Prima pagină » Titlurile zilei » Pericol real pentru ieșeni! Focarul de infecție care poate ajunge în tot Iașul! Un cartier întreg, fără apă potabilă, fără canalizare și fără nicio măsură de protecție! – FOTO

Pericol real pentru ieșeni! Focarul de infecție care poate ajunge în tot Iașul! Un cartier întreg, fără apă potabilă, fără canalizare și fără nicio măsură de protecție! – FOTO

09 apr. 2020, 04:00,
Vlad Alexa în Titlurile zilei

În vreme ce lumea se agită tot mai mult odată cu răspândirea tot mai accelerată a virusului, în cartierul de țigani Dallas nu a fost luată nicio măsură pentru a preveni răspândirea COVID-19. Considerat ghetoul orașului Iași, în această zonă majoritatea locuitorilor nu au apă potabilă curentă, iar canalizarea lipsește cu desăvârșire. Cei de aici umblă chiar și desculți, iar de multe ori vin la furat sau la cerșit în zonele bogate ale orașului, interacționând cu numeroase persoane. Cel mai grav este faptul că toată apa folosită de țigani pentru igienă și treburi gopodărești ajunge împreună cu fecalele în râul Bahlui din apropiere. Din cauza acestei stări critice, autoritățile locale au trimis cisterne ale ApaVital cu apă potabilă, care merg din poartă în poartă, pentru a oferi apă curată locuitorilor de aici.

Dacă întreaga Planetă este mai tensionată ca niciodată din cauza pandemiei, nu același lucru se poate spune și despre locuitorii cartierului țigănesc Dallas. Ghetoul orașului Iași de pe maulul râului Bahlui găzduiește sute sau poate mii de persoane, majoritatea certate cu legea. La orice oră din zi și din noapte, copii, adulți și bătrâni, circulă pe drumurile neasfaltate și pline de bălți din cartier. Contrar Ordonanțelor Militare și sfaturilor date de autorități, locuitorii din Dallas umblă parcă mai bezmetici ca niciodată și nu iau nicio măsură de protecție a lor, dar mai ales a celor din jur.

Foarte puține locuințe din zona Cicoarei sunt racordate la rețeaua de apă, asta și pentru că majoritatea clădirilor au fost ridicate fără autorizație de construire. De canalizare nici nu se mai discută în aceste condiții. Oamenii consumă apă de unde apucă, dar în special își procură apa de la niște puțuri și izvoare din apropiere. Majoritatea se spală la găleată și chiar își fac nevoile în ea. Având în vedere că aici nu există toalete, iar WC-urile „din fundul curții” sunt făcute fără fose, toate aceste scurgeri ajung în râul Bahlui, aflat la doi pași de primele locuințe.

Nevoie de apă potabilă

În aceste condiții, o primă măsură luată de Primăria Iași este montarea unor cișmele în zona Cicoarei. Pentru că aceste demersuri durează, începând de ieri, locuitorilor de aici le sunt puse la dispoziție cisterne cu apă potabilă.

„Până la montarea în zonă a două cișmele, ApaVital va asigura apa potabilă locuitorilor din cartierul Cicoarei prin intermediul unei cisterne mobile cu o capacitate de 5 metri cubi, pentru cerințe de consum și de igienă. „Măsura a fost pusă în aplicare în urma unei solicitări venite din partea Primăriei Iași, în condițiile în care doar o mică parte a locuitorilor acestui cartier este branșată la rețeaua publică de apă potabilă”, au explicat oficialii ApaVital Iași.

Cisterna mobilă, cu însemnele ApaVital, va circula zilnic pe străzile din cartier pentru a oferi apă potabilă, la cerere, locuitorilor din zonă.

„Apa distribuită prin intermediul cisternei mobile provine din rețeaua publică, ceea ce înseamnă că este verificată periodic pentru a corespunde criteriilor de potabilitate prevăzute de legislația în vigoare”, au mai spus reprezentanții ApaVital Iași.

De precizat și faptul că în interiorul cartierului Dallas, separat de restul orașului printr-un zid, este o baltă de mari dimensiuni care există de mai mulți ani și nu a fost curățată niciodată.

Situație gravă și în cazul altor zone din Iași, ocupate de țigani

Numeroase zone din Iași sunt insalubre și prezintă adevărate focare de infecție. Astfel, vor fi montate cișmele și la alte imobile.

„Totodată, ApaVital va monta o cișmea de apă potabilă și în apropierea blocului C2 de pe Bulevardul Nicolae Iorga, pentru a asigura accesul la apă potabilă și celor ce locuiesc în acest imobil nebranșat la rețeaua publică”, au explicat oficialii ApaVital.

Operatorul județean pentru serviciile de apă-canalizare se confruntă tot mai des cu blocaje ale sistemului de canalizare care sunt cauzate de utilizarea necorespunzătoare. Zeci de cazuri sunt înregistrate săptămânal, iar aceste blocaje pot determina defecțiuni majore ale instalațiilor și refulări ale rețelei de canalizare.

„Cu tot disconfortul olfactiv și vizual, este și pericolul de contaminare pe care îl determină o astfel de situație. Cel mai mare dușman al conductelor de canalizare sunt materialele textile, vata medicinală și produsele de igienă intimă. Fibrele fine ale acestora se agață de pereții conductelor, facilitând formarea de dopuri. În vasul de toaletă nu trebuie aruncate nici resturile alimentare sau deșeurile solide, materialele de construcții, produsele din plastic sau cele cauciucate”, au explicat oficialii ApaVital.

Substanțele chimice pot ajuge în râuri

Nici medicamentele expirate nu trebuie aruncate în toaletă sau în chiuvetă, deoarece substanțele chimice vor ajunge în apă și vor îngreuna procesele de epurare a acesteia. De asemenea, substanțele conținute de medicamente pot ajunge în râuri și pot contamina mediul înconjurător. Uleiurile alimentare și grăsimile menajere aruncate în rețeaua de canalizare se depun ca un strat de ceară pe pereții conductelor, blocând sau distrugând sistemul de canalizare.
La fel de important este și ca măștile sau mănușile de unică folosință pe care le utilizați să nu fie aruncate în vasul de toaletă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`