Persoanele antisociale nu dorm bine. Într-un nou studiu științific, o echipă de cercetare suedeză a investigat legăturile dintre interacțiunile sociale și somn. Oboseala și somnolența ar avea astfel un impact real asupra socializării.
Este un fapt pe care știința a dovedit-o: lipsa somnului poate duce la probleme cognitive, dar și la scăderea motivației și schimbări de comportament. Obosiți, suntem mai puțin înclinați să ne implicăm în activități sociale și, prin urmare, suntem mai expuși riscului de izolare.
Într-un nou studiu, publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), cercetătorii suedezi de la Karolinska Institutet și Universitatea Stockholm și-au propus să afle mai multe despre legătura dintre obiceiurile de somn și socializare.
Persoanele antisociale nu dorm bine
Echipa a reunit 641 de adulți voluntari, cărora le-a cerut să țină un jurnal detaliat al calitatii somnului și a obiceiurilor de activitate socială, pe o perioadă de trei săptămâni.
Analizând datele colectate, cercetătorii au observat, de exemplu, că somnolența și socializarea erau afectate în funcție de ora zilei, potrivit MedicalXpress. Astfel, a avea mai multe activități sociale dimineața târziu sau după-amiaza devreme a generat tendința de a produce somn. Dar socializarea pentru o lungă perioadă de timp seara a dus la mai puțină somnolență și la un somn mai scurt.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că impactul social de a nu dormi suficient este semnificativ, deoarece activitățile sociale pot fi reduse cu 70% atunci când sunteți somnoros.
Studiul a demonstrat astfel că somnolenta tinde, în general, să reducă dorința de a interacționa social cu ceilalți, mai ales în intervalele de timp în care este posibil să se socializeze: seara și la sfârșit de săptămână.
Pentru cercetători, pe lângă faptul că explică parțial creșterea singurătății observată în Suedia în ultimii ani, aceste rezultate sugerează că intervențiile care vizează reducerea somnolenței în timpul zilei ar fi un bun mod de a îmbunătăți viața socială și, prin urmare, moralul persoanelor.