Prima pagină » Actualitate » Persoane infectate cu salmonella, după ce au mâncat eclere la o nuntă din Alba

Persoane infectate cu salmonella, după ce au mâncat eclere la o nuntă din Alba

08 sept. 2022, 13:30,
BZI.ro, în Actualitate

Mai multe persoane s-au infectat cu salmonella şi au trebuit internate la un spital din Alba, după ce au mâncat eclere la o nuntă. O persoană se afla în stare foarte gravă la secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Târnăveni.

Discutam despre 38 de persoane infectate, dintre care 21 sunt internate la unităţile medicale din Blaj, Târnăveni şi Sibiu.

De la bal, la spital! Persoane infectate cu salmonella, după ce au consumat eclere

Aproximativ 40 de persoane care se aflau la o nuntă din Alba şi au mâncat eclere cu salmonella au ajuns la spital. Distracţia s-a încheiat sâmbăta, 3 septembrie 2022.

Dintre cele 38 de persoane, doar 22 dintre ele au participat fizic la nunta care a avut loc la Căminul Cultural din Cetatea de Baltă. Restul de 16, chiar dacă nu au participat la nuntă, au început să aibă simptome după ce au consumat eclerele date acasă.

De asemenea, în seara de miercuri, 7 septembrie 2022, o femeie a fost transferată, cu copilul său de 10 luni, de urgență, de la Spitalul din Blaj la cel din Sibiu.

Directorul Direcţie de Sănătate Publica Alba, Alexandru Sinea, a intervenit şi a transmis care este situația pacienților, dar și ce măsuri a luat instituția pe care o conduce. DSP Alba a demarat la scurt timp o anchetă,
iar, din primele date, singurul aliment comun pe care cei 38 de pacienți l-au consumat au fost eclerele, prăjituri produse la un laborator din Bucerdea.

Până la încheierea anchetei, activitatea laboratorului a fost suspendată.

38 de persoane s-au infectat cu salmonella, 21 au fost internate la spital

În momentul de faţă sunt 38 de cazuri, însă doar 21 de persoane sunt internate: 11 pacienți sunt la Blaj, 9 sunt la spitalul din Târnăveni, județul Mureș, din care unul pe secția AŢI, iar un alt caz, la spitalul din Sibiu.

La Blaj au fost recoltate circa 11 probe biologice, din care 3 au fost confirmate cu salmonella, iar 8 sunt încă în lucru. La spitalul din Târnăveni au fost recoltate 4 probe și toate au fost pozitive pentru salmonella.

”DSP Alba a intervenit de îndată ce am fost sesizați că instituție, primă măsură fiind suspendată activitatea laboratorului de cofetărie, întrucât alimentul consumat de către toți cei care au avut simptome, atât cei care au participat fizic la nuntă, dar şi cei care nu au participat a fost eclerul. În consecință nu ne permitem ca această situație neplăcută să se repete și la un alt eveniment. Având în vedere gravitatea situației, DSP Alba va lua la finalul anchetei, măsuri pe care legea le impune. Momentan avem încă buletine de analize în lucru, iar când vom avea rezultatele finale, vom aplica măsurile. Ca măsuri în astfel de situații se poate aplica amendă contravențională și suspendarea activității până la reigienizarea totală atât a spațiilor, cât și a angajaților. Practic, la angajați înseamnă prezentarea analizelor specifice domeniului de lucru”, a declarat directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

Vă aducem aminte că de-a lungul timpului, inspectorii ANSVSA România au demarat mai multe controale şi au descoperit pulpe și ouă cu salmonella. Acestea au fost retrase de pe piaţa în mai multe judeţe. Din nefericire, persoanele se pot infecta foarte repede cu salmonella, iar simptomele sunt vărsături, scaune diareice multiple, febră, astenie fizică și dureri musculare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *