Prima pagină » National » Permisul de conducere se va schimba la doi ani. Legea vizează o anumită categorie de șoferi
Permisul de conducere se va schimba la doi ani. Legea vizează o anumită categorie de șoferi

Permisul de conducere se va schimba la doi ani. Legea vizează o anumită categorie de șoferi

18 iun. 2024, 14:30,
BZI.ro, în National

Permisul de conducere se va schimba la doi ani. Senatul României a aprobat o schimbare importantă în legea circulației, care afectează perioada de valabilitate a permisului de conducere. Legea vizează o anumită categorie de șoferi.

Permisul de conducere se va schimba la doi ani

Proiectul de lege adoptat de Senatul României prevede că permisul auto va avea o valabilitate redusă la 2 ani pentru șoferii care au împlinit vârsta de 80 de ani. Scopul acestei măsuri este să asigure o evaluare periodică a persoanelor în vârstă, pentru a se verifica dacă îndeplinesc standardele necesare pentru a conduce în condiții de siguranță.

„Valabilitatea administrativă a permiselor de conducere de toate categoriile deținute de persoane cu vârsta de 80 de ani şi peste această vârstă este de 2 ani.”, se precizează în legea adoptată de Senat.

De asemenea, conform modificării legislative adoptate, persoanele cu vârsta de 70 de ani și peste vor avea permisul auto valabil timp de 5 ani pentru categoriile AM, A1, A2, A, B, B1 și BE.

Aceste modificări nu vor afecta permisele de conducere emise înainte de publicarea legii în Monitorul Oficial. Astfel, valabilitatea acestora va rămâne neschimbată până la expirarea termenului indicat pe fiecare permis.

Legi europene mai dure pentru șoferi

Comisia Europeană propune introducerea unor teste de evaluare a aptitudinii pentru conducătorii auto care au trecut de vârsta de 70 de ani. Înainte de reînnoirea permisului, persoanele respective ar urma să fie supuse unor controale medicale pentru a confirma că sunt în măsură să conducă în condiții de siguranță.

În cazul în care această propunere va fi adoptată, statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, vor avea la dispoziție 4 ani pentru a implementa noile reguli. Acest lucru înseamnă că șoferii vor trebui să facă anual testări medicale după vârsta de 70 de ani. Reducerea valabilității permisului auto pentru persoanele de peste 70 și 80 de ani are ca scop monitorizarea mai frecventă a stării de sănătate a șoferilor, prevenind astfel riscurile asociate cu conducerea vehiculelor.

Recent, a fost anunțat faptul că se lucrează la nivel european pentru reguli rutiere mai dure.  Cea mai importantă prevedere este că un șofer cu probleme într-o țară nu va mai putea conduce în alte țări din UE. În cazul în care unui șofer i se suspendă dreptul de a conduce pentru că a urcat la volan beat sau drogat, legislația țării respective va fi aplicată la nivel european. Rămâne de văzut când va intra în vigoare noua lege UE pentru toți șoferii.

Parlamentul European dorește să îi sancționeze pe șoferii care încalcă legea și să nu mai aibă dreptul de a conduce în nicio țară UE. Noua legislație ar putea fi adoptată din anul 2025. Mai mult, șoferii din anumite țări vor fi depistați de Inteligența Artificială dacă încalcă legea. Poliția britanică a declarat că se vor monta camere care folosesc Inteligența Artificială pentru a prinde șoferii din trafic care nu respectă regulile de circulație.

,,Această cameră folosește inteligența artificială (AI) pentru a identifica conducătorii auto care ar putea încălca legea. Imaginea este apoi trimisă unui ofițer care completează un control secundar și numai cei care comit infracțiuni vor fi urmăriți penal.”, au transmis oamenii legii.

Comentarii
  • un tanar pensionar

    E adevarat ca acei mai in varsta au mai piedut din abilitati, dar le-a ramas calculul, preventia . Tinerii 20 – 35 ani ar trebui testati la 6 luni, psihiatric .

  • De ce nu dați o lege,că toți cei peste 70 de ani să ne împuște.Dupa ce că pensia este cum este,acum să plătim la 2 ani să inoim permisul.Cine nu mai poate de va lăsa singur.Asta cu scăderea reflexelor este o mare minciună.De ce in toate domeniile de activitate cei mai buni sunt cei vechi in meserie,așa este și cu șofatul.

  • Această lege îngrădește drepturile unor anumite categorii de persoane,este neconstituțională.Ingraditi dreptul unui pensionar de a se deplasa de acasă la piața și înapoi sau poate in vizită la copiii sau nepoți.Nu ei sunt cei care trebuie opriți, mai gândiți vă când dați o lege la părinții și bunicii voștri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *