Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Persoanele care se simt amețite atunci când se ridică pot avea un risc mai mare de demență
Persoanele care se simt amețite atunci când se ridică pot avea un risc mai mare de demență

Persoanele care se simt amețite atunci când se ridică pot avea un risc mai mare de demență

09 aug. 2020, 12:27,
în Sanatate

Persoanele care amețesc când se ridică, risc mai mare de demență. Unele persoane care se simt amețite atunci când se ridică pot avea un risc crescut de a dezvolta demență, ani mai târziu, potrivit unui nou studiu publicat în Neurologie, jurnalul medical al Academiei Americane de Neurologie. Afecțiunea, numită hipotensiune arterială ortostatică, apare atunci când oamenii se confruntă cu o scădere bruscă a tensiunii arteriale atunci când se ridică.

Studiul a găsit legătura cu demența doar la persoanele care au o scădere a tensiunii arteriale sistolice, nu la persoanele cu o scădere a tensiunii arteriale diastolice sau a presiunii arteriale în general.

Sistolica este primul indicator al tensiunii arteriale, iar hipotensiunea arterială ortostatică sistolică a fost definită ca o scădere de cel puțin 15 mmHg în poziția de șezut.

„Tensiunea arterială a oamenilor atunci când se trece de la șezut la ridicare trebuie să fie monitorizată”, a declarat autorul studiului, Laure Rouch, de la Universitatea din California, San Francisco. „Este posibil ca controlul acestor picături de tensiune arterială să fie o modalitate promițătoare de a ajuta la păstrarea gândirii și abilităților de memorie ale oamenilor pe măsură ce îmbătrânesc.”

Persoanele care amețesc când se ridică, risc mai mare de demență

Studiul a implicat 2.131 de persoane care aveau o vârstă medie de 73 de ani și nu aveau demență atunci când s-au înscris. Masuratorile asupra tensiunii arteriale au fost luate la începutul studiului și apoi unul, trei și cinci ani mai târziu. Un total de 15% au prezentat hipotensiune ortostatică, 9% au avut hipotensiune ortostatică sistolică și 6% au avut hipotensiune ortostatică diastolică, noteaza Medical Xpress.

În următorii 12 ani, participanții au fost evaluați pentru a vedea dacă cineva a dezvoltat demență. Un total de 462 de persoane, sau 22%, au dezvoltat boala.

Persoanele cu hipotensiune arterială ortostatică sistolică aveau aproape 40% mai multe șanse să dezvolte demență decât cei care nu aveau aceasta afecțiune. Cincizeci din 192 cu hipotensiune arterială ortostatică sistolică sau 26% au dezvoltat demență, comparativ cu 412 din cele 1.939 de persoane fără aceasta, sau 21%. Atunci când cercetătorii s-au concentrat pe alți factori care ar putea afecta riscul de demență, cum ar fi diabetul, fumatul și consumul de alcool, cei cu hipotensiune arterială sistolică aveau un procent de 37% mai mare să dezvolte demență.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că persoanele a căror masurare a tensiunii arteriale sistolice s-a schimbat cel mai mult au avut mai multe șanse să dezvolte demență ani mai târziu decât persoanele ale căror masuratori au fost mai stabile.

Rouch a menționat că studiul este observațional și nu prezintă cauză și efect. Prezintă doar o asociere între valorile tensiunii arteriale și dezvoltarea demenței. O altă limitare a studiului a fost că diagnosticul de demență a fost făcut fără distincție între boala Alzheimer și demența vasculară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025