Prima pagină » Sanatate » Pericard și afecțiuni asociate. Cum se manifestă inflamația membranei care învelește inima

Pericard și afecțiuni asociate. Cum se manifestă inflamația membranei care învelește inima

08 ian. 2025, 13:04,
în Sanatate

Pericardita este o inflamație de pericard, sacul subțire, cu două straturi, umplut cu lichid, care acoperă suprafața exterioară a inimii. Afecțiunea se dezvoltă brusc și poate dura de la câteva săptămâni până la câteva luni, dar se rezolvă de obicei după trei luni, însă atacurile pot apărea și dispărea timp de ani de zile. Uneori, există lichid suplimentar în spațiul dintre straturile pericardice, ceea ce se numește efuziune pericardică.

Miocardita este în mușchiul inimii, în timp ce pericardita apare în membrana din jurul acesteia. Cel mai adesea, o infecție virală provoacă ambele afecțiuni ce cauzează dureri în piept, dar în cazul pericarditei ar trebui să se amelioreze când te așezi și te apleci. Dacă te confrunți cu miocardită, de obicei, te vei simți obosit și slab.

Pericard și afecțiuni asociate

Când ai pericardită, membrana din jurul inimii tale, denumită pericard, este roșie și umflată, ca pielea din jurul unei tăieturi care devine inflamată. Membrana este un sac subțire, cu două straturi, umplut cu lichid, care acoperă suprafața exterioară a inimii, oferă lubrifiere inimii, o protejează de infecții și malignitate și o menține în peretele toracic. De asemenea, o împiedică să se dilate excesiv atunci când volumul de sânge crește, ceea ce menține inima să funcționeze eficient. Simptomele inflamației de pericard includ durere toracică ascuțită și înjunghiată ce poate deveni mai severă când tușești, înghiți, respiri adânc sau stai întins. De asemenea, s-ar putea să simți nevoia să te apleci sau să-ți ții pieptul pentru a respira mai confortabil. Alte semne ale pericarditei includ durere în spate, gât sau umărul stâng, dificultăți de respirație atunci când te întinzi, palpitații, anxietate sau oboseală, febră și umflarea picioarelor și gleznelor în cazuri severe Aceasta este o formă severă de pericardită în care membrana devine tare și groasă. Când acest lucru se întâmplă, mușchiul inimii nu se poate extinde, ceea ce împiedică inima să funcționeze așa cum ar trebui. Poate fi comprimată, ceea ce face ca sângele să se acumuleze în plămâni, abdomen și picioare, ducând la umflături și cauzând simptome de insuficiență cardiacă congestivă. De asemenea, poți dezvolta un ritm cardiac anormal.

În până la 90 la sută din cazuri, cauza pericarditei este necunoscută, fiind demunită o formă idiopatică. O complicație a unei infecții virale, cel mai adesea un virus gastrointestinal, provoacă pericardită virală, o infecție bacteriană, inclusiv tuberculoza, cauzează forma bacteriană, iar o infecție fungică stă la baza pericarditei fungice. Unele boli autoimune, cum ar fi lupusul, artrita reumatoidă și sclerodermia, pot provoca pericardită, iar leziunile toracice, cum ar fi cele după un accident de mașină, cauzează forma traumatică. Insuficiența renală cauzează pericardită uremică, în timp ce tumorile, cum ar fi limfomul, cauzează pericardită malignă. Riscul este mai mare după un atac de cord, o operație pe inimă deschisă, terapie cu radiații și tratamente percutanate, cum ar fi cateterismul cardiac sau ablația prin radiofrecvență. În aceste cazuri, este probabil ca inflamația de pericard să fie o eroare în răspunsul organismului la procedură sau condiție. Uneori, poate dura câteva săptămâni până când simptomele să se dezvolte după o operație de bypass.

Măsuri de tratament pentru inflamația membranei

Durerea ascuțită în piept și în spatele umerilor care se ameliorează atunci când stai drept și te apleci înainte, precum și disconfortul la respirație sunt două indicii majore că ai putea avea pericardită și nu un atac de cord. Un medic va discuta cu tine despre simptomele și istoricul medical de afecțiuni cardiace, intervenții chirurgicale și alte probleme de sănătate care te-ar putea expune unui risc mai mare de pericardită. Frecarea membranei inflamate de pericard cauzează un sunet de pe care ar putea să-l audă cel mai bine când te apleci, îți ții respirația și expiri. În funcție de severitatea inflamației, medicul poate auzi și crăpături în plămâni, care sunt semne ale fluidului în spațiul din jurul plămânilor sau al fluidului suplimentar în pericard.

Tratamentul pentru pericardita acută poate include medicamente pentru durere și inflamație. În funcție de cauză, este posibil să ai nevoie de un antibiotic sau de un medicament antifungic. Dacă forma este cauzată de o infecție, un specialist poate prescrie medicamente specifice pentru a o trata. Când lichidul se acumulează în spațiul dintre pericard, poate provoca o afecțiune numită efuziune pericardică, ce poate provoca tamponadă cardiacă, o compresiune severă a inimii care îi afectează capacitatea de a funcționa. Pentru că este amenințătoare pentru viață, medicul trebuie să dreneze fluidul imediat sau să efectueze o procedură chirurgicală minim invazivă, numită fereastră pericardică. Ar trebui să răspunzi la tratament în decurs de o săptămână, dar este posibil să iei medicamente pentru inflamația membranei de pericard timp de două săptămâni.

Bugetul.ro
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității în procesele contra marilor bănci din România
redactia.ro
Ce s-a descoperit la autopsia lui Rareș Ion. De ce a murit, de fapt, tânărul care era prieten cu Vlad Pascu
Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
a1.ro
Ce imagini a publicat Rebeca Lăzărescu, fosta iubită a lui Vlad Pascu, după moartea lui Rareș Ion, zis și Castron
Playtech.ro
Documentul pe care românii trebuie să îl depună până la final de mai. Vor plăti sume mult mai mari
observatornews.ro
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau Joimăriţa
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Ce ascund cozonacii din magazine. Lista de chimicale a fost publicată
realitatea.net
Săptămâna Mare: Perioada cu cea mai mare încărcătură spirituală din an. Ce TREBUIE să faci în fiecare zi, pentru a fi ferit de boală și a avea parte de noroc
SportpeSurse
Boupendza a apărut la antrenament și i-a lăsat în stare de șoc pe colegi! Ce au descoperit
Playtech.ro
Mihaela Tatu nu s-a putut abţine! Ce spune despre Mirela Vaida, care i-a luat emisiunea: 'Să mă uit la tine şi să…
Dailybusiness.ro
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
RomaniaTV
Ilie Bolojan a semnat miercuri seară, TOŢI părăsesc funcţia imediat ce decretele apar în Monitorul Oficial
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Oana Roman, NERVOASĂ pe Calina. Fiica Catincăi, în centrul unui mare scandal. Mătușa ei dă de pământ cu ea: Am tolerat prea mulți ani această situație
redactia.ro
Cum a murit, de fapt, Rareș Ion, dealerul lui Vlad Pascu. Fratele lui a făcut dezvăluiri cutremurătoare
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`