asociația „Între Vecini” a început înscrierile pentru „Incubatorul de Comunitate” și caută 25 de grupuri de vecini din România care doresc să-și dezvolte o comunitate la bloc. Fiecare grup va primi 1.500 euro și 12 luni de sprijin pentru proiecte comunitare.

Marele premiu în valoare de 15.000 euro va fi oferit grupului de vecini de bloc care va reuși să creeze o grădină urbană pe bloc.

Proiectul „Între Vecini” are deocamdată 30 de comunități la bloc, din 14 județe din România, care au dezvoltat peste 60 de proiecte de comunitate precum festivaluri de cartier, grădini comunitare, concursuri sportive, activități de colectare selectivă la bloc și multe altele.

Noi reguli pentru cei care stau la bloc

Cei care locuiesc la bloc trebuie să respecte mai multe reguli din acest an. Una dintre cele mai grave abateri, care se sancționează cu amendă, este tulburarea liniștii publice și nerespectarea programului de liniște la bloc. Perturbarea liniștii publice a devenit o problemă tot mai frecventă ce afectează viața cotidiană a oamenilor. Acțiunile care perturbă liniștea locuitorilor/locatarilor vor fi sancționate și în cazul repetării lor într-un interval de 72 de ore, față de intervalul de 24 de ore stabilit în prezent de lege.

De exemplu, cei care folosesc bormașina în afara orelor permise vor fi obligați să plătească cel puțin 1.000 de lei, față de 500 cât este în prezent. Mai mult, persoanele care găzduiesc în propria casă petreceri zgomotoase vor fi amendate cu cel puțin 4.000 de lei. Cei care locuiesc la bloc trebuie să știe că pot primi amenzi uriașe dacă nu respectă programul de liniște. Orarul convențional pentru orele de liniște este între 22:00 și 6:00, precum și în intervalul orar 15:00 – 17:00. Cei care folosesc mașina de spălat în aceste intervale riscă amenzi de până la 1.500 de lei. Muzica la volum maxim, certurile și activitățile zgomotoase din locuințe în timpul orelor de liniște s-ar putea sancționa mai sever. De acum, acest lucru va fi valabil nu doar în zonele urbane, așa cum este specificat în legislația actuală, ci și în zonele rurale.

Viața la bloc implică respectarea mai multor reguli. De exemplu, proprietarii trebuie să țină cont de părerea vecinilor în momentul în care fac lucrări de renovare atât în interior, cât și în exterior. Au nevoie de autorizații de construcții în anumite cazuri, conform prevederilor legale. Persoanele care nu respectă aceste reglementări riscă să primească amenzi mari. Sancțiunile pentru lucrări neautorizate, chiar în propria locuință, pornesc de la 1.000 și pot ajunge la 100.000 de lei. În cazul în care proprietarul continuă lucrările fără autorizație după plata amenzii, acesta riscă să primească și dosar penal.

Recent, locatarii de la bloc au primit o veste bună. Vecinii de apartamente care se implică în proiecte comunitare pot câștiga 15.000 de euro. Inițiativa aparține asociației numite „Între Vecini”, care a anunțat începerea înscrierilor pentru proiectul comunitar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`