Prima pagină » Eveniment-Social » PERICOL DE SCENARIU ROȘU în școlile și liceele din Iași! Creștere alarmantă de infecții cu COVID-19 în rândul elevilor și al profesorilor
PERICOL DE SCENARIU ROȘU în școlile și liceele din Iași! Creștere alarmantă de infecții cu COVID-19 în rândul elevilor și al profesorilor

PERICOL DE SCENARIU ROȘU în școlile și liceele din Iași! Creștere alarmantă de infecții cu COVID-19 în rândul elevilor și al profesorilor

30 sept. 2020, 02:00,
Valentin Hutanu, în Eveniment-Social

Lucrurile par a scăpa de sub control în școlile și liceele din județul Iași! Creșterea alarmantă de infecții cu COVID-19, în rândul elevilor și al profesorilor, riscă să blocheze întreg sistemul de învățământ pe scenariul roșu. Deja, Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” a suspendat activitatea didactică fizică, după ce opt elevi au COVID-19. Pe de altă parte, în patru instituții educaționale, participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții se face on-line

Creșterea alarmantă de infecții cu COVID-19, în rândul elevilor și al profesorilor, riscă să blocheze întreg sistemul de învățământ din Iași pe scenariul roșu. Deja, Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” a suspendat activitatea didactică fizică, după ce opt elevi au COVID-19. Pe de altă parte, în patru instituții educaționale, participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții se face on-line.

SCENARIU ROȘU în școlile și liceele din Iași, după creștere alarmantă de infecții cu COVID-19

Pe de altă parte, în urma propunerilor înaintate de către Consiliile de Administrație (CA) ale unităților de învățământ din 28 septembrie 2020, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a emis hotărârea privind scenariul de funcționare pentru fiecare unitate de învățământ, valabil până pe 2 octombrie. Astfel, conform acestora, se înregistrează următoarea situație: 377 de unități de învățământ în Scenariul 1: participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară. 271 de unități de învățământ sunt în Scenariul 2.

Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. În cinci unități de învățământ în Scenariul 3: participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții on-line.

Avalanșă de cazuri COVID-19, doar într-o zi, în școli și licee. Cursurile au fost suspendate

Având în vedere faptul că păstrarea stării de sănătate a elevilor și a cadrelor didactice este prioritară, Consiliile de Administrație ale unităților de învățământ în care s-au înregistrat cazuri de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, au transmis ieri, 29 septembrie, către Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Iași solicitarea de a primi avizul pentru suspendarea cursurilor școlare în modalitatea „față în față”.

Este vorba de câte o clasă din următoarele școli: Liceul Tehnologic Economic de Turism, Grădinița cu Program Prelungit nr. 8, Colegiul Național, Liceul Teoretic „Varlaam Mitropolitul”, Școala Gimnazială „Iacob Negruzzi”, Trifești, structura Școala Gimnazială Hermeziu, – și trecerea la activități on-line. De asemenea, suspendarea cursurilor școlare în modalitatea „față în față” pentru Școala Gimnazială Deleni, Grădinița cu Program Normal Deleni, Școala Gimnazială „Nicolae Iorga”, orașul Iași, Grădinița cu Program Prelungit nr. 26, tot Iași, – și trecerea la activități on-line.

Creștere alarmantă de infectări cu COVID-19! Începerea cursurilor universitare ar putea provoca o stare de fapt de necontrolat

De asemenea, începerea cursurilor universitare ar putea provoca o stare de fapt de necontrolat și la creșterea cazurilor de infectări. În acest context grav, Consiliile de Administrație (CA) de la nivelul fiecărei unități de învățământ au adoptat propunerile în funcție de analiza situației epidemiologice efectuate la nivel național și local de către direcțiile de sănătate publică și Institutul Național de Sănătate Publică, de infrastructura și de resursele existente în fiecare unitate de învățământ.

Potrivit respectivei analize, în 81 de localități din Iași, numărul de cazuri de noi îmbolnaviri, confirmate în ultimele 14 zile, este mai mic de 1 la 1.000 de locuitori, în 17 localități numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, se situează între 1 și 3 la 1.000 de locuitori, iar în 0 dintre localități numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, este mai mare sau egal cu 3 la 1.000 de locuitori.

Decizia de suspendare a cursurilor școlare organizate în modalitatea „față în față” se dispune la nivel local

Reamintim că, potrivit Ordinului comun al ministrului Educației și Cercetării și al ministrului Sănătății nr. 5.487/1494/01.09.2020, criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii de funcționare este rata incidenței cumulate, respectiv: numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori. Totodată, decizia de suspendare a cursurilor școlare organizate în modalitatea „față în față” se dispune la nivel local, prin hotărârea CJSU, la propunerea Consiliului de Administrație al unității de învățământ preuniversitar, după obținerea avizului Inspectoratului Școlar Județean și al Direcției de Sănătate Publică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *