Prima pagină » International » Pericolul de pe plaje care provoacă mai multe decese decât atacurile rechinilor
Pericolul de pe plaje care provoacă mai multe decese decât atacurile rechinilor

Pericolul de pe plaje care provoacă mai multe decese decât atacurile rechinilor

24 iul. 2024, 12:20,
BZI.ro, în International

În fiecare an, milioane de oameni se bucură de vacanțele lor pe plajă, căutând soarele, nisipul și marea. Cu toate acestea, mulți nu conștientizează pericolele pe care le implică săpatul gropilor în nisip, avertizează sciencealert.com.

În februarie 2024, o fetiță de 7 ani și-a pierdut viața după ce o groapă de aproximativ 1,5 metri adâncime, pe care ea și fratele ei o săpaseră, s-a prăbușit peste ea, îngropând-o. În ciuda eforturilor celor din apropiere de a o elibera și a intervenției pompierilor care au ajuns la câteva minute după incident, fetița nu a putut fi resuscitată.

Deși săpatul gropilor în nisip pare o activitate inofensivă, prăbușirea unei gropi adânci poate fi fatală, fiind foarte dificil să scapi de sub nisipul care se prăbușește. Studiile arată că mai mulți oameni mor sufocați sub nisip decât din cauza atacurilor rechinilor.

Săpatul gropilor în nisip, periculos pentru copii

Nisipul nu este un material uniform, ci o categorie de dimensiuni variind între 0,06 și 2 milimetri în diametru. Nisipul cuarțos, format din dioxid de siliciu, este cel mai comun pe plaje, cu excepția celor tropicale unde predomină nisipul coraligen din carbonat de calciu.

Greutatea nisipului variază în funcție de compoziția sa, plajele cu nisip cuarțos pur cântărind aproximativ 90 kg pe picior cub uscat, în timp ce nisipul mai comun, cu un amestec de minerale, poate ajunge la 130 kg pe picior cub.

Nisipul uscat formează grămezi stabile până la un unghi de înclinare de 33 de grade, denumit unghi de repaus. În starea umedă, tensiunea superficială dintre apă și granulele de nisip menține stabilitatea structurii, dar odată ce nisipul se usucă, grămezile se prăbușesc.

Instabilitatea nisipului

Prăbușirea gropilor de nisip se produce atunci când nisipul se usucă sau când se adaugă greutate suplimentară la marginea gropii, umplând rapid toate spațiile libere și sufocând persoana prinsă.

Salvarea unei persoane dintr-o astfel de situație este extrem de dificilă, având la dispoziție doar 3-5 minute pentru a acționa înainte ca persoana să se sufoce.

Profesioniștii folosesc scânduri pentru a stabiliza groapa și a îndepărta nisipul fără a pune presiune suplimentară pe margini. Experții recomandă să nu se sape gropi mai adânci de 0,6 metri pentru a evita astfel de tragedii.

Metode de salvare

În cazul unui colaps, prioritatea este expunerea gurii victimei și eliberarea pieptului de nisip pentru a permite respirația de salvare. Echipele de salvare ar trebui să fie bine coordonate, cu doar câțiva salvatori în zona imediată a victimei și restul lucrând la îndepărtarea nisipului din jur.

Între 1997 și 2007, în Statele Unite, au fost raportate 31 de decese cauzate de prăbușirea gropilor de nisip, majoritatea fiind copii și 87% bărbați. Alte 21 de persoane au supraviețuit, dar multe au avut nevoie de resuscitare. Victimele aveau vârste cuprinse între 3 și 21 de ani, iar gropile aveau adâncimi între 0,6 și 3,7 metri.

Aceste prăbușiri pot avea loc rapid și în situații aparent inofensive. Pentru a preveni accidentele, este important să umpleți toate gropile pe care le găsiți pe plajă, deoarece chiar și o groapă superficială poate provoca răni serioase dacă cineva se împiedică de ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
24 iulie 2024
24 iulie 2024