Prima pagină » Local » Pericol pentru ieșenii care se plimbă prin Pădurea Uricani! Mulți copaci stau să cadă, iar alții sunt deja prăbușiți pe traseele pentru biciclete

Pericol pentru ieșenii care se plimbă prin Pădurea Uricani! Mulți copaci stau să cadă, iar alții sunt deja prăbușiți pe traseele pentru biciclete

22 iul. 2022, 02:00,
Violina GORCINSCHI în Local

Ieșenii care se plimbă prin Pădurea Uricani sunt supuși unor riscuri foarte mari atunci când decid să se recreeze în zona respectivă. Mai mulți copaci sunt un pericol real pentru trecători, fiind pe cale să cadă, iar alți arbori deja au blocat unele trasee pentru bicicliști. Ocolul Silvic Ciurea așteaptă acordul Gărzii de Mediu pentru a rezolva problema.

Pădurea Uricani a devenit un loc periculos pentru cei care preferă să facă mișcare în natură. Fiind o zonă protejată, este nevoie de autorizație de la Garda de Mediu pentru a putea interveni și a remedia problemele cauzate de copacii care se prăbușesc. O ieșeancă ce practică plimbările în aer liber, Roxana Paval, a sesizat această problemă și a susținut că pădurea nu mai este un loc sigur pentru recreere, din cauza acestor probleme. În plus, femeia se plânge de gunoaiele aruncate în natură și de lipsa de respect față de aceasta.

Pădurea Uricani, un pericol pentru iubitorii de natură

Pădurea Uricani este o rezervație forestieră protejată, în administrarea Ocolului Silvic Ciurea. Din această cauză, este nevoie de acordul Gărzii de Mediu pentru orice modificări aduse zonei, chiar și atunci când este vorba despre siguranța cetățenilor. O femeie din Iași, Roxana Paval, face des plimbări în pădure și a sesizat că anumiți copaci reprezintă un real pericol pentru oamenii care trec prin zonă.

„Pădurea este într-o stare jalnică. Sunt foarte mulți copaci într-o stare avansată de degradare ce reprezintă un adevărat pericol pentru toți cei care vin să facă mișcare în pădure. Se pot observa de-a lungul traseului de biciclete mulți copaci dezrădăcinați, aninați, căzuți… Pe traseul principal de biciclete am întâlnit un copac imens, căzut, care blochează accesul mai departe. Mai mulți copaci au fost în aceeași situație, dar au fost repozitionați de-a lungul traseului. Acestă pădure este frecventată de familii tinere, cu copii, pentru plimbări pe jos sau cu bicicletele, de adulți dornici de mișcare în aer liber. Sunt mulți tineri care vin să alerge în pădure, vârstnici care vin să se plimbe cu bicicletele. Se simte nevoia acută a unei păduri urbane în această zonă a Iașului. Acestă pădure are un potențial extraordinar”, precizează Roxana Paval.

Astfel, sunt vizate în special rutele amenajate pentru persoanele care circulă cu bicicleta. Femeia trage un semnal de alarmă atât pentru ceilalți ieșeni, ca să fie vigilenți atunci când trec prin zonă, cât și pentru autorități, ca să ia măsuri pentru rezolvarea acestei probleme.

Cei de la Ocolul Silvic Ciurea sunt neputincioși în fața acestei situații

Ieșeanca mai adaugă faptul că frumusețea pădurii este ruinată de gunoaiele pe care le aruncă trecătorii. Aceasta susține că oamenii ar trebui să fie mai responsabili cu natura și să o protejeze.

„O altă problemă sesizată este aruncarea gunoaielor în pădure. Unii dintrei cei care vin să se plimbe aruncă ambalaje, sticle de plastic, șervețele, nu strâng după animalele de companie… E adevărat că lipsesc coșurile de gunoi, dar ambalajele pot fi puse într-o pungă și luate acasă. Pădurea nu este coș de gunoi. Pădurea Uricani are nevoie urgent de igienizare, înainte de a se produce accidente care pot pune în pericol viața celor care o vizitează”, adaugă ieșeanca.

Reprezentanții Ocolului Silvic Ciurea ce au în administrare pădurea susțin că au nevoie de autorizație de la Garda de Mediu pentru a interveni și a remedia situația.

„Acolo este și rezervație și avem nevoie de acord pentru a marca arborii uscați. Așteptăm răspunsul celor de la Garda de Mediu ca să rezolvăm. Ne vor răspunde în 30 de zile, iar apoi ne vom apuca de treabă. Oricum, arborii rămân acolo pentru biodiversitate. Și cu gunoiul avem probleme. Ne-am săturat să strângem deșeurile aruncate pe drumul forestier, nu suntem Salubris. Până mai lucrăm la spiritul civic al cetățeanului, aceasta va continua să fie o problemă. Pădurea Uricani e destul de circulată, în special de cei din Valea Ursului. Oamenii merg pe jos, se plimbă cu bicicletele… zona are un aspect de parc, la ora actuală”, au transmis reprezentanții Ocolului Silvic Ciurea.

Până când vor putea interveni cei responsabili de administrare, Pădurea Uricani rămâne un pericol pentru trecători din cauza copacilor ce stau să cadă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
10 august 2024
10 august 2024