Prima pagină » Actualitate » Pericol nuclear în România? Parlamentarul Anamaria Gavrilă atrage atenția asupra experimentului SUA în țara noastră: Cine răspunde de un dezastru?
Pericol nuclear în România? Parlamentarul Anamaria Gavrilă atrage atenția asupra experimentului SUA în țara noastră: Cine răspunde de un dezastru?

Pericol nuclear în România? Parlamentarul Anamaria Gavrilă atrage atenția asupra experimentului SUA în țara noastră: Cine răspunde de un dezastru?

24 mai 2023, 08:29, 2 ,
în Actualitate

Parlamentarul Anamaria Gavrilă a vorbit, într-o interpelare prezentată de la tribună Camerei Deputaților despre experimentul nuclear al SUA în țara noastră. Vorbim despre faptul că România este sigură țară care a acceptat instalarea a patru mini centrale nucleare ce nu au mai fost testate până acum.

Recent, ministrul Energiei a anunțat amplasamentul mini centralelor nucleare. Acestea vor fi amplasate în Doicești, județul Dâmbovița.

Anamaria Gavrilă are numeroase întrebări despre mini centralele nucleare din România

Într-o interpelare din Parlamentul României, Anamaria Gavrilă atrage atenția asupra unor probleme de ordin al siguranței, dar și de o posibilă corupție la nivel înalt. Parlamentarul neafilat vorbește despre faptul că țara noastră va împrumuta peste 4 miliarde de dolari din SUA pentru a construi mini reactoare nucleare pe un teren care nu îi aparține. Terenul din Dâmbovița aparține unei companii americane care deține jumătate din acțiunile de la Nuclear Electrică, firmă a statului român. Nu se știe cum a ajuns firma americană deținătoare a jumătate din acțiunile unei firme de stat:

” România este singura țară din Europa care a acceptat amplasarea pe teritoriul său a minireactoarelor nucleare. Proiectul de design, adică desenul pe calculator al companiei americane a fost certificat în SUA, în ianuarie 2023, cu nu mai puțin de 17 derogări de la reguli. Nu există încă un prototip contruit pentru aceste mini-reactoare. Ni se spune că România, adică românii, vor fi împrumutați de către băncile americane cu, pentru început, 4 miliarde de dolari pentru ca să plătim pentru aceste mini-reactoare tot acestor firme americane și să fim țară de test pentru ele. Domnule Iohannis, şi domnule prim-minitru Ciucă, vă rog să ne răspundeți la următoarele întrebări:

De ce s-a ales Doiceștiul pentru amplasamentul acestor mini-reactoare nucleare.
Unde este studiul de fezabilitate pentru alegerea acestui amplasament.
Amplasamentul de la Doicești nu aparține statului român! A fost vândut de către statul român și aparține acum unei firme private, Nova Power Gas. Cum se poate ca o investiție de peste 9 miliarde de dolari să fie amplasată pe proprietate privată? Cum a ajuns Nova Power Gas să dețină 50% din acțiunile RoPower, compania Nuclear Electrică. Nova Power Gas va contribui cu 50% din costurile de investiții pentru aceste mini-reactoare?” a explicat parlamentarul.

Cine răspunde pentru un eventual dezastru nuclear în România?

Având în vedere că mini reactoarele nucleare sunt primele de acest tip din lume, ele nefiind instalate în altă parte, există o problemă de siguranță națională. Parlamentarul român vorbește despre faptul că, cu aceeași bani s-ar construi centrale nucleare clasice cu o capacitate de producere a energiei de patru ori mai mare:

  • Cum a ajuns o firmă privată care nu are nicio experiență în contrucția, dezvoltarea și operarea unei centrale nucleare să fie beneficiara uneia dintre cele mai mari investiții ale statului român?
  • Care este motivația logică pentru care ne angajăm să plătim 9,3 miliarde de dolari, care este suma acum estimată dar care crește în fiecare lună pentru 462 de MW capacitate instalată, când am putea, cu aceeași bani să construim de 4 ori capacitate în centrale nucleare clasice precum cele de la Cernavodă, care le știm, le operăm și sunt destul de sigure.
  • De ce trebuie să se împrumute românii și generațiile viitoare, atât de mulți bani pentru un tip de energie de care nu avem nevoie. Pentru că România are alte surse de energie, mult mai ieftine, care ne-ar da un avantaj competitiv extraordinar pentru care firmele străine să vină să investească în România.
  • Ce garanție am primit de la partea americană dacă se întâmplă un dezastru nuclear în România?

Cerem ca organele abilitate să investigheze această firmă privată care deține 50% din acțiunile Ro-Power. Cum a ajuns ea să dețină 50% dintr-o investiție a statului român? conchide parlamentarul.

Comentarii
  • O alta intrebare ar fi : cum comentati analiza IEEFA despre tehnologia SMR (Small modular reactor)?

    IEEFA (Institute for Energy Economics and Financial Analysis – USA) spune despre SMR : “too late, too expensive, too risky and too uncertain”. Cautati-o pe net. Are date, cifre, grafice. Energia generata de SMR este mai scumpa decat orice alt tip de energie.

  • Oare vom avea o ieftinire a energiei electrice? Ca si paradox avem recolta record la griu si scumpiri la paine…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *