Prima pagină » Local » Persoanele care au grupa sanguină zero pozitiv nu vor putea dona sânge în următoarea perioadă 
Persoanele care au grupa sanguină zero pozitiv nu vor putea dona sânge în următoarea perioadă 

Persoanele care au grupa sanguină zero pozitiv nu vor putea dona sânge în următoarea perioadă 

12 mart. 2024, 02:00,
Cristina Doroftei în Local

La Centrul de Transfuzie Sanguină din Iași, donatorii vor fi supuși unor teste în laboratorul de predonare, pentru a afla grupa sanguină. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că există deja un stoc foarte mare de grupă sanguină 0 pozitiv, în comparație cu nevoile pacienților. Situația este una temporară și ar putea să dureze aproximativ trei săptămâni.

Donatorii cu grupa de sânge 0 pozitiv vor fi amânați de la donare

Reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină din Iași au afirmat faptul că, deși există ajutor și solidaritate între celelalte centre din țară, stocul de sânge cu grupa sanguină 0 pozitiv este suficient, dar și că este nevoie și de celelalte grupe pentru a putea răspunde prompt nevoilor pacienților internați.

„Având în vedere stocul foarte mare de grupa 0 pozitiv, comparativ cu nevoile pacienților, donatorii care au donat cu mai mult de un an în urmă și donatorii inițiali, programați sau neprogramați, vor fi amânați de la donare. Donatorii inițiali vor fi testați în laboratorul predonare pentru a afla grupa sanguină”, au declarat reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină din Iași.

Ieșenii pot merge de luni până vineri la Centrul de Transfuzie Sanguină din Iași, între orele 7:30-13:30, cu programare online, care se poate face prin intermediul aplicației BlooDoChallenge, însă se poate dona și fără aceasta.

Iată care sunt condițiile pentru donare

Pentru a putea dona sânge, potențialul donator trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Acesta trebuie să aibă vârsta situată între 18 și 60 de ani. În ceea ce privește greutatea, femeile trebuie să cântărească minimum 55 de kilograme, iar bărbații nu mai puțin de 60 de kilograme.

Donatorii trebuie să aibă pulsul situat între 60 și 100 de bătăi pe minut. De asemenea, trebuie să nu fie în evidență cu boli cronice și să nu sufere de alergii severe, alergiile sezoniere, minore, nu sunt criteriu de excludere. Totodată, trebuie să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni, operații minore în ultimele 3 luni sau intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile. Important de menționat este și faptul că nu pot dona sânge persoanele care și-au făcut tatuaje sau piercing-uri în ultimele 6 luni.

Femeile care doresc să doneze sânge trebuie să nu fie în perioada menstruală și nu trebuie să ia anticoncepționale. Un ultim criteriu pe care trebuie să-l îndeplinească donatorii de sânge este să nu fi consumat alcool cu 48 de ore înainte de a se prezența la centrul de transfuzii. Unele dintre beneficiile donării includ reînnoirea sângelui, creșterea proprietăților compensatorii ale organismului, care ajută donatorul să se recupereze rapid după donare sau pierderea de sânge.

Nu există un substitut pentru sânge. Acesta nu poate fi fabricat și singură sursă este donarea. Mai mult, elementele celulare din unitatea de sânge, celule roșii și trombocitele sau proteinele din plasmă donată, au o valabilitate bine stabilită, astfel încât, dacă unitatea de sânge nu a fost folosită, trebuie înlocuită. Donarea de sânge trebuie să fie un proces continuu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025