Prima pagină » Sanatate » Persoană sensibilă la lumină. Cum se tratează fotofobia

Persoană sensibilă la lumină. Cum se tratează fotofobia

10 ian. 2024, 14:52,
în Sanatate

Dacă ești o persoană sensibilă la lumină, trebuie să știi cum să tratezi această afecțiune declanșată de o varietate de factori. Cei care se confruntă cu o sensibilitate accentuată în prezența luminii simt o stare de disconfort la nivel ocular, au o senzație de arsură în ochi și se confruntă cu dureri de cap puternice. Iată cum se tratează fotofobia.

Persoană sensibilă la lumină

Sensibilitatea la lumină sau fotofobia reprezintă un disconfort puternic resimțit la nivelul ochilor în prezența luminii puternice, chiar dacă este o lumină naturală sau artificială. O persoană care suferă de fotofobie are dificultăți de adaptare la trecerea de la lumină la întuneric și invers.

Principalele cauze ale apariției sensibilității la lumină sunt bolile oftalmologice, neurologice, dar și expunerea prelungită la lumina artificială.

În prezența luminii naturale sau artificiale persoana care suferă de fotofobie va închide ochii, va avea senzația de usturime oculară și chiar va manifesta dureri de cap, vertij și stări de greață. Unele persoane au dureri oculare, vedere încețoșată și însoțită de lăcrimare și de înroșirea ochilor. Vertijul se manifestă prin stări de greață, vărsături, senzație de piuit în urechi, tahicardie și transpirație excesivă. Tratamentul vertijului depinde de cauze și de cât de grave sunt simptomele. Stările de vertij pot fi declanșate de numeroși factori.

Dacă sensibilitatea la lumină se manifestă o perioadă lungă de timp, este bine să mergem de urgență la medic. Fotofobia este o afecțiune cu care se confruntă tot mai multe persoane indiferent de vârstă.

Cum se poate preveni fotofobia

Pentru a preveni sau trata sensibilitatea la lumină, medicii oftalmologi recomandă purtarea ochelarilor de soare la lumină și ochelarii de vedere cu lentile heliomate. Acestea se închid în prezența radiațiilor ultraviolete și devin transpartente când stăm în interiorul unei încăperi.

Cei care petrec mult timp la calculator trebuie să poarte ochelari cu lentile speciale, ce au filtru de protecție. Sensibilitatea la lumină poate cauza în timp eroziune corneană. În acest caz, oftalmologul va prescrie un tratament medicamentos cu picături cu antibiotic.

Un alt mod de a preveni fotofobia este să evităm expunerea la lumină puternică a soarelui sau la lumina artificială. Importanți sunt și ochelarii de soare cu protecție UV atunci când ieși la lumina soarelui. Ochelarii de soare vor reduce riscul de fotofobie, la fel și ochelarii speciali pentru computer.

Sensibilitatea la lumină poate să apară nu doar la adulți, ci și la copii. Copiii pot avea fotofobie în mod natural dearece pupilele sunt mai mari decât la adulți și intră o cantitate de lumină mai mare în interiorul ochilor.

Totodată există și o predispoziție la fotofobie. Persoanele cu o culoare mai deschisă a ochilor sunt mai expuse la lumină față de cei cu ochii căprui sau negri.  Este cazul celor cu ochi verzi sau albaștri. Aceștia au nevoie de o protecție oculară aparte.

Fotofobia poate afecta calitatea vieții, de aceea dacă o persoană manifestă sensibilitate la lumină o perioadă lungă de timp, aceasta trebuie să consulte de urgență un medic specialist. Fotofobia este declanșată de numeroși factori, dar poate fi prevenită și tratată rapid.

Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
redactia.ro
Doliu în politica românească. A murit un membru important USR. S-a și filmat înainte să se arunce de la etaj
Bugetul.ro
Orașul în care nu a mai plouat de 600 de ani. Una dintre cele mai exotice capitale de pe planetă se bucură și de un fenomen meteorologic neobișnuit
a1.ro
Artista din România care și-a asumat relația cu o fată. Cum s-a filmat alături de noua ei iubită | VIDEO
Playtech.ro
Moneda din ’75 care se vinde acum cu peste 33.000 de lei. Detaliul care o face atât de scumpă
observatornews.ro
Adeverinţele medicale, falsificate de elevi cu ajutorul AI, pentru a scăpa de ore
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Închisoare pentru proprietarii care nu plătesc impozitul pe chirii
SportpeSurse
VIDEO | Creatura letală, de dimensiuni uriașe, a ieșit la lumină și a ajuns în mijlocul oamenilor
Playtech.ro
Insula din Grecia mai frumoasă decât Santorini. Cazările sunt mult mai ieftine, iar peisajele sunt unice în lume
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Bomba zilei! Salarii majorate cu 25% pentru bugetari, diferenţa se plăteşte retroactiv, adaptată la inflaţie, din 2018
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Românii nu vor mai plăti cash sau cu cardul. Noua metodă de plată care va deveni obligatorie
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
24 aprilie 2025
24 aprilie 2025