Prima pagină » Sanatate » La psiholog » Persoanele active au o sănătate mintală mai buna și un somn mai odihnitor
Persoanele active au o sănătate mintală mai buna și un somn mai odihnitor

Persoanele active au o sănătate mintală mai buna și un somn mai odihnitor

28 oct. 2020, 23:02,
în Sanatate

În mijlocul pandemiei din această primăvară, cercetătorii de la NTNU au efectuat un sondaj în rândul membrilor Kondis, o organizație norvegiană de fitness. Deoarece acest sondaj a fost realizat în mijlocul izolarii din Norvegia, participanții au fost întrebați dacă și-au schimbat obiceiurile de exerciții ca urmare a pandemiei COVID-19.

Scopul acestor analize a fost de a identifica problemele de sănătate mintală și de somn și de a investiga dacă modificările obiceiurilor de exerciții au consecințe asupra somnului.

„Nu este surprinzător că am constatat că incidența anxietății și depresiei este semnificativ mai mică în acest eșantion decât în ​​rândul celorlalți oameni. Și asta în ciuda faptului că am efectuat sondajul în mijlocul celei mai dure părți a pandemiei COVID”, spune Linda Ernstsen, profesor asociat la Departamentul de sănătate publică și asistență medicală al NTNU.

Aceste descoperiri nu reprezinta insa o surpriză mică pentru cercetători. Conexiunea dintre sănătatea fizică și cea mentală este cunoscută de mult timp.

Mai mulți oameni s-au antrenat mai mult decât obișnuiau sa o faca

Dar noul sondaj oferă câteva surprize, în special legate de faptul că o mulțime de oameni și-au schimbat obiceiurile de exerciții în această primăvară. Ernstsen a efectuat studiul împreună cu managerul de proiect și profesorul asociat Audun Havnen de la Departamentul de Psihologie.

„A fost surprinzător faptul că atât de mulți oameni și-au mărit numarul exercițiilor în timpul pandemiei de coronavirus. Deoarece oamenii au fost încurajați să evite spațiile publice și să rămână acasă, faptul că atât de mulți au folosit timpul suplimentar pe care l-au avut pentru a se deplasa mai mult a fost un efect pozitiv”, spune Havnen.

Acest sondaj este primul dintre cele trei sondaje care vor fi efectuate în rândul membrilor Kondis. Scopul general al chestionarelor este de a studia relația dintre diferitele aspecte ale activității fizice, sănătatea mintală și calitatea vieții și modul în care aceasta se schimbă în timp.

Sănătatea mintală afectează somnul

Există o legătură si între sănătatea mintală și somn, chiar și în randul persoanelor active.

„Am găsit o legătură între simptomele de anxietate și problemele de somn și o legătură între simptomele depresive și problemele de somn”, spune Ernstsen.

Persoanele cu depresie și anxietate dorm în mod constant mai puțin bine decât altele. Acest lucru este valabil și pentru cei cu o formă fizică buna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *