Prima pagină » Business în România » Pericolul mare al Pilonului II de pensii: Riscați să fi contribuit degeaba!
Pericolul mare al Pilonului II de pensii: Riscați să fi contribuit degeaba!

Pericolul mare al Pilonului II de pensii: Riscați să fi contribuit degeaba!

26 apr. 2024, 10:17,
în Business în România

Mulți români au contribuit la Pilonul II de pensii private, dar riscați să fi contribuit degeaba. Asta deoarece nu există încă o lege de plată a pensiilor private care să permită plăţi pentru restul duratei de viaţă a beneficiarilor.

Riscați să fi contribuit degeaba!

Până acum, mulți români au acumulat în conturile de pensii al Pilonului II o sumă foarte mare. Anul trecut, peste 160.000 de pensii private au fost distribuite către cei care au ieșit din câmpul muncii, reprezentând jumătate din totalul plăților efectuate.

În perioada următoare, numărul pensionarilor se va înmulți rapid. De aceea, experții recomandă implementarea unei legi care să permită eliberarea fondurilor în tranșe mai mici, astfel încât diferența să poată fi reinvestită de administratori.

Potrivit datelor statistice, au fost efectuate 161.372 de plăți de pensii private, totalizând 2,2 miliarde de lei retrase din conturile destinate bătrâneții. În medie, un român care a ieșit recent la pensie a primit circa 20.000 de lei. Conform Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), 46% din plățile efectuate au fost direcționate către persoanele care au ieșit la pensie în mod legal. În 29% din situații, beneficiarii au fost moștenitorii persoanelor decedate. Restul plăților au fost alocate pentru diverse circumstanțe, inclusiv invaliditate.

Pensia privată obligatorie a fost introdusă în sistemul de pensii în anul 2008. Angajații cu vârsta sub 35 de ani au fost înregistrați automat, în timp ce cei cu vârsta între 35 de ani și 45 de ani au avut opțiunea de a se înscrie. Ei au acumulat sume mai mici în conturile lor personale, în special cei cu venituri reduse.

Mulți români vor ieși la pensie în următorii trei ani

În următorii trei ani, ar trebui să iasă la pensie peste 100.000 de români și își vor solicita fondurile. Totuși, sistemul nostru de plată nu permite reinvestirea banilor până la sfârșitul vieții, așa cum se practică în alte țări europene.

„Nu avem încă o lege de plată a pensiilor private, mă refer la o lege prin care să luăm pensie ca din sistemul public, pe tot restul vieții noastre. În schimb, avem plăți unice sau eșalonate pe maximum 5 ani. În cazul plății eșalonate, banii nu mai sunt investiți, în timp ce în afară ei sunt investiți și poți face retrageri programate și de asemenea în afară există anuitățile, adică să luăm pensie pe tot parcursul vieții”, a precizat fondatorul unei platforme de pensii private George Moț.

Contribuția obligatorie pentru Pilonul II a crescut, de anul acesta, la 4,75% din salariul brut. Acest lucru înseamnă că vom avea sume mai mari acumulate în conturile noastre.

În prezent, peste 8 milioane de români au contribuții la Pilonul II, cu o sumă totală acumulată de aproape 130 de miliarde de lei în ianuarie 2024. Ea reprezintă o creștere de 30%, comparativ cu aceeași perioadă din 2023. Valoarea medie a unui cont este de 16.000 de lei deoarece jumătate dintre români nu au contribuit lunar. În schimb, cei care au cotizat constant au în medie 33.000 de lei în cont, cu o dublare a sumei în ultimii 4 ani.

Un sfert din aceste fonduri provin din investițiile realizate de administratorii Pilonului II. De exemplu, titluri de stat și acțiuni. Performanța investițională a variat în funcție de evoluția economică, existând perioade de creștere și de scădere. În medie, randamentul anual din 2008 până în prezent a fost de 8%, dublu față de rata inflației.

De aceea, ar trebui să știți că riscați să fi contribuit degeaba la Pilonul II și să nu primiți niciun ban deoarece nu există legislație.

Bugetul.ro
Orașul în care nu a mai plouat de 600 de ani. Una dintre cele mai exotice capitale de pe planetă se bucură și de un fenomen meteorologic neobișnuit
redactia.ro
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor
Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
a1.ro
Artista din România care și-a asumat relația cu o fată. Cum s-a filmat alături de noua ei iubită | VIDEO
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
SURSE: Deficitul ar putea ajunge la 10%, iar creşterea economică va fi sub aşteptări. Guvernul ia în calcul noi taxe, TVA de 21% şi acord cu FMI
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Clătite sănătoase din ovăz în 5 minute. Fără zahăr, fără făină și pline de energie
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Ion Țiriac a plătit ani de zile o chirie de 2 lei pentru o vilă impetuoasă din București. Miliardarul a recunoscut tot
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Bomba zilei! Salarii majorate cu 25% pentru bugetari, diferenţa se plăteşte retroactiv, adaptată la inflaţie, din 2018
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Românii nu vor mai plăti cash sau cu cardul. Noua metodă de plată care va deveni obligatorie
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`