Prima pagină » Titlurile zilei » Pericol iminent, pentru zeci de ieșeni! Blocul în care locuiesc este la un pas de prăbușire după ce planșeul de la parter s-a rupt. Specialist: „Oricând se poate întâmpla o tragedie”

Pericol iminent, pentru zeci de ieșeni! Blocul în care locuiesc este la un pas de prăbușire după ce planșeul de la parter s-a rupt. Specialist: „Oricând se poate întâmpla o tragedie”

30 nov. 2024, 02:00, 1 ,
Petronel Ștefan în Titlurile zilei

Ieșenii care locuiesc într-un bloc din oraș sunt în pericol iminent, deoarece imobilul este la un pas să se prăbușească. O locatară a făcut, disperată, sesizări la autorități, însă nu s-a luat nicio măsură

În blocul K3, scara C de pe aleea Rozelor, nr. 32, din Iași locuiesc 20 de familii. Mihaela Sîngeac care are un apartament la parter a sesizat în ultimii ani că plafonul s-a deplasat, până când aproape s-a rupt de restul structurii. Femeia se teme că oricând s-ar putea întâmpla o tragedie și caută soluții pentru a rezolva problema.

Pericol iminent, pentru ieșenii din blocul K3

Mihaela Sîngeac a observat primele probleme în urmă cu 15 ani, însă nu a dat mare importanță atunci. Totuși, odată cu trecerea timpului, plafonul de la parter a continuat să se surpe. A ajuns astfel încât diferența de nivel între camere să fie de peste 10 centimetri. Femeia a făcut reparații cu beton și a nivelat din nou, însă asta nu a avut niciun efect. În acest moment se observă clar, din dormitorul apartamentului, cum placa de beton s-a desprins de structură. Se simte inclusiv mirosul de la subsolul blocului în apartamentul femeii. La fel este și în uscătorul blocului, unde se observă diferența de nivel.

„De 15 ani a apărut problema respectivă, iar de atunci nu s-a făcut nimic. An de an am făcut reparații în casă, dar degeaba, problema este la structura blocului. La un moment dat, am sesizat că în dormitor era podeaua lăsată peste 10 centimetri. A trebuit să torn beton, să nivelez din nou. Degeaba, că iar a apărut problema, se observă clar diferența de nivel, am avut eu ghinionul să fie mai grav în partea unde locuiesc eu. Plafonul se surpă complet, stau în fiecare zi cu frică că o să se dărâme totul. Se simte și un miros urât de la subsol, deoarece plafonul s-a desprins”, povestește Mihaela Sîngeac.

Femeia a început să facă sesizări la toate autoritățile din municipiul Iași pentru a atrage atenția la pericolul din blocul K3. Deși a purtat nenumărate discuții, concluzia este aceeași. Doar proprietarii pot interveni în acest sens, fiind proprietate privată și sunt obligați să facă expertiza tehnică.

„Mi-am zis că nu pot sta așa, și în urmă cu câțiva ani am început să fac demersuri pentru a face ceva. Am făcut solicitări la asociație, la primărie, la serviciul de asociații, chiar și la Inspectoratul de Stat în Construcții. Situația este cunoscută de autorități, au venit inclusiv inspectorii, însă doar s-au uitat în jurul blocului, nici nu m-au anunțat. Sunt disperată, nu știu ce să mai fac. O să fie un cutremur și o să se prăbușească totul”, a mai adăugat Mihaela Sîngeac.

Proprietarii nu au vrut să plătească expertiza

Cazul este cunoscut de autoritățile din municipiul Iași, iar reprezentanții de la Serviciul Asociații de Proprietari a făcut demersuri pentru a verifica starea blocului. Doar că expertiza tehnică poate fi făcută de o firmă specializată, iar proprietarii trebuie să plătească inspecția. Blocul a fost construit în anul 1963 și a avut o durată de viață până în 1993. Este clasat în categoria de Risc 1 de prăbușire.

„Într-adevăr, cunoaștem cazul, am vorbit de multe ori cu doamna Mihaela, doar că nu putem să o ajutăm. Am primit inclusiv și noi răspuns de la ISC, iar totul este clar. Proprietarii blocului trebuie să ia atitudine și să plătească pentru expertiza tehnică a blocului. Ulterior, ISC va interveni cu o hotărâre. Noi am transmis asociației să înceapă demersurile în urmă cu câțiva ani, administratorul a făcut adresă, a comunicat oamenilor, însă nu au vrut să plătească, nu îi interesează. Legea nu ne permite să intervenim, putem să îi amendăm, dar asta nu este o soluție, deoarece banii respectivi nu pot fi folosiți pentru reparații. Este o problemă foarte serioasă la plafonul respectiv, oamenii ar trebui să fie mai responsabili. Durata de viață a blocului a expirat din 1993, însă nimeni nu a făcut nimic până acum. Doamna respectivă poate acționa în instanță acum ca să îi oblige pe restul locatarilor să plătească pentru expertiză și reparații”, a declarat Ioan Ciobanu, directorul general al Serviciului Asociații Proprietari din cadrul Primăriei Iași.

În urmă cu câțiva ani, asociația de proprietari a transmis locatarilor că vor trebui să facă expertiza imobilului. Inițial, oamenii au fost de acord, însă când au aflat că trebuie să plătească în total 5.000 de euro, doar un proprietar din 20 a fost de acord.

„În urmă cu câțiva ani, le-am comunicat proprietarilor că trebuie să facem expertiza tehnică, deoarece starea blocului nu este cea mai bună. Trebuie făcută o consolidare. Am găsit o firmă care se ocupă, iar prețul era de 5.000 de euro atunci, însă oamenii, când au auzit, doar doi au mai fost de acord să contribuie, nu putem face nimic așa”, a precizat Mihaela Șerban, administratoarea asociației de proprietari PT6 Socola.

Locatarii ar putea fi evacuați

De asemenea, și inspectorii de la Inspectoratul Județean în Construcții Iași au fost la fața locului pentru a vedea ce se întâmplă. Totuși, nici ei nu pot interveni, deoarece legea nu permite, doar o firmă autorizată poate face expertiza. În cazul în care proprietarii se vor mobiliza și se va face expertiza, Inspectoratul în Construcții Iași poate dispune evacuarea oamenilor din imobil.

„Știm cazul respectiv. I-am trimis doamnei Mihaela și un răspuns. Suntem deschiși la dialog și cu asociația, am fost în teren să verificăm, dar noi nu putem interveni, nu ne permite legea. Locatarii trebuiau să urmărească evoluția imobilului în timp, să strângă dovezi. Este clar că acolo este o problemă, nu negăm acest lucru, doar că instituția noastră nu poate face expertiza tehnică. Proprietarii trebuie să contracteze o firmă, iar după, să ne furnizeze nouă rezultate. Atunci vom decide ce putem face cu imobilul respectiv, dacă mai poate fi folosit, dacă este necesară evacuarea. Este o situație periculoasă, iar oricând se poate întâmpla o tragedie, oamenii ar trebui să se gândească mai bine”, a transmis Adrian Morariu, inspector șef la Inspectoratul Județean în Construcții Iași.

Ieșenii din blocul K3 sunt în pericol iminent, deoarece imobilul este în mare risc să se prăbușească.

Comentarii
  • locatar la bloc

    Au fost programe cu fonduri UE pentru consolidari , de ce blocul nu a fost bagat in aceste programe ?????
    E drept ca si cei care au accesat la program nu au primit nimic, dar macar ati fi incercat si voi ceva !
    Somn linistit !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`