Prima pagină » Titlurile zilei » Pericol maxim de scenariu roșu la Iași! Toate școlile și liceele din Iași sunt la un pas de închidere de săptămâna viitoare din cauza pandemiei COVID-19!
Pericol maxim de scenariu roșu la Iași! Toate școlile și liceele din Iași sunt la un pas de închidere de săptămâna viitoare din cauza pandemiei COVID-19!

Pericol maxim de scenariu roșu la Iași! Toate școlile și liceele din Iași sunt la un pas de închidere de săptămâna viitoare din cauza pandemiei COVID-19!

13 oct. 2020, 02:00,
Valentin Hutanu în Titlurile zilei

La un pas de scenariu roșu în sistemul de învățământ din orașul Iași! Numărul uriaș de infecții cu COVID-19 la elevi și profesori riscă să ducă la închiderea școlilor și a liceelor. Asta ar însemna ca toate orele să aibă loc exclusiv on-line. Surse din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Iași au precizat că, la momentul în care va fi o rată de infectare de 3 la mia de locuitori, se va trece la derularea cursurilor strict în manieră on-line! Astfel, având în vedere trendul crescător al infecțiilor, cel mai probabil săptămâna viitoare se va întâmpla acest lucru

Școlile, la un pas de cursuri on-line în totalitate. În Municipiul Iași ar putea fi impuse restricții majore în plină pandemie COVID-19. Numărul mare de cazuri de infecție cu virsusul SARS-Cov-2 de la nivelul orașului poate duce la restricții generale. Autoritățile iau în calcul ca toate cursurile școlare să se țină doar în sistem on-line. Într-un astfel de scenariu se va ajunge la restricționarea accesului dinspre și înspre Municipiul Iași. Surse din cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași au precizat că, la momentul în care va fi o rată de infectare de 3 la mia de locuitori, se va trece la derularea cursurilor strict în manieră on-line! Astfel, având în vedere trendul crescător al infecțiilor, cel mai probabil săptămâna viitoare se va întâmpla acest lucru.

Deja, peste zece unități de învățământ sunt pe scenariu roșu, iar altele au anumite clase care nu mai fac cursuri fizic. Zeci de preșcolari, școlari, elevi și liceeni sunt infectați. Și în rândul părinților, respectiv al profesorilor situația este similară. Mai mult, la Iași s-a închis și primul mare colegiu din cauza COVID-19. Asta s-a întâmplat la finalul lunii trecute, la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”.

SCENARIU ROȘU în școlile și liceele din Iași după creșterea alarmantă de infecții cu COVID-19

Pe de altă parte, în urma propunerilor înaintate de către Consiliile de Administrație (CA) ale unităților de învățământ, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) este forul care emite hotărârea privind scenariul de funcționare pentru fiecare unitate de învățământ. Astfel, conform acestora (ieri, 12 octombrie 2020), erau 15 unități de învățământ care funcționau pe scenariul roșu, respectiv 28 de clase aflate pe același scenariu.

Creștere alarmantă de infectări cu COVID-19! Începerea cursurilor universitare ar putea provoca o stare de fapt de necontrolat

De asemenea, începerea cursurilor universitare este la un pas să provoce o stare de fapt de necontrolat și să ducă la creșterea cazurilor de infectări. În acest context grav, Consiliile de Administrație (CA) de la nivelul fiecărei unități de învățământ vor adopta propunerile în funcție de analiza situației epidemiologice efectuate la nivel național și local de către direcțiile de sănătate publică și Institutul Național de Sănătate Publică, de infrastructura și de resursele existente în fiecare unitate de învățământ.

Potrivit respectivei analize, în 81 de localități din Iași numărul de cazuri de noi îmbolnăviri confirmate în ultimele 14 zile este mai mic, de 1 la 1.000 de locuitori, în 17 localități numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, se situează între 1 și 3 la 1.000 de locuitori, iar în 0 dintre localități numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, este mai mare sau egal cu 3 la 1.000 de locuitori. Inițial se poate începe cu școlile. Sunt exemple în țară precum Bacău sau Dorohoi, unde școlile se desfășoară numai în sistem on-line. Principiul este să se micșoreze sau să restricționeze mobilitatea oamenilor dintr-un loc în altul sau aglomerările.

Decizia de suspendare a cursurilor școlare organizate în modalitatea „față în față” se dispune la nivel local

Reamintim că, potrivit Ordinului comun al ministrului Educației și Cercetării și al ministrului Sănătății nr. 5.487/1494/01.09.2020, criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii de funcționare este rata incidenței cumulate, respectiv: numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori. Totodată, decizia de suspendare a cursurilor școlare organizate în modalitatea „față în față” se dispune la nivel local, prin hotărârea CJSU, la propunerea Consiliului de Administrație al unității de învățământ preuniversitar, după obținerea avizului inspectoratului școlar județean și al Direcției de Sănătate Publică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *