Pepenele roșu a devenit unul dintre cele mai toxice fructe de pe piață, dar continuă să fie foarte consumat în această perioadă caniculară. Medicii atrag atenția asupra acestuia, pentru că riscăm să ne îmbolnăvim dacă nu știm să deosebim un pepene toxic de unul bun.
Medicul Radu Țincu, șeful secției ATI de la Spitalul Floreasca, a declarat că acest fruct a îmbolnăvit multe persoane, în organismul cărora a fost găsit oxid de etileni, o substanță cancerigenă.
Pericolul din pepenele roșu. Cum ne putem îmbolnăvi
Medicii recomandă să spălăm bine pepenele înainte de a-l tăia, chiar cu detergent special pentru fructe. În plus, nu este recomandat să facem dop pentru a-l testa, pentru că substanțele riscă să ajungă mai ușor în fruct. Mai mult, pe cuțitul folosit de vânzători pot exista o mulțime de bacterii.
„Pe de altă parte, trebuie să ne mai asigurăm că nu există aceste manifestări din cauza expunerii la anumite substanţe toxice, cum ar fi spre exemplu pesticidele. Ele pot determina anumite reacţii gastrointenstinale, de aceea, autorităţile trebuie să se asigure de faptul că se realizează periodic teste, prin eşantionarea unor astfel de produse, pentru a ne asigura că nu se depăşesc limitele de substanţe toxice folosite în agricultură”, a spus specialistul.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește consumul de pepene roșu. Este sezonul pepenelui roșu și oamenii tind să îl consume în cantități foarfte mari. Însă se pare că nu este cel mai sănătos fruct.
Pepenele conține apă în proporție de 90% și este bogat în proteine, glucide, Vitamina C și fibre, dar consumat în cantități mari, acesta poate afecta ficatul, susține Mihaela Bilic.
Mai mult, din cauza catității mari de fructoză, acesta este un fruct care îngrașă.
„Ce ar fi vara fără o felie de pepene zemoasă, răcoritoare, plină de apă, și de fructoză?! Fructoza, acel zahăr care nu crește glicemia, de acord, însă îngrașă tare, mai ales când fructele sunt mâncate în cantitate mare. Când vine vorba de pepene, se bate pentru locul 1 cu cireșele și strugurii în topul alimentelor care afectează grav silueta. Fructoza nu poate fi consumată prin mișcare, ea se duce în ficat, iar ficatul face din ea grăsime. Nu vă voi recomanda acum să mâncați cu bucățica, dar mâncați măcar cu felia. Dacă vreți să nu vă doară grăsimea acumulată brusc pe abdomen” a avertizat Mihaela Bilic pe Instagram.
De altfel, dacă tai un pepene în două și vezi că are o crăpătură în miez, acest lucru înseamnă că pepenele este mărit artificial și nu ar trebui, sub nicio formă, consumat.
Beneficiile pepenelui roșu
Pepenele roşu este unul dintre fructele cu cel mai mare potențial pozitiv asupra sănătății organismului, chiar dacă ne poate aduce și boli grave, dacă nu sunt este natural. Pepenele conține citrulină, un compus care ajută la reducerea depozitelor de grăsime de la nivelul celulelor.
De altfel, el previne și mai multe tipuri de cancer precum cancerul la sân, colorectal, de prostată, de plămâni sau de col uterin.
Pepenele este un diuretic natural care contribuie la creșterea cantității de urină eliminată, fără a afecta plămânii, așa cum fac alcoolul și cafeaua.