Prima pagină » Titlurile zilei » Pericolul tăcut pe care mii de ieșeni se înghesuie să-l savureze zilnic. Acesta face ca ceaiul și cafeaua să devină toxice: „Este un obicei la modă și în rândul copiilor și adolescenților” – FOTO

Pericolul tăcut pe care mii de ieșeni se înghesuie să-l savureze zilnic. Acesta face ca ceaiul și cafeaua să devină toxice: „Este un obicei la modă și în rândul copiilor și adolescenților” – FOTO

02 dec. 2023, 02:00, 7 ,
Cristina Doroftei în Titlurile zilei

Mii de ieșeni se înghesuie să-l savureze zilnic, unii dintre ei nici măcar nu pot să-și înceapă ziua, dacă nu trec pe lângă un dozator de cafea. Consideră acest aspect o normalitate și nici măcar nu-și imaginează că în spate se pot ascunde adevărate pericole pentru sănătate. La prima vedere, par inofensive și sunt privite ca fiind indispensabile pentru viața de zi cu zi, însă medicii trag un semnal de alarmă, pentru că acestea conțin sute de substanțe chimice care sunt toxice pentru organism. Este vorba despre paharul de unică folosință din carton, care face ca ceaiul și cafeaua să devină toxice

Medicii susțin faptul că, dacă acestea sunt utilizate timp îndelungat, pot produce diferite tulburări, în special endocrine. Unele substanțe din componența lor pot fi acumulate în organism, declanșând efecte toxice. Se poate ajunge chiar și la diferite forme de cancer.

două persoane care beau cafea din pahare de unică folosință

Cartonul nu este rezistent la apă, motiv pentru care trebuie tratat cu un strat special pentru a evita contactul direct

Paharul de unică folosință face ca ceaiul și cafeaua să devină toxice

femeie care bea cafea de la un dozator 

Medicii afirmă faptul că aceste pahare se degradează atunci când temperatura lichidului din interiorul acestuia ajunge la temperaturi precum 85 de grade Celsius

Având în vedere sezonul rece, paharele de unică folosință din carton sau din plastic au început să fie tot mai utilizate pentru băuturile fierbinți, anume cafea, ceai, chiar și vin fiert. Acestea pot fi găsite inclusiv la dozatoarele de cafea, care sunt amplasate în tot orașul și care sunt utilizate în special de adolescenți. Cu toate acestea, puțini știu cât de toxice pot fi.

„Din ce în ce mai multe persoane consumă zilnic băuturi fierbinți din aceste pahare de plastic. Din păcate, este un obicei la modă și în rândul copiilor și adolescenților, iar pe termen lung poate avea impact negativ asupra stării de sănătate. Paharele de hârtie sunt frecvent folosite, în ultimii ani, pentru consumul de băuturi fierbinți, precum cafea, ceai, lista poate continua. Aceste pahare de hârtie au un interior laminat cu o peliculă hidrofobă realizată, în principal, din plastic”, transmite dr. Alina Onofriescu, Șef lucrări, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice.

Cartonul nu este rezistent la apă, motiv pentru care trebuie tratat cu un strat special pentru a evita contactul direct. Acest strat este creat din plastic, ceea ce protejează restul cartonului din care este confecționat paharul și oferă posibilitatea de reținere a conținutului lichid.

Medicii afirmă faptul că aceste pahare se degradează atunci când lichidul din interior ajunge la temperaturi precum 85 de grade Celsius. Problema cea mai mare este că particulele pe care acest carton le conține sunt transferate în băutură.

„Din cauza deteriorării peliculei hidrofobe, ioni, precum fluor, clor, sulfat și nitrat, au fost eliberați în apa conținută în paharele de hârtie. Au fost identificate și cuantificate particulele de microplastic care se scurg în lichid. S-a identificat faptul că în 15 minute s-au eliberat, într-o cană de apă fierbinte, de 100 de mililitri, aproximativ 25.000 de particule de microplastic. S-au identificat și metale grele toxice, precum plumb, crom, cadmium, tot în pelicula respectivă, care la fel pot fi transferate în apa fierbinte. Ingestia regulată de microplastice, ioni și metale grele în timp ce ne consumăm doza zilnică de băuturi fierbinți, precum ceaiul și cafeaua, ne poate expune la riscuri potențiale pentru sănătate în viitor”, adaugă dr. Alina Onofriescu în legătură cu faptul că mii de ieșeni se înghesuie să-l savureze zilnic, neștiind la ce pericole se expun.

Medicii spun că populația trebuie să renunța la utilizarea acestor produse de unică folosință, pentru că, deși par mai sigure pentru mediul înconjurător, reprezintă un pericol pentru organismul uman. Paharul respectiv, care face ca ceaiul și cafeaua să devină toxice, poate fi înlocuit cu propria ceașcă.

Comentarii
  • „Daca nu ești atent…” pfffaii…
    Dar ce are de facut? Trebuie sa fie atent!
    Asta este meseria! La capat se odihneste, este un avantaj!
    Eu, la servici, daca nu sunt atent, pot muri de 100 de ori pe zi.
    Si pe drumul de la si pana la munca, pot face 199 de accidente, daca nu sunt atent!
    Mutate la sapat pamantul, dar si acolo daca nu esti atent…ramai in pamant :))

  • Sa fie trasi la raspundere cei care au autorizat functionarea dozatoarelor si cei care au aprobat pe piata paharele de unica folosinta! Iar doamna doctor din articol sa elaboreze un raport documentat si asumat catre DSP pe aceasta problema, sa-l depuna acolo inregistrat si sa solicite, in termen de 30 de zile, un raspuns pe care apoi sa-l faca public. Altfel, e doar teorie si parere personala.

  • Pfuuu…vrajeala isi face reclama duduia onofriescu! E fiica p i z do lo gului onofriescu! Vrea s o faca vedeta ca papa, sa poata lua cele mai mari preturi pt servicii medicale cum ia …papa mircea la cabinetul de la gara!

  • Evaziune fiscala 100%.ANAF peste comercianții ăștia!

  • Dar sticle de apa sau de suc nu contin plastic si alte substante ? Selectiv.

  • Daca tot iei cancer, fa-o in stil mare, pe bogăție. Nu cumpăra de la automatele de cafea. Cumpără de la noire cafe, cot la cot cu aia care se cred șmecheri și se aduna in jurul dubei negre doar că să își expună mașinile de zeci de mii de euro, sorbind o cafea la carton, de 5 lei. Că de restul trebuie sa bage benzina și nu le ajung banii de o cafea de lux, servita așezați la o masa, dintr-o ceașcă de porțelan și fără praful adunat din trafic.

  • Să se facă automate din care cafeaua și ceaiul să iasă in ulcele de lut smalțuit. Cainii comunitari să umble cu covrigi in coadă, ca toată suflarea să poată lua pentru ceai. Și zăvozii să aibă butoiaș cu rom la gât.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024