Prima pagină » Economic Local » Pericolul care paște fermele din Iași. Specialiștii solicită autorităților să ia măsuri urgente pentru a evita un dezastru economic
Pericolul care paște fermele din Iași. Specialiștii solicită autorităților să ia măsuri urgente pentru a evita un dezastru economic

Pericolul care paște fermele din Iași. Specialiștii solicită autorităților să ia măsuri urgente pentru a evita un dezastru economic

10 ian. 2020, 04:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Crescătorii de păsări din Iași ar putea fi în aceeași situație dezastruoasă ca și crescătorii de porci dacă scenariul prevăzut de specialiștii din domeniu devine realitate. Reprezentanții ACEBOP trag un semnal de alarmă cu privire la pericolul care îi paște pe fermieri și cer măsuri concrete și urgente. Fermierii din Iași se simt amenințați de situație. „Am văzut și noi la știri că situația nu e bună deloc. Noi începem popularea fermei luna aceasta, am investit bani europeni. Ne-ar falimenta dacă ar fi gripă aviară în țară”, susține un fermier din Iași.

Fermierii din județ și din țară sunt alertați după ce au aflat în urmă cu aproape o săptămână că, în Polonia, unul dintre furnizorii principali de ouă, pui și carne de pasăre în România a fost lovit de gripa aviară. Pentru a preveni răspândirea bolii, Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine (ACEBOP) trage un semnal de alarmă cu privire la pericolul uriaș ce poate apărea în exploatațiile agricole din România și, implicit, din Iași. Întrucât mai multe state europene se confruntă deja cu focare de gripă aviară înalt patogenă, în Polonia fiind cea mai rapidă îmbolnăvire, reprezentanții solicită măsuri urgente pentru ca gripa aviară să nu ajungă și în România.

Trebuie suspendate achizițiile din Polonia

Astfel, în Polonia, virusul s-a extins în numai trei zile, fiind afectate ferme pe o rază de 3 kilometri, cu aproximativ 400.000 capete.

„Autoritățile veterinare din statele membre au început aplicarea de măsuri, conform Directivei 2005/94/CE a Consiliului, pentru a preveni eventuala răspândire a virusului influenței aviare H5N8 în alte exploatații de păsări din statul afectat și din celelalte state membre, cu precădere cele care achiziționează păsări, carne și ouă din Polonia. În procent de risc, România este prima pe listă, datorită cantităților de sute de tone intrate săptămânal în țară și sute de mii de ouă. Prima restricție corectă pe care o solicităm ar fi suspendarea achizițiilor de carne și ouă până la aplicarea măsurilor stabilite de Comisia Europeană, cu scopul protejării consumatorului român, știind faptul că virusul influenței H5N8 poate trece la om”, susține dr. Mary Pană, președintele organizației.

Controale mai dure în ferme

De asemenea, medicul veterinar susține că ar trebui efectuate mai multe controale în fermele din România.

„Această măsură ar trebui secondată de controlul întărit la destinație al cărnii și ouălor de la intrare, respectiv în depozitele din România, pentru a reduce spre zero riscul pentru consumator și retragerea lor de pe piață. Un recensământ al cantităților intrate în perioada noiembrie-ianuarie și destinația finală ar fi binevenit în eventualitatea unui risc”, adaugă Mary Pană. Fermierii din Iași susțin faptul că prezența bolii în România ar falimenta fermele. „Am văzut și noi la știri că situația nu e bună deloc. Noi începem popularea fermei luna aceasta, am investit bani europeni. Ne-ar falimenta dacă ar fi gripă aviară în țară. Am investit peste un milion de euro și nu am câteva păsări, am 15.000”, susține Alin Mihalache, un crescător din Iași.

Măsuri de biosecuritate pentru fermieri

Alte două state afectate de gripa aviară sunt Franța și Regatul Unit al Marii Britanii.

„Acest fapt ne îngrijorează și ne dorim măsuri urgente, care să protejeze consumatorii și fermele românești. Asocierea pestei porcine africane în evoluție cu afectarea sectorului aviar cu gripa înalt patogenă ar fi un dezastru pentru societățile producătoare, dezastru care considerăm că poate fi evitat prin acțiuni rapide și ferme”, încheie Mary Pană. Solicitările ACEBOP au fost transmise și Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Autoritățile sanitar-veterinare vor analiza situația și vor lua măsurile necesare ce se impun în acest caz. De asemenea, reprezentanții asociațiilor crescătorilor de păsări din județ susțin că ar trebui luate măsuri. „Populația ar trebui avertizată, iar crescătorii să ia măsuri sporite de biosecuritate”, a spus dr. ing. Leonard Stafie, specialist avicultură, reprezentant al Asociației Crescătorilor de Păsări din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *