Prima pagină » Actualitate » Permis internațional de conducere pentru șoferii români! La ce folosește și de când se poate elibera
Permis internațional de conducere pentru șoferii români! La ce folosește și de când se poate elibera

Permis internațional de conducere pentru șoferii români! La ce folosește și de când se poate elibera

28 oct. 2024, 10:20,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări pregătește un permis internațional de conducere pentru șoferii români! Deținătorii acestuia nu vor mai avea nevoie de o traducere legalizată după documentul național. Iată la ce folosește permisul internațional și de când se poate elibera.

Permis internațional de conducere pentru șoferii români!

Permisul internațional de conducere este un document eliberat de autoritățile române care permite șoferilor să conducă în străinătate. Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI) poate să emită documentul pentru conducătorii auto din România. Din luna noiembrie 2024, se va elibera permisul internațional de conducere, necesar șoferilor care merg în străinătate. Permisul de conducere internațional se obține în baza unei cereri, a actului de identitate și a dovezii plății taxei aferente în valoare de 46 de lei.

Din luna octombrie 2024, sancțiunile pentru șoferi au devenit mai severe. Aceștia pot rămâne mult mai ușor fără permis de conducere dacă se abat de la regulile rutiere. Există câteva abateri considerate de șoferi ca fiind minore, însă se reține permisul de conducere pentru 30 de zile pentru încălcarea unor reguli rutiere precum:

  • Folosirea telefonului mobil sau a altor dispozitive electronice
  • Depășirea coloanei de mașini oprite la semafor
  • Neacordarea de prioritate pietonilor sau vehiculelor
  • Trecerea pe roșu
  • Depășire neregulamentară
  • Acumularea a 15 puncte de penalizare
  • Nerespectarea semnalelor polițistului rutier

În cazul unor abateri totale de la regulile de circulație, permisul de conducere al unui șofer poate fi suspendat pentru 60 de zile sau chiar mai mult. Unele abateri sunt mai grave și pot duce la suspendarea permisului pentru două luni.

  • Accidente din neacordarea de prioritate
  • Depășirea neregulamentară
  • Circulația pe sens opus

În cazul unor abateri și mai periculoase, suspendarea dreptului de a conduce se poate extinde la 90 sau chiar 120 de zile. Există situații în care șoferului îi este suspendat pe loc dreptul de a mai conduce. Permisul de conducere se reţine, fără drept de circulație, în următoarele cazuri:

  • conducerea unui autovehicul sau tramvai sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor ori produselor stupefiante sau medicamentelor cu efecte similare acestora, dacă este constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice certificate;
  • conducerea vehiculului cu defecţiuni tehnice grave la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcţie, dacă sunt constatate de poliţie împreună cu specialiştii instituţiilor abilitate;
  • nerespectarea semnalelor poliţiştilor la trecerea coloanelor oficiale sau intercalarea ori ataşarea la o astfel de coloană;
  • neoprirea la semnalul regulamentar al poliţistului, în scopul sustragerii de la control, dacă a fost necesară urmărirea pentru oprire;
  • neanunţarea şi/sau neprezentarea la unitatea de poliție competentă, în 48 de ore de la implicarea într-un accident, dacă acesta a avut ca urmare pagube materiale.

Șoferii pot rămâne mai ușor fără permis de conducere după ce regulile rutiere au devenit mai dure din această toamnă.

Când se eliberează documentul și la ce folosește

Permisul internațional de conducere este emis în termen de cel mult 30 de zile de la primirea cererii. Solicitantul trebuie să indice în cerere și adresa la care dorește să fie transmis documentul fizic.

Până acum, șoferii care doreau să conducă în străinătate aveau nevoie de o traducere legalizată a permisului național într-o limbă de circulație internațională. Noul permis de conducere va fi recunoscut la nivel internațional.

Documentul pentru conducătorii auto reprezintă o traducere în limba engleză, franceză, germană, spaniolă, rusă, greacă și arabă a informațiilor conținute în permisul de conducere național. Șoferii trebuie să știe că permisul internațional de conducere nu înlocuiește actul care atestă dreptul de a conduce un autovehicul, ci este un document suplimentar.

Cert este că șoferii români care vor să conducă în țări care nu recunosc automat permisul de conducere românesc trebuie să dețină un permis internațional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`