Perierea limbi nu este sanatoasa. Dacă spălarea dinților este recomandată de toți medicii stomatologi, medicii sunt de acord că limba este mult mai fragilă și trebuie îngrijită.
Limba se autocurăță
Nu lipsesc reclame pentru pasta de dinți sau alte produse orale: toate arată o persoană care își perie limba. Dar, potrivit medicilor, nu este o idee bună.
Într-adevăr, o limbă sănătoasă se curăță datorită salivei care este înghițită, în medie, de o mie până la două mii de ori pe zi.
Pentru a face acest lucru, limba freacă palatul: este metoda ei blândă și eficientă pentru spălare.
Dimpotrivă, perierea mult prea agresivă, cu multele sale răni, inflamații și chiar infecții.
Mai rău, riscul este să ne stricăm papilele gustative. Se numește disgeuzie, o tulburare a gustului.
Singurele cazuri în care periajul limbii este încă recomandat: când fumezi sau când ai gura uscată.
Perierea limbi nu este sanatoasa. Periajul de două ori pe zi reduce riscul respirației urate
Cele 700 de specii de bacterii din gură, în special de pe limba, au o reputație foarte proastă. Adesea sunt foarte des implicațe în respirația rea.
Cu toate acestea, au un rol benefic: ajută la digerare, produc vitamine și acopera limba, iar mucoasa orală reduce riscul de colonizare de bacteriile străine. Respirația urâtă se datorează în 90% din cazuri plăcii dentare.
Bacteriile, rezultate în urma unui dezechilibru microbian, eliberează substanțe urat mirositoare și foarte lipicioase asupra cărora nu acționează spălăturile bucale.
UFSBD recomandă spălarea dinților de două ori pe zi timp de două minute, folosind o periuță de dinți moale și o pastă de dinți cu fluor, perierea de la gingie spre dinte și apoi ața sau o perie interdentară seara.