Prima pagină » Radio » Actualitate » Perseide 2020 – ploaia de stele. Când va fi punctul maxim al fenomenului
Perseide 2020 - ploaia de stele. Când va fi punctul maxim al fenomenului

Perseide 2020 – ploaia de stele. Când va fi punctul maxim al fenomenului

12 aug. 2020, 13:55,
în Radio

Perseide 2020 – ploaia de stele. Anual, sfârșitul lunii iulie și mare parte din august găzduiesc unul din cele mai spectaculoase fenomene. Este vorba despre Perseide, o ploaie de stele ce brăzdează cerul nopții în emisfera nordică.

Perseidele este cel mai celebru curent de meteori a cărui fază maximă se petrece zilele acestea. Ploaia de stele Perseidele începe în data de 17 iulie, culminând cu 24 august, când se încheie acest fenomen.

Perseide 2020 – ploaia de stele

Acest spectacol unic are cea mai bună perioadă de observare după miezul nopţii până aproape de ivirea zorilor. În condiții ideale, respectiv cer senin și în afara aglomerărilor urbane, se pot observa aproximativ 100 de meteori pe oră. Așadar, pentru a vedea cât mai mulți meteori, locul ideal ar fi undeva la munte. Pentru cei care urmăresc fenomenul de la oraș, numărul maxim de meteori ce pot fi văzuți este de 10-20 pe oră.

Dar iată care este explicația acestui fenomen astronomic. În mişcarea sa anuală pe orbită, Pământul întâlneşte curenţii de meteori în aceleaşi zone. Aceste „roiuri” de meteori poartă denumirea constelaţiei sau a stelei în dreptul căreia este situat radiantul. De asemenea, punctul lor maxim de activitate se produce într-o anumită perioadă a anului.

Perseidele sunt cele mai cunoscute au avut de-a lungul timpului o activitate regulată. Această ploaie de stele căzătoare este vizibilă de cel puţin 2000 de ani. Un alt fapt care le-a făcut celebre este acela că oferă condiţii ideale de observare pentru cei din emisfera nordică. În trecut, în 1991 şi 1992, frecvența meteorilor a fost de circa 400 pe oră. Însă din 1999 a scăzut la aproximativ 100 pe oră.

Când este punctul maxim al fenomenului

Acest fenomen care marchează anual luna august are faza maximă, în România, în nopţile de 12/13 august şi de 13/14 august. În această perioadă cerul poate fi brăzdat de până la 100 de meteori pe oră. Un alt avantaj pentru anul acesta este și faptul că Luna se află în Ultimul Pătrar. Așadar, satelitul natural al Pământului răsare după miezul nopții iar lumina lui nu este prea deranjantă.

Cei care vor să urmărească Perseidele în aceste două nopți trebuie să știe că o pot face cu ochiul liber. Așadar, nu ai nevoie de telescop pentru a vedea stelele căzătoare. Cel mai important lucru este să fie cerul senin. De asemenea, ar trebui să evităm locurile cu lumină artificială. Totodată, ar trebui să privim în direcția în care se află Luna, dar să fim în umbra ei. Adică pe direcția Lunii să se interpună o clădire, un copac sau chiar un munte.

Observarea fenomenului Perseide 2020 – ploaia de stele se face în cele mai bune condiții după miezul nopții. Atunci, după ce răsare Luna, pot fi văzuți până la 100 de meteori pe oră din afara orașelor. În orașe, din cauza iluminatului artificial, se pot observa maximum 20 de meteori pe oră.

Bugetul.ro
Orașul în care nu a mai plouat de 600 de ani. Una dintre cele mai exotice capitale de pe planetă se bucură și de un fenomen meteorologic neobișnuit
redactia.ro
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor
Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
a1.ro
Artista din România care și-a asumat relația cu o fată. Cum s-a filmat alături de noua ei iubită | VIDEO
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
SURSE: Deficitul ar putea ajunge la 10%, iar creşterea economică va fi sub aşteptări. Guvernul ia în calcul noi taxe, TVA de 21% şi acord cu FMI
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Pericol mare dacă folosești DeepSeek. Ce îți face AI-ul din China comunistă
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Ion Țiriac a plătit ani de zile o chirie de 2 lei pentru o vilă impetuoasă din București. Miliardarul a recunoscut tot
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Bomba zilei! Salarii majorate cu 25% pentru bugetari, diferenţa se plăteşte retroactiv, adaptată la inflaţie, din 2018
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Românii nu vor mai plăti cash sau cu cardul. Noua metodă de plată care va deveni obligatorie
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 aprilie 2025
25 aprilie 2025